Вірші ужгородця Андрія Любки перекладено на чеську

Нещодавно у Празі вийшла збірка поезій молодих чеських, словацьких і українських авторів «Psí víno» («Дикий виноград»), до якої увійшли й вірші закарпатського поета Андрій Любки чеською мовою у перекладах Олексія Севрука.

А.Любка у Празі
А.Любка у Празі

Цікаво, що кілька Андрієвих творів перекладач, який уже майже 15 років живе у Празі,  переклав ще кілька років тому і навіть друкував їх у різних часописах, аж поки вони не потрапили до літературного журналу «Psí víno», який спеціалізується на сучасній поезії.

Часопис заснований в  1997 року  в Зліні, зараз видається в Празі.  Окрім чеської поезії, друкує твори  іноземних авторів, наприклад німецьких, польських, російських, словацьких, сербських поетів, як відомих, так і нових. Засновником журналу «Psí víno» є поет і художник Ярослав Кованда, теперішнім головним редактором виступає поет, перекладач і журналіст Ондржей Буддеус. З 39-ого номеру частиною журналу стала й збірка віршів, що йде окремим додатком.

Нещодавно  вийшов 65-ий за ліком номер часопису «Psí víno». Цьому  ювілейному випуску був присвячений літературно-музичний вечір, який відбувся 1-го листопада у Празі. Участь у ньому поряд з чеськими й словацькими поетами-авторами, що друкувалися в журналі, взяв і Андрій Любка, вірші якого були опубліковані у ювілейному номері.  

Творчості молодого закарпатця присвячено й кілька сторінок у листопадовому  спеціальному літературному виданні україномовного часопису української громади Чехії «Пороги». Крім поезій та їх перекладів чеською, до номеру увійшло в інтерв’ю з поетом та біографічна довідка.

У літературному спецвипуску  «Порогів» надруковані й уривки з романів «Світован» та «Сповідь на перевалі духу» закарпатця Мирослава Дочинця, який невдовзі має приїхати до Чехії.  Книги відомого українського письменника наразі важко  знайти у Чехії, тож для української інтелігенції його приїзд є дуже очікуваним.

Андрій Любка тим часом продовжує мандрувати Європою. 20 листопада він виступив у Берліні на поетичному вечері, який  є одним із серії заходів, організованих бразильським поетом Рікардо Доменеком та берлінським репером Блеком Крекером. А 30 листопада Андрій братиме участь у Вроцлаві у зустрічі під назвою «Доповідь про стан української культури».  Це одна із низки заходів  «Ukraiński palimpsest. Cykl spotkań w Polsce» («Український палімпсест. Серія зустрічей в Польщі»).

Стосовно творчих планів Андрія на майбутнє, то наступного року мають вийти дві його книжки:  книжка есеїстки і публіцистики «Тут жив хтось до нас»  і  книжка «Тунель» про українське прикордоння. Документальною основою  останньої послужила історія, яка трапилася в Ужгороді, коли виявили виритий під кордоном з Словаччиною тунель.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн

29 листопада 2013р.

Теги: Любка, вірші

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини