Швейцарських правозахисників вразила ситуація з мігрантами та біженцями на Закарпатті

В Ужгороді відбулася прес-конференція представників Федеральної комісії з питань міграції (ФКМ), які прибули делегацією на Закарпаття ознайомитися з діяльністю пунктів тимчасового проживання біженців, пунктів тимчасового утримання іноземців і осіб без громадянства, обмін досвідом та обговорення можливої співпраці.

Швейцарських правозахисників вразила ситуація з мігрантами та біженцями на Закарпатті

Як розповіла Наталія Кабацій, директор БО «КМДЗ» протягом тижня делегація ознайомлювалася із ситуацією з міграцією на Закарпатті. Швейцарські експерти відвідали пункти утримання мігрантів, пункти тимчасового перебування біженців, також мали нагоду у рамках третього конкурсу з короткометражних фільмів, що проводиться Комітетом медичної допомоги Закарпаття, поспілкуватися з громадськістю.

Сімон Подоліє, директор ФКМ зауважила: «Ми щодня у своїй роботі займаємося питаннями міграції, співпрацюємо з недержавними організаціями в інших країнах. Але оскільки Швейцарія розташована у центрі Європи, то нам було цікаво подивитися на ситуацію з міграцією за межами такого об’єднання. Часто ми називаємо Європу фортецею і хотіли побачити ситуацію «за межами фортеці», з якими проблеми стикаються люди, які там живуть. Ми були вражені роботою, яку проводять тут недержавні організації, а також тим, що почули від органів влади».

«Ми побачили, які суттєві проблеми існують тут. Почули, якою незначною є підтримка ЄС, що насамперед зацікавлений у тому, щоб його кордоні були захищені. Ми відчули, наскільки далеко ми перебуваємо від розуміння ситуації на такій відстані від нас. Налагоджені нами контакти з офіційними органами влади у Швейцарії ми обов’язково розповімо, з якими проблемами стикаються в Україні і прикордонники, і представники міграційної служби, і громадськість. Можливо, тоді вони зрозуміють ситуацію за межами нашої країни», - підсумувала С. Подоліє.

Члени делегації розповіли, що вражені роботою і ентузіазмом, з яким працюють фахівці Комітету медичної допомоги Закарпаття. Також почули багато вражаючих історій у різних пунктах утримання. Вразило і спілкування з прикордонниками, особливо ті, які зберегли людяність, відкритість, розуміння. «Саме такі маленькі речі і створюють загальне враження від роботи», - каже С. Подоліє.  

Карл Грюндер, ко-президент Асоціації «Bistro Interculturel» розповів, що очолюване ним об’єднання було засноване 2 роки тому ініціативною групою у Швейцарії: «Я не вперше на Закарпатті, ще за часів великих повеней я відчув бажання і змогу допомогти, оскільки спеціалізувався на лісовому господарстві. З того часу добровольці, задіяні у проектах допомоги, створили мережу Швейцарія-Закарпаття і не припинили допомагати Закарпаттю. Щодо теперішнього візиту, то він стосується вже питань міграції».

«У мене склалося враження, що більшість мігрантів, які опинилися в Україні, не планували жити саме тут. Їм довелося багато від чого відмовитися. Дехто з них навіть усе своє майно інвестував у цю спробу втечі. Тут вони стикаються з адміністративною системою, що провадиться на чужій для ній мові і у більшості випадків взагалі не усвідомлюють суті. Така ситуація, звичайно, притаманна усім спробам втечі у всіх країнах. Багато чого залежить від того, яким буде супровід, переклад, чи буде надано психологічну допомогу, - каже Карл Грюндер. – Я не відчув на Закарпатті напруження чи ворожості з приводу міграційних питань».

Елізабет Штайнер, відповідальна за комунікацію ФКМ розповіла, на яку допомогу можуть розраховувати мігранти у Швейцарії. Якщо вони не можуть знайти роботи, то отримують соціальну допомогу від держави - дещо нижчу, ніж громадяни Швейцарії, але на противагу українським 17 гривням одноразова допомога становить 6 тисяч франків. Водночас цю суму отримує не людина а той орган влади, який турбується, щоб людина була інтегрована у суспільство, пройшла мовні курси, знайшла роботу тощо. Сума, у порівнянні, відповідає приблизно двом невеликим місячним зарплатам у Швейцарії.

Федеральна комісія з питань Міграції (Eidgenössische Kommission für Migrationsfragen EKM) була створена Федеральною Радою Швейцарії ще у 2008 році. Нині вона вирішує соціальні, економічні, культурні, демографічні та правові питання, що виникають у зв’язку з перебуванням іноземців у Швейцарії. До цільової групи Комісії відносяться також шукачі притулку, визнані біженці та особи з правом на тимчасове перебування. ФКМ є важливим інструментом передачі знань з питань міграції і бере участь у процесі міжнародного обміну досвідом у даній сфері.

15 листопада 2013р.

Теги: мігрант, Швейцарія, правозахисник

Коментарі

Копча 2013-11-15 / 18:55:27
Може б сита країна годинників і шоколаду забрала цих мігрантів собі якщо так турбується про їхню долю. Усі ці шукачі щастя з Африки та Азії зовсім не планували залишатися в Україні і проробили увесь свій важкий шлях щоб отримати соціальну допомогу у ситій Європі та сісти на голову толерантним європейцям, а не "шовіністам" незрозумілої і маловідомої країни.

Слов"янин 2013-11-15 / 18:19:21
В Білорусі немає проблеми з нелегальними мігрантами, бо цю проблему давно вирішила тамтешня держава. Без усіляких "швейцарських добродійників".

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини