Отруєння собак на вулицях Ужгорода – сенс, ціна та результат такої "розправи" над тваринами

Вирішення питання безпритульних собак в Ужгороді не бачить не те що свого кінця, але і початку. Найперше, через те, що влада-зоозахисні організації-громадськість не можуть дійти згоди щодо методу, яким зменшити кількість тварин, котрі спокійно розгулюють вулицями нашого міста. Ні, сам метод то є – стерилізація собак для уникнення приплоду нових чотирилапих, – але він поки не у дії. І з багатьох на те причин.

Отруєння собак на вулицях Ужгорода – сенс, ціна та результат такої "розправи" над тваринами

У керівників міста або розуміння гостроти проблеми, або коштів на цивілізоване її вирішення, або робочих рук, хто б займався цим, не має. Притулок для тварин у місті «добудовується» владою з року в рік і за більші і більші кошти… А поки «проводиться» будівництво, аби майбутніх поселенців туди було менше, а то і перед приїздами у місто якихось високопосадовців, тварин потроху прибирають з вулиць варварськими методами.

Зоозахисники, зрозуміло, втратили надію на майбутній притулок і сили на пояснення, що шляхом отруєння 10-20 собак у місяць проблему безпритульних тварин у місті не вирішити, тож наразі самостійно збирають кошти, на них оперують тварин і шукають їм господарів. Велику допомогу у цій справі їм надали закордонні ветеринари з ГО «Чотири лапи», які тоді власними силами простерилізували 300 собак. Як вони і заявляли на прес-конференціях, для Ужгорода їхня робота мала бути свого роду стартом у цій справі, однак, як бачимо, продовження гуманної боротьби з кількістю безпритульних тварин немає, а тварин на вулицях за всіма природніми законами лише більшає.

На жаль, з ними більшає і людське нерозуміння суті проблеми та варварські методи розправи над тваринами. Слово «доґхантери» останнім часом в Україні вживається, погодьтеся, куди частіше за «зоозахисник». Собак багато, владі байдуже, поодинокі зоозахисники самотужки нічого не зроблять, тому маса інстинктивно «самозберігається», а вже якими методами – часу задумовуватися над цим немає. І тут є своє раціо, та не враховано багато «але».

По-перше, собаки не валяться з небес і не ростуть на кшталт бурянів, тож більшість з них, або їхні предки – колишні домашні «улюбленці». Доказ цьому – хоча б та ж історія на цьогорічному «Міс-кіс», коли бабуся видавала своїх кошенят за знайдених нею на вулиці і просила зоозахисників прихистити тварин, а потім просто залишила малих на столі та пішла. По-друге, якщо враховувати те, що більшість скаже – чому я маю страждати через те, що хтось колись викинув собаку чи кота, – хтось страждає через те, що ми кидаємо сміття посеред вулиці. По-третє, опитування в Одесі в 2009 році показало, що нанесення фізичних пошкоджень безпритульними тваринами лише на 3 відсотки (!!!) перевищує аналогічні від домашніх тварин. По-четверте, отруєння кількох собак не зменшить їхню чисельність навіть у найближчому майбутньому.

«На територію одної стерилізованої і соціалізованої собаки, котру отруїли, прийде п'ять напівдиких, котрі, до того ж, матимуть свій приплід по кілька разів на рік. Це не суха статистика – я Вам розповідаю реальний випадок, який ми спостерігали у нашому місті на вулиці Легоцького», – каже Вероніка Брудка, волонер ГО “БАРБОС”. І це лише основні причини, чому отруїти собаку, яка побігла вчора за Вашим велосипедом не можна, про варварство цього вчинка взагалі не йдеться. Мораль нині не в моді...

Масла у вогонь, у якому палає ця ужгородська проблема, таки вдало підливають журналісти. «Публікації» мають «відеофакти», на яких, за словами їхніми авторів, «собаки кидаються на все, що рухається». Насправді ж, зграя собак кидалася… на авто проїжджої частини і на цих же відео чітко видно, як чотирилапі оббігали (!!!) дитячі візки. Реакція на «матеріал» відповідна і миттєва – коментарі «про потребу утилізації» собак зашкалюють. Ще б пак, масу лише налякай… Маріша Пилявська, волонтер ГО «Допоможи другу» каже, що нещодавно рятували від отрути собак у мікрорайоні Шахта.

Як то кажуть – «одне лічать, а інше калічать»

«Зменшуючи чисельність собак їхніми отруєннями, люди роблять гірше лише собі. Найперше, попри отруйний «капкан» може проходити Ваш собака, зрештою, Ваша дитина...», – справедливо запевняють зоозахисники.

Як показує досвід минулих років, місця, де доґхантери, не побоїмося цього слова, розправляються над тваринами, є одними з найбагатолюдніших у місті. «Ну, якщо подумати, то тварин підгодовують де? На ринках, біля багатоповерхівок, відповідно, вони і живуть не далеко… Тож і дзвінки про отруєння надходили нам часто з районів Корятовича, «Білочки», Гагаріна, Нового району…», – каже Маріша Пилявська. Справді, страждають чотирилапі «поселенці» саме біля багатолюдних місць. Та і не лише вони...

Два роки тому так «розправилися» з цілою собачою сім'єю з 4 цуценят та дорослої особини прямо в центрі міста - на площі Корятовича

Дзвінки про отруєння тварини, як розповідають зоозахисники, найчастіш надходять від молодих мам. Звичайно, ніхто з адекватних батьків не побажав би своїй дитині побачити картину агонії собаки – для дорослої психіки це не легко, тоді ж про дитячу що казати. «У нас був випадок, коли отруєний пес гриз зубами… асфальт. Ось у буквальному сенсі. Він відгризав каміння, кров текла деснами… Таким чином він одним страшним болем заглушав інший – той, який палав від отрути, який була всередині нього. На це неможливо було дивитися», – розповідає голова ГО «Допоможи другу» Віра Романова.

А випадків, коли тварин труїли поблизу шкіл та садків у місті, теж багато. Минулого року, наприкінці осені, в редакцію подзвонила схвильована жінка з вулиці Заньковецької і сказала, що біля її під’їзду в конвульсіях б’ється собака, а «вранці вже кількох мертвих забрали двірники». Поблизу, на цій же вулиці, дві школи (!!!). Того ж періоду, минулої осені, зоозахисники та ветеринари отримували по 5- 6 тривожних дзвінків з різницею у кілька днів з інформацією про отруєння собак на територіях Ужгородської гімназії та школи № 8.

Кадри, зроблені минулої осені зоозахисниками з "Допоможи другу". На обидвох світлинах бачимо впізнавані ужгородцями дитячі навчальні заклади

Як рятувати отруєного собаку, і чи є можливість взагалі

Напевне, кожен ужгородець, на жаль, бачив муки отруєного собаки. Звичайно, ознаки отруєння, ступінь їхнього проявлення і тривалість страждань собаки залежить як від віку тварини, так і від препарату, який використаний з метою її вбивства. Та є такі, за якими можна зробити однозначний висновок, що собака під впливом отрути.

«Найперше, у собак частішає дихання. У них починається надзвичайна активність – кидаються в сторони, біжать з великою швидкістю куди очі дивляться. Вже згодом у тварини може піти з рота піна, а то і піна з кров’ю. При втраті сил собака падає на землю, починаються судоми, які переростають в агонію – від болю він пронизливо кричить, гризе землю, кусає себе, кігтями дере асфальт. Через це тварина часто вся в крові, і люди думають, що її збила машина...», – розповідає Вероніка Брудка.

Допомога отруєному собаці потрібна негайно, і чим раніше її розпочати, тим краще, бо життя такої тварини вже лічиться хвилинами. Зрозуміло, найкраще б відвезти чотирилапого у клініку, а якщо такої можливості немає, то треба подзвонити спеціалісту, аби пояснити симптоматику та отримати поради з надання першої допомоги тварині.

«Звичайно, можна носити з собою весь набір медпрепаратів – починаючи від перекису водню і закінчуючи ін'єкціями В6, В12, однак, як правило, ніхто цього робити не буде. Краще мати при собі мобільний телефон, аби була змога зателефонувати ветлікарю і спитати поради. Та і те не факт, що Ви вчасно допоможете тварині. Є такі «професійні отрути», від яких собаку не врятує вже нічого», – каже ветеринар Дмитро Дацюк. Більш детальними порадами щодо надання першої допомоги отруєному собаці спеціаліст поділився із «Зеленим Закарпаттям» у наступній публікації.

Проблема безпритульних тварин в Ужгороді, та й в Україні загалом, є, і її актуальність з роками лише підсилюється. Проблема, визнано це чи не визнано, створена самими ж людьми, а відповідно, ними ж і має вирішуватися і, беззаперечно, людськими та те способами. За даними міськради, в Ужгороді станом на 2011 рік налічується біля 1000 безпритульних собак, з них, скажімо, 700 самок. Тверезим мисленням розумієш, що це далеко не та кількість, яку неможливо прооперувати навіть за копійчаний внесок кожного з жителів міста, тим паче, що частина цієї справи, немала частина, вже зроблена закордонними фахівцями.

Такими ось є страждання отруєного собаки. Відео відзняте в Ужгороді цієї весни

05 грудня 2013р.

Теги: отруєння, собаки, зоозахисні організації

Коментарі

Ніка 2014-01-04 / 19:42:26
Для Небайдужого: частину інформації можете знайти тут: http://zelene.net/bratymenshy/show/poradyfahivciv/sterilizaciya-abo-shtraf-u-4--vro--zamorski-realii-ta-miscevi-problemi.html, а на деякі запитання відповім. Сам апарат відлову, авто та найнеобхідніше обладнання буде коштувати недешево - апарат лише десь у 1000 доларів, авто - кілька десятків тисяч. Плюс зарплата середня у 2000-3000 тис. водієві, ветлікарю. Плюс потрібно місце для післяопераційного ізолятора. Найкраще якби це все робилося на базі притулку. До речі, його побудова та утримання ще й дешевше, ніж мобільна клініка. Але...

Але щорічно влада звітується, що виділяє по 300 тисяч гривень на притулок, на стерилізацію ще кілька тисяч - і все. грошей ніхто не бачить, притулку теж. Державні ветеринари мовчать в трубочку, отримуючи "відкати". І так з року в рік. Реально намагаються щось робити зоозахисні організації та окремі громадяни, але самі розумієте, що побудувати притулок та утримувати його самотужки їм буде не під силу.

читач 2013-12-29 / 10:46:31
ненавижу двоногих ,які знущаються над беззахисними з чотирма лапами

Небайдужий 2013-12-28 / 22:33:53
То хтось мені відповість скільки коштувало б місту Ужгород утримувати таку мобільну операційну по стерилізації безпритульних тварин? Є в когось така інформація? Скільки коштує з/п медика+медикаменти+з/п водія+пальне. Чи ще якісь витрати при цьому є? Хтось щось знає?

Небайдужий 2013-12-27 / 22:29:58
Мены боляче це читати, але заламуванням рук це не допоможе. Скільки буде коштувати для міста така мобільна машина з стаціонарним лікарем в ній, який би проводив по місту стерилізацію? Таким способом, як це влітку робили іноземці. З/п лікаря+медикаменти+з/п водія+бензин. Невже Ужгород не може собі цього дозволити? А бігморди з привітаннями з Новим роком за наш рахунок можемо дозволити? Це ж не так уже і дорого. Чи я десь неправильно рахую? Цікаво б було читати думки інших з цього приводу.

Оксана 2013-12-18 / 10:38:57
Жахливо це все читати і дивитися на фото і відео, і страшно жити не з цими тваринами, а з такими людьми підлими в одному місті.Знаю точно, що і за ці вбивства Бог буде судити кожну конкретну людину. Преподобний Серафим Саровський казав, що в людині маю бути така любов, коли вона навіть жаль відчуває до демонів, які є ангелами, які відпали від Бога, що вже тоді казати про любов до живих істот, які страждають безневинно.

земляк 2013-12-17 / 14:50:52
Ну от знову: «європейське» місто, не може цивілізовано вирішити проблему бездомних собак...

Натомість, є й позитив та приклад, для обласного центру, бо "Мукачівська влада одна з перших в Україні підійшла до вирішення цієї проблеми з науково обґрунтованої та гуманної позиції" (http://www.mukachevo.net/ua/News/view/82526-У-Мукачеві-зменшилась-кількість-безпритульних-тварин-ФОТО)!
Ура! Все що залишилось сказати. З другого боку, а чи варто дивуватись тому, що європейське місто, НАКІНЕЦЬ, спромоглося на аналогічний підхід до приручених людино тварин, які безконтрольно, ось уже більше 20 років тероризували місто, кусаючи та жахаючи її громадян?

Правда, другим, цивілізаційним кроком, для міських влад, країни, яка виграла Другу світову війну - мусить бути розміщення пакетів для тих же псів та котів, господарі яких мали б прибирати за своїми улюбленцями, щоб у городян та гостей міста було менше неприємностей...
А там дивись і до... городян міст дійде черга, щодо "вирішення" місцевою владою і їх "проблем з науково обґрунтованої та гуманної позиції". Наприклад, будуть цілодобово подавати воду, не відключатимуть світло, вчасно прибиратимуть вулиці та під'їзди, а також... екскременти!

Саша 2013-12-09 / 16:35:52
А Вы посмотрите как отличается улица от улицы.
Если люди злые, то и собаки рядом с ними побитые и озлобленные, крышки канализационных люков украдены, прохожие смотрят с угрозой, крики о помощи игнорируются. А там где люди не равнодушны, и дороги в порядке и собаки пушистые, и по голове получить не боишься. Люди невероятно, гораздо болшая потенциальная угроза для прхожего, их надо боятся, и только на них и на себя надеяться. Будем же людьми, уважающими свою жизнь как и чужую.

Eli 2013-12-08 / 22:43:58
Procitala dekotri komentarii i plakaty xocetsa, napr.Uzhorodec.... Ja ukrajinka,z Uzhorodu, zivu v slovaccini vze 20 rokiv, i tut traplajutsa vypadky i pokusanna i buvajut brodaci sobaky - ale nixto ce nerisaje OTRUJENNAM!!!!!!!! ce humanno po vasomu??????????? Xto dav ludyni na ce pravo???? Sobaka zyva tvaryna!!!!! i mabut povtoriujus - ale za te so stilky sobak - MOZUT LUDY!!!!! kupyly pid jalynku -na druhyj den vykynuly!!!! Petejixaly - sobaku vykynuly!!!! sos nespodobalos - vykynuly!!!! Sobaky zitta na vulyci NE VY BY RA JUT!!!! V nyx nemaje na VYBIR!!!! I vy dyvujetes so sobaky kydajutsa na ludej - jakso jix postijno kopajut, hanajut - so jim zalysajetsa robyty?? Ce tvaryna, bezzaxysna a my ludy v jakyx je ROZUM!!! To bud laska - ce duze alibisticke, sob otrujenna sobak pidrtymuvaty za te so vony napadajut!!!!!! Vy mozete predstavyty jaki v nyx muky???? jak ce BOLACE???? Vony tak samo custvujut bil jak i my ludy!!!! Bud laska, uzhorodci, ja znaju so ce duze tazka problema - vlada ignoruje i nepomohaje - ale nerisajte cu problemu OTRUJENNAM!!!! Sobaky za jix situaciju NEMOZUT!!!! I jakso je pravda pro reinkarnaciju dusi - nedajboh sob kohos dusa jakyj zaraz otrujiv sobaku vtilylas v majbutnomu do bezdomnoji a se j otrujenoji sobaky!!!! ale ce b bulo spravedlyve.....

Ніка 2013-12-07 / 21:10:31
Юрію - я з себе і почала давно, що й усім раджу, як на рахунок собак, так і самокультури, також пробую змінити ставлення інших - щоб не мололи язиками, а реально щось та й робили.

А до ужгородця та інших живодерів - ще раз повторю, СОБАКИ З НЕБА НЕ ПАДАЮТЬ, ЇХ ВИКИДАЮТЬ ЛЮДИ, ВИ І ВАШІ РОДИЧІ. І собака, на відміну від вас, ніколи задарма не вкусить. Таких, як ви, треба присипляти, а собак стерилізувати.

У Європі є величезні штрафи за незаконне розведення, та навіть за собаку без чіпа чи хазяїна на вулиці. Є притулки, на яких ніхто не наживається. Тому й собак на вулицях немає. А у нас всім плювати, бо нормальних людей одиниці, а бездумного бидла - тисячі.

До Наталки Майстренко 2013-12-07 / 09:55:11
"Дивилися в очі тварині перед тим, як їй горло перерізати, про курку, до прикладу??? "
Давайте влаштуємо рух: "Захисти свиню та курку!" Наталочко, людина теж частина цього світу і якщо ви вчити біологію, то вегетаріанство не властиво переважній частині людства з цілого ряду причини (і жостокість тут ні до чого). Ваші гастрономічні уподобання - ваша особиста справа. А ось місто - це місце для проживання ЛЮДЕЙ, І до речі, саме безпека людей повинна бути визначальною. Коли здурілий бродячий пес кусає п"ятирічну дитину чи вагітну жінку (а такі випадки непоодинокі)- я сам особисто готовий його придушити та отруїти. Інше питання, що влада повинна ГУМАННИМИ способами присипляти цих бродячих тварин, а не прирікати іх на подальше голодне-холодне існування на смітниках та у подвалах після стерилізації. Прочитайте пост "Як це у них" і поцікавтесь яка ж практика існує в Європі, куди ми так прагнемо вступити.

Наталка Майстренко 2013-12-06 / 16:40:51


Если бы только все люди могли любить как собаки, мир стал бы раем. Дж.Дуглас


Наталка Майстренко 2013-12-06 / 16:38:45
Мене кусали, і все рівно я стійкий навіть на прихильник, а захисник тварин. Всіх, зокрема безпритульних. І досить їх вбивати навіть для їжі. Дивилися в очі тварині перед тим, як їй горло перерізати, про курку, до прикладу??? Отож, не треба тут казки про покусаних оповідати, їх скільки в Ужгороді, якраз від безпритульних? А скільки отруєно? "Соизмеримо"??? Чому дітей своїх особистих вчите, як убивати? То вони вам в старості з евтаназією допоможуть без сумнівів і моральних мук. Ростіть собі на радість

888 2013-12-06 / 15:07:57
У нас в Чехии нет бродячих собак. Почему они есть на Украине?

Як це у НИХ 2013-12-06 / 11:21:19
Зеркало недели "Американская организация борцов за этичное обращение с животными PETA, базирующаяся в штате Вирджиния, за прошлый год умертвила 1600 собак и кошек – то есть, около 90% животных, переданных в их приюты.
При этом еще в 2009 году PETA высказала позицию о том, что усыпить животное более гуманно, чем бросить его на произвол судьбы на улице или держать больным в приюте, ведь рано или поздно они переполняются и животных, которые так и не попали в хорошие руки, все равно приходится куда-то девать".

ужгородець 2013-12-06 / 11:10:34
Елена: молодежь не злая и равнодушная, а наоборот - выполняет работу местных властей за счет своего времени, ресурсов и т.д. Вас наверное еще не кусали и не гнали бродячие псы, коих развелось огромное количество. Я бы вообще предложил фонд учредить, и денег собрать в поддержку догхантеров, может так очистим город от бездомных псин.
Как теперь принято говорить ребятам респект и уважуха за доброе дело!

Елена 2013-12-06 / 10:00:05
Хотелось бы посоветовать журналистам меньше употреблять слово "догхантер". Так как известно, что это заразно. И многие начинают проявлять себя в этот сфере. А пока не знают, и к счастью. К примеру взять Киев. У них же там серьезные группировки. И это страшно. Молодежь очень злая и равнодушная.

Юрій До Ніки 2013-12-06 / 00:08:13
На жаль ,суспільство ще не готове до людського відношення один до одного ,не говорячи вже про відношення до тварин.
Для того ,щоб це змінити ,потрібно працювати всім ,починаючи з себе.Не кинув обгортку з цукерки на тротуар- подав приклад іншому ...
Й так далі й так далі...

Ніка 2013-12-05 / 23:47:50
Якби вас чи ваших дітей викинули на вулицю, ви б не так заспівали...
Собаки не винні, винні люди, котрі нічого не роблять, аби покращити ситуацію - влада гребе гроші (і немалі) собі в кишеню, тупа сіра маса просто викидає тварин на смітник, а потім дивується, чому їх так багато, і чому вони такі злі. Вас би щодня годували стусанами, ви б ще не такі були.

Юрій 2013-12-05 / 23:03:34
Місцева "еліта" з Погорєловим і Ко ,не здатна вирішити проблему чисельності безпритульних собак , бо не бачать в тому зиск для себе.Ненароком безпритульні пси зникнуть -зникне ще одна шпарина для перекачування державних коштів собі в кишеню...
Вони чудово розуміють ,що якщо піти шляхом розумного вирішення цієї проблеми ,то незабаром не залишиться ніодного безпритульного небораки-собаки.
перефразую відому французьку фразу-: шерше ля аргент :(

Олена 2013-12-05 / 22:55:35
Отруювати тварин - жорстоко. Але тільки за минулий тиждень дев"ятеро ужгородців звернулось по медичну допомогу через укуси бродячих собак.
На доньку моєї знайомої у вівторок зранку, піля того як відвела дитину у садочок і прямувала проспектом, на роботу накинувся безпритульний пес. Жінка зараз приймає щеплення від сказу і все ніяк не може відійти від шоку...

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини