Закарпаття: Капітали не знають кордонів

На початок 2006 р. обсяг інвестування нерезидентами в економіку області сягнув $261,3 млн. За рік приріст становив $36,9 млн, і вже на 1 січня 2007 р. іноземні інвестори вклали в область $298, 2 млн. Обсяг прямих іноземних інвестицій на одну особу населення зріс до $240,1.

До речі, колись Закарпаття було у першій трійці регіонів України по залученню капіталів з-за кордону. Сьогодні нас випереджають вже 7 з 24 областей, Автономна Республіка Крим та міста з особливим статусом - Київ і Севастополь.

До прикладу, в м. Києві з 2,7-мільйонним населенням на одну особу припадає $2078,6 інвестицій, в Дніпропетровській області з населенням 3,4 млн - $679,5, на третьому місці - Київська область з населенням 1,8 млн, де на особу припадає $501,8 інвестицій. Як бачите, відрив дуже солідний. З іншого боку, наша область суттєво випереджає сусідні Івано-Франківську, Чернівецьку і навіть Львівську. Як не дивно, і Донецьку область також, хоча там, як відомо, економічний потенціал є надзвичайно високим.

Однак повернемося до відповіді на запитання. Левову частку інвестицій в область -$241,2 млн (80,1%) вкладено в промисловість, в основному - в обробну. На другому місці за зацікавленостю- оптова та роздрібна торгівля, куди спрямовано $18,7 млн, і на третьому - транспорт та зв'язок ($14,7 млн). Ці галузі мають 92% від усіх інвестицій, тобто на решту напрямків пішло 8% або лише $23,6 млн. Перераховувати їх не буду, хіба що скажу, що цікавить іноземців і наш готельно-ресторанний бізнес, в який інвестовано загалом $8,7 млн.

Звісно, кожен інвестор має свою мету, коли приймає рішення про вкладення власного капіталу в економіку іншої країни. Далі буду викладати тільки власні суб'єктивні думки, оскільки, як кажуть, "свічку не тримав".

По-перше, якщо в ринковій економіці немає перспективи отримати 15 центів на вкладений долар, навіть дивитися справжній капіталіст у цей бік не буде. На чому може заробити інвестор в Україні? (підкреслю - чесний інвестор). На невибагливій, поки що, робочій силі, яка до того ж має хорошу професійну підготовку, високий освітній рівень, легко перекваліфіковується... На відносній дешевизні енергоносіїв та сировини, наявності близького і потужною ринку збуту.

По-друге, сприятливим для вирішення організаційних проблем є наявність вільної землі для будівництва інвестором своїх модульних цехів або вільних виробничих площ на безлічі вітчизняних підприємств, які з тих чи інших причин зупинилися.

Ну і, по-третє, напевно, особливо привабливу роль до недавнього часу відігравали створені в Україні "економічні зони" і так звані території пріоритетного розвитку, де для інвесторів діяла система переваг і преференцій стосовно податкового режиму. У нашому краї стараннями окремої групи місцевих урядовців і науковців у середині 90-х років було вперше в державі підготовлено відповідні законопроекти, а згодом президентськими декретами введено в дію і "зону...", і "територію..." Тепер, на жаль, ситуація змінилася, професіоналів "пішли", їхні місця зайнято неадекватним персоналом. От і падаємо: то тут, то там...

Хочу підкреслити, що ніяких патріотичних почуттів, у чому я на 100% переконаний, у нерезидента немає. Його мета - заробити в Україні гроші. В інших країнах, особливо розвинених, це робити стає дедалі важче і важче. Тому капітали йдуть на схід.
Щодо власного інтересу. Держава наша розраховує, що інвестор ввезе передову технологію, добротне обладнання, збудує або капітально реконструює основні фонди, запровадить "Know how", навчить українців на всьому цьому працювати і добре заплатить. Поки власних капіталів та ініціативи не вистачає, навіть доцільним було б запровадити «податкові канікули» для інвестора, тобто - частково і на певний період звільнити від податків. І в економічному, і в соціальному сенсі це є на даному етапі нашого розвитку корисним.

Інша річ, що багато ще трапляється псевдоінвесторів. У світі не перевелися різного роду авантюристи, в тому числі - і в економіці. Тому очікування держави у реальному житті часто не виправдовуються. Однак це вже тема іншої розмови.
Олександр Овсяніков, начальник управління міжгалузевої статистики підприємств ГУ статистики
06 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини