У Львові відкрили концептуальну виставку ужгородця Габріела Булеци (ФОТО)

17 листопада у львівській галереї "Дзиґа" на вулиці Вірменській, 36 відкрили виставку "Колекція" відомого ужгородського сучасного митця Габріела Булеци.

У Львові відкрили концептуальну виставку ужгородця Габріела Булеци (ФОТО)

Габріел Булеца народився в м. Ужгород, закінчив місцевий мистецький заклад, є учасником закарпатських, українських і міжнародних виставок та пленерів.

Виставка у Львові - це ще одна спроба протистояти традиційним стереотипам про особистість митця та його індивідуалізм, яку Габріел Булеца розпочав ще у 1980-х. Підкреслити ідею інтелектуального змісту, автономії у тому, що твориш - лише кілька "параграфів" з концепції виставки.

На перший погляд його роботи схожі на абстракції, з ознаками фігуративного живопису. Об'єктом творчості виступає природа, одухотворена присутністю живих істот. Автор намагається бути гранично щирим і правдивим у відтворенні її характеру, настрою. На виставці представлені його найновіші роботи. Як тло використовує білий планшет та сірникові коробки. У них автор вмістив різні предмети – дзеркала, скло, іграшки, віск свічок, гриби, комах, і навіть людську кров.

"Нехай нікого не вводить в оману така архаїчна деталь, як сірникова коробка. Це тільки модульний контейнер, для складування матеріалу, а білий планшет - нестандартний піддон. Наші терени загалом архаїчні, а те, що у нас закрили останню сірникову фабрику, не спинить процес пізнання світу", - пише в анотації до своєї виставки автор.

Концептуальне мистецтво – один з найвідоміших напрямів у мистецтві 1960-70-х років. Його представники відмовляються від створення традиційного художнього витвору і звертаються до концептуальних "об'єктів", що виступають у формі проектів або ідей.

"Широкому загалу воно не зрозуміле і не подобається. Але я не намагаюся комусь подобатися, хоча, повір, добре знаю, що для цього треба робити, як малювати. Павло Бедзір прогнозував, що його мистецтво зрозуміють через 100 років. Я сподіваюся, що мене зрозуміють років через 50. Колись, через півстоліття з'явиться мистецтвознавець, що вивчатиме й описуватиме нашу епоху просто скаже, що наприкінці ХХ-го століття в Ужгороді зароджувалося актуальне мистецтво, – і серед перших, хто представляв його, назве мене", - каже про своє мистецтво сам автор Габріел Булеца.

Триватиме виставка у галереї "Дзиґа" до 30 листопада. Вхід вільний.

17 листопада 2013р.

Теги: Булеца, Дзиґа,

Коментарі

Йоганна 2013-11-18 / 19:41:52
Щодо нижче написаного, можу сказати одне, щоб бути цікавим і хорошим художником не обов'язково прибивати собі яйця до бруківки, а тим паче бігати голяка рачки. Це не є мистецтвом, а якщо хтось це вважає ним, то вперед, пропоную всім роздягнутись і срати, грубо кажучи, під кожний кустик,ганятися за кішками, коперсатися в смітниках та їсти усілякий непотріб, після того як закінчимо, дружньо відіб'ємо собі "непотрібні" частини тіла... от цееее видовище буде, думаю нікого байдужим не залишить. Нічого подібного,сумніваюсь, що після такого буде в когось бажаня побачити ще раз такий перфоманс, максимум, що він викличе це сміх та відразу. А мистецтво в першу чергу має притягувати, а не відштовхувати. А роботи Габріела Булеци, все ж таки притягували погляди, і в цих поглядах віддзеркалювались не огида, не непорозуміння, а цікавість та захват. І не важливо хто людина за професією, головне, що вона робить-творить,і з якою самовіддачою та ентузіазмом.

Копча 2013-11-17 / 23:07:47
Бла, бла, бла "традиційні стереотипи ... інтелектуальний зміст...ознаки фігуративного живопису" Увесь непотріб зображений на фото ілюструє вислів "Если насрать под дверью и позвонить, то это инсталяция Если позвонить и потом насрать, то это перформанс." (рус).
P.S. Ботан насмішив, прирівнявши власний непотріб в коробочках до концептуальних творів Бедзіра.

Др. Мальтус 2013-11-17 / 21:55:49
Нещодавно один прогресивний московський концептуаліст прибив собі яйця до бруківки - мощний перформенс, багатьох зачепило.
А в 90-х українець Олег Кулик рік бігав голяка рачки, зображаючи собаку. Прославився надовго.
На цьому тлі сірникові коробки та дохлі жаби виглядають якось дуже бідненько. Дохла корова в формаліні, або заспиртована акула - оце провідне мистецтво!

Горянин 2013-11-17 / 20:22:30
Це образи-персні. Це фрагменти цілости, а може, цілість фрагменту. Це зліпки маски часу. Це проломлення з учорашнього в завтра. Працюйте, пане Гавриле, і не озирайтеся на гавкотню нібито традиціоналістів. Ніхто не знає, що таке традиція. Тим більше, якою вона буде завтра.

Федя 2013-11-17 / 20:03:00
Що,зачепило???...провокатор Булеца може бути задоволений.

Володимир 2013-11-17 / 17:41:43
Точніше-художньої освіти немає.Біофак нашого університету-по роботам видно!!!

Копча 2013-11-17 / 10:38:35
Може представляти Україну на Special Olympics.

Никита Ничипорук 2013-11-17 / 09:53:26
Нобелевскую премию! Не меньше!

Виктор 2013-11-17 / 09:40:46
Львовские наркоманы были в восторге!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини