Через зрив виконання доручення Януковича закарпатці апелюють до Азарова

18 листопада 2013 року в Києві Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, провів комітетські слухання на тему «Природно-заповідний фонд: проблеми та шляхи вирішення». В слуханнях взяли участь народні депутати України, відповідальні працівники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, відомі науковці , громадські діячі та керівники установ природно-заповідного фонду, всього понад 130 чоловік.

Через зрив виконання доручення Януковича закарпатці апелюють до Азарова

Відриваючи засідання голова Комітету, народний депутат України Ірина Сех говорила про великі проблеми у створенні та функціонуванні об’ктів природно-заповідного фонду. Ця природоохоронна галузь на думку Комітету Верховної Ради, знаходиться на межі виживання та тримається здебільшого на ентузіазмі окремих людей, які присв’ятили цій справі своє життя.

Детальну інформацію про стан розвитку природно-заповідного фонду, забезпечення державного управління в цій сфері та про роботу Мінприроди України над вирішенням проблемних питань зробив директор Департаменту заповідної справи Мінприроди Віктор Канцурак.

Багато зауважень та пропозицій щодо збереження унікальних природних цінностей, організації наукових досліджень та моніторингу, еколого-просвітницької діяльності, роботи з кадрами, вдосконалення природоохоронного законодавства та про розв’язання інших проблем природно-заповідної справи говорили директори інститутів НАН України: географії – Леонід Руденко,  ботаніки – Сергій Мосякін,  зоології – Ігор Акимов та інші науковці. Про велику роботу громадськості, аргументовано та критично доповідали Тетяна Тимочко – голова Всеукраїнської екологічної ліги та Національної екологічної ради України, Володимир Борейко – директор Київського еколого-культурного центру, Василь Шевчук – голова Президії Всеукраїнської ради Українського товариства охорони природи, Олексій Василюк – заступник голови громадської природоохоронної організації «Національний екологічний центр», Сергій Шапаренко, представник екологічної групи «Печеніги» та інші.

Виступаючи на слуханнях, автор цих рядків зосередився на найбільш болючих темах вдосконалення природоохоронного законодавства, виконання вимог Указів Президента України щодо створення та розширення територій установ ПЗФ, вдосконалення діяльності в Україні біосферних заповідників. Нами зокрема запропоновано розробити та прийняти закон України «Про біосферні заповідники», врегулювати правовий статус земель, які знаходяться у складі біосферних заповідників та національних природних парків без вилучення у землекористувачів, спростити процедуру передачі земель до складу природно-заповідного фонду, врегулювати питання оподаткування земель природно-заповідного фонду та сплати відповідного земельного податку до місцевих бюджетів, вдосконалити систему оплати праці працівників заповідників та національних природних парків, підвищення повноважень працівників служби державної охорони установ ПЗФ, та спеціальних адміністрацій з управління природно-заповідними територіями по забезпеченню господарських потреб місцевого населення  тощо.

У зв’язку із зривом виконання Доручення Президента України від 2 квітня 2013 року щодо збереження унікальних природних комплексів, забезпечення сталого розвитку української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області, розташованих у зоні цього природного об’єкта, ми попросили Комітет Верховної Ради звернутись до прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо забезпечення виконання зазначеного Доручення у повному обсязі. Ми попросили також дати правову оцінку посадовим особам місцевих органів влади, щодо переслідування людей Карпатського біосферного заповідника та національного природного парку «Гуцульщина» за природоохоронну діяльність. Цього також вимагає голова Національної екологічної ради України Тетяна Тимочко.

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природо охоронець України, для Закарпаття онлайн

19 листопада 2013р.

Теги: буковий, заповідник

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини