Упродовж року закарпатці в основному хворіли вірусним гепатитом А, дифтерією та кором

Про це днями йшла мова на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії в головному управлінні закарпатських рятувальників.

Упродовж року закарпатці в основному хворіли вірусним гепатитом А, дифтерією та коромУчасники зібрання розглянули питання щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед особового складу закарпатських рятувальників та детально проаналізували санітарно-епідемічний стан в регіоні за перше півріччя цього року.

За словами головного позаштатного епідеміолога Закарпатської облдержадміністрації Світлани Оберемко, впродовж першого півріччя цього року епідемічна ситуація в краї щодо більшості інфекційних захворювань залишалась відносно стабільною. Рівень загальної інфекційної захворюваності зріс на 3 відсотки (показник 202,6 на 100 тис. У порівнянні з аналогічним періодом 195,8 минулого року). Рівень захворюваності по області нижче середнього по Україні. Загалом зареєстровано 2524 випадки інфекційних захворювань (без грипу та ГРВІ), які спричинили економічні збитки на суму 610 тис. грн.

У літній період турбує значний ріст захворюваності населення кишковими інфекціями (на 25 %). Найбільш високі рівні зафіксовані в м.Ужгород, Свалявському, Тячівському, Берегівському, та В.Березнянському районах.

За поточний період люди переважно хворіли вірусним гепатитом А, дифтерією, кором та епідемічним паротитом.

Триває напружена епідемічна ситуація з вірусного гепатиту А. Рівень захворюваності на вірусний гепатит А в області знаходиться на 2-му році хвилі чергового циклічного підйому. В поточному році в області зареєстровано 705 випадків захворювань на ВГА, інтенсивний показник 56,6 на 100 тис. нас. Найбільш високі рівні зареєстровано в Перечинському (99,4 на 100 тис. населення). Тячівському (87,3), Іршавському (81,7), Берегівському (65,3) районах та м.Ужгороді (78,8 на 100 тис.нас).

Упродовж шести минулих місяців відмічалась нестабільна ситуація з кору на територіях Тячівського, Рахівського, Міжгірського, Ужгородського, Іршавського районів та в м. Ужгород. Рівень захворюваності населення області (2,8 на 100 тис.) на 35% вище середнього по Україні - 1,86.

Європейським Бюро ВООЗ та Міністерством охорони здоров'я України прогнозується друга хвиля підйому захворюваності кором. Ефективність профілактичних заходів залежить від своєчасності їх проведення.

Серйозною медико-соціальною проблемою, що набула суспільного резонансу, стало загострення протягом останніх півтора року епідемічної ситуації з дифтерії серед ромського населення. Також суттєвим фактором епідемічної нестабільності в нашій області продовжує залишатися проблема нелегальної міграції та функціонування таборів утримання нелегальних мігрантів, які можуть бути активними джерелами розповсюдження малярії й інших небезпечних інфекційних і паразитарних захворювань.

Щодо сказу, то серед людей цей недуг не реєструвався. Однак епізоотична ситуація зі сказу в області залишається неблагополучною. За І півріччя поточного року в області зареєстровано 6 випадків сказу у тварин.

Начальник відділу медико-біологічного забезпечення Василь Пітра наголосив на протиепідемічних заходах, спрямованих на недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, в т.ч. грибами, серед працівників головного управління МНС України в Закарпатській області й підпорядкованих підрозділів та проведену роботу з цього питання. Він зазначив, що за цей рік стався один випадок захворювання на вірусний гепатит А в аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення. В зв’язку з цим було проведено засідання надзвичайної протиепідемічної комісії, проведено заняття з особовим складом та встановлено медичний нагляд за контактними особами.

Начальник військово-лікарської комісії медичного центру Ольга Божан. проінформувала, що серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку.. Додержання правил особистої гігієни - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів, особливо в спекотну погоду.
Вікторія Бокій, ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області
05 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини