В Ужгороді за «круглим столом» обговорювали причини конфліктів між споживачами та постачальниками електроенергії та газу (ФОТО)

Говорили про відключення багатоповерхових будинків через борги окремих мешканців, високі тарифи, складні процедури підключення до мереж, необхідність 100-відсоткової передплати за ще неспожиту електроенергію та інше.

В Ужгороді за «круглим столом» обговорювали причини конфліктів між споживачами та постачальниками електроенергії та газу (ФОТО)

Засідання круглого столу з питання підключення до енергомереж відбулося в Закарпатській обласній державній адміністрації у п’ятницю, 15 листопада. Аналізували проблеми та шукали способи їх вирішення перший заступник керівника краю Ігор Свищо, голова Громадської ради Федір Харута, а також перший заступник генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк та голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віктор Шатило.

Учасники наради виділили найбільш проблемні моменти, котрі нині часто стають причинами конфліктів між споживачами та постачальниками електроенергії та газу. Так, на думку членів Громадської ради, це - відключення багатоповерхових будинків через борги окремих мешканців, високі тарифи та доволі складні процедури підключення до мереж, необхідність стовідсоткової передплати за ще неспожиту електроенергію тощо.

Окрім того, занепокоєння викликає рівень зношеності мереж і, відповідно, якість надання послуг, яка суттєво страждає через цей фактор. Для прикладу, мова йде про псування побутової техніки через стрибки напруги в мережах.

- Особливість питання, що стало основною темою сьогоднішнього засідання, в тому, що труднощі у приєднанні до енергомереж стають на заваді поліпшенню побутових умов громадян, а також розвитку малого і середнього бізнесу, який, згідно із статистичними даними, складає майже 94,6% від загальної кількості суб’єктів господарювання області, - розповів під час вступного слова Федір Харута.

На думку голови Громадської ради, ці труднощі обумовлені високими фінансовими витратами, організаційними та технічними зусиллями споживачів електроенергії та газу. Вони створюють конфліктні ситуації між споживачами та постачальними організаціями.

Відтак учасники круглого столу розробили попередній текст резолюції з пропозиціями стосовно того, як можна вирішити згадані проблеми. Цей документ буде доопрацьований наступного тижня, а потім – відправлений до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, а також громадських рад інших регіонів країни, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі Закарпатської ОДА.

15 листопада 2013р.

Теги: Закарпаттяобленерго, Закарпатгаз

Коментарі

жора 2013-12-06 / 10:00:16
Я.Ужгородець твоя фамілія Стецик стопудово

Я.Ужгородець 2013-11-18 / 06:39:33
По питанню передоплати за два місяці наперед за майбутнє споживання електричної енергії я поцікавився у колег з Львівської та Івано-Франківської областей. Ви б бачили їхнє здивування. А у нас - це між іншим, "порішав" при Ковачеві директор з енергозбуту Габор О.М. , і це вже два роки справно вимагають наперед кошти за " хліб який будуть випікати у січні 2014." Монополіст у нас непереможний. А чому би і ні , прибутки треба збільшувати семимильними кроками. Згадайте попередні публікації з цього питання -

земляк 2013-11-15 / 18:24:32
Дивний "круглий стіл"! А дивний тому, що проходить в XXI столітті, у країні із ринковою економікою (про що постійно теревенять чиновники України) та тому, що проводять його нащадки переможців... Другої Світової війни!

Логіка ж в іншому: товар купуєш – плати, послугу отримав - розрахуйся!
Вартість, умови постачання/отримання та розрахунки - питання умов угод та контрактів!

Однак, очевидно, що проблема - не в цьому. І ось чому:

1. Постачальники, у нашому випадку - ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Закарпатгаз» - монополісти, із усіма наслідками, від такого статусу! Тобто з останніми варто спілкуватись у присутності чиновників Антимонопольного комітету та... Прокуратури (за "викручування рук" з... передоплатою за ще ненадані товари/послуги)!

2. Платіжна дисципліна місцевих отримувачів електроенергії та газу - незадовільна (дається взнаки постсоціалістичний синдром: "усе наше, усе безкоштовне"). Та й суспільство "підтримує" тих, хто... не платить! А, наприклад, до Німеччини, священники, якої щонеділі нагадують місцевим прихожанам, що "не платити податки – великий гріх» - нам ще, дійсно далеко (та йз попами – не повезло, однозначно!)...

3. Тому, відключення неплатників – логічне, але не розумне, бо... неплатників, деколи більше ніж тих хто справно (вчасно та в повному обсязі) розраховується за отримане. Останні ж, крім усього - ще й виборці. От політики, разом з чиновниками й насилують... то "учасників круглих столів", то бізнес, то суддів – не "доводити до кипіння"... суспільство!

Натомість, якщо таке "серйозне" зібрання було потрібно тільки для того, щоб "розробили попередній текст резолюції з пропозиціями стосовно того, як можна вирішити згадані проблеми", то захід - вдався! Що, що, а чолобитні писати (до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, а також громадських рад інших регіонів країни) – не роботу робити! А тим більше – не вирішувати питання по-суті...

Ось такі "круглостоли", виходять у "европанів" із Закарпаття...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини