Молот на закарпатській "Гаморі" не працює лише взимку

У селі Лисичово Іршавського району Закарпаття кажуть, що найголовнішим святом після храмового є
традиційний фестиваль ковальської справи і народної музики «Гамора», який проводять влітку кожного року. Як розповів голова Асоціації ковалів України пан Полуботько, цьогоріч в Лисичово з'їхалися ковалі з Ужгорода, Львова, Івано-Франківська, Києва, Криму, Кам'янець-Подільська, Тернополя, які демонстрували свою майстерність у художній ковці.

Молот на закарпатській "Гаморі" не працює лише взимкуВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ ІЗ ПАПЕРОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Водяна кузня «Гамора» належить до унікальних пам'яток виробничого циклу, що збереглися у нашому краї. На відміну від інших сільських кузень, у цій молоти приводилися в дію за допомогою дерев'яних
коліс, які оберталися під натиском води. Стислу історію водяної кузні «Гамора» написав Василь Пальок, який доводить, що нема точних даних, коли вперше з'явився цей механізм. Згідно з одними даними, ще в 60-х роках XVIII ст. на місці тепйрішньої«Гамори» у селі було збудоване невелике
паперове підприємство, що належало графу Телекі. За іншими джерелами Лисичівська папірня діяла з 80-х років XVIII ст. до 40-х XX ст.

У 50-х роках XIX ст. Лисичівське паперове підприємство було перебудовано в металообробне по
виготовленню мотик, лопат, кирок та інших предметів сільського господарства. Даних про розміри виробництва на Лисичівському підприємстві немає, тому що це була філія Довжанського металообробного заводу і дані про кількість виробництва подавалися разом. У 20-х роках XX ст. на Лисичівській «Гаморі» діяло 5 водяних коліс. Продукція Лисичова і Довгого експортувалася в Румунію, Угорщину та інші країни. Решта виробленого товару реалізовувалася в краї.

Робітниками на цьому підприємстві спочатку були німці та словаки. Поява німецького та словацького етносу в такому віддаленому гірському селі з українською людністю безумовно пов'язана з побудовою і діяльністю «Гамори».

Вважають, що назва «Гамора» походить від німецького слова «Hammer» - тобто «молот» або від
підприємця на прізвище Гамор. Виняткова працездатність німців, висока культура праці у сільському господарстві й у ремеслах та духовному житті впливали й на побут мешканців нашого краю.

СЬОГОДНІ ТУТ ВИГОТОВЛЯЮТЬ НЕ ЛИШЕ МОТИКИ

Тепер Лисичівська кузня-музей «Гамора», власником і директором якої є Віктор Петровці, працює з двома водяними колесами. Господар каже, що тут протікає гірська річка Лисичанка. За півтора кілометра від самої будівлі кузні є канал. Від головного каналу вода надходить у шлюзи - широкі
жолоби, довжина яких 15 метрів, ширина - близько трьох і висота - 1,5 м. За допомогою подачі води
рухається колесо, що обертає вал. На валу є лопаті зуби, що вже своїм обертом приводять у рух молот, який має 4 кінські сили і загальну вагу майже 125-150 кг. Молот і конструкція дерев'яні.

Узимку молот не працює тільки у сильні морози, бо тоді річка і канал замерзають. Це триває десь місяць. Якщо молот працює, він краще зберігається. Для палива використовують деревне і кам'яне вугілля. Деревне вугілля випалюють самі, а кам'яне завозять з Волинської області. Сама кузня - кам'яна споруда завдовжки 36 м і завширшки 9 м. Раніше виготовляли такі ж знаряддя праці, які
використовують і зараз: мотики, лопати, підкови, кирки, рогачки для розчищення грунту під виноградною лозою. А от огорожі та ворота випускають лише зараз.

Коваль-майстер Михайло Пилипчинець говорить, що продукція їхнього підприємства краща й дешевша, ніж колег із Кобилецької Поляни Рахівського району. Він порівнює зразки мотик. Вартість мотики, виготовленої на «Гаморі» — 15 грн., рогачки - 12-18 грн. Пан Михайло працює тут із 1985 року. У 80-х роках минулого століття тут налічувалося 8 ковалів.

БЕЗ КУЗНІ НЕ БУЛО Б ФЕСТИВАЛЮ

Віктор Петровці розповідає, що завдяки водяній кузні люди знають про Лисичово та його мешканців. Тут щорічно проводять фестивалі. Перший був років 20 тому, потім на 6 літ запанувала тиша.

Після відновлення кузні-музею «Гамора» фести проводяться щорічно. Приїжджають фольклорні колективи, виступали тут народні артисти Іван Попович, Степан Гіга. На фестиваль з'їжджаються близько 5-7 тисяч гостей. Ковалі кують, артисти співають, а туристи горілку, пиво п'ють і овечою бринзою смакують.

Допомагає Віктору Петровцію його дружина, український філолог за фахом. У її обов'язки входить проведення екскурсій і ведення бухгалтерського обліку. Відродження кузні-музею «Гамора» — їхня заслуга. Ніяких креслень не мали, все відновили старожили, які колись. Там працювали. Лисичівську кузню останнім часом відвідують й іноземці. Найбільше цікавляться «Гаморою» гості із Польщі, Словаччини, Чехії, Швейцарії. Було декілька груп з Америки. У 2003 році я приводив сюди музейних працівників із Чехії, Словаччини, Польщі. 7 квітня 2006 року «Гамору» відвідав Віктор Ющенко. Не завадило б організувати для учнів шкіл Закарпаття тематичні екскурсії, аби ремесла предків жили вічно.
Ілля Грибанич,етнограф Закарпатського краєзнавчого музею
03 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини