На Міжгірщині хірург бореться із владою, викриваючи корупційні схеми

Попри рішення судів, вже рік не може поновитися на посаді головного лікаря Міжгірської районної лікарні Закарпатської області Василь Цар. Cуд визнав, що заслуженого лікаря України й знаного хірурга, згідно з розпорядженням голови Міжгірської райдержадміністрації Василя Щура, звільнено з порушенням трудового законодавства. Та ні це, ні те, що жителі Міжгір’я зібрали тисячі підписів на підтримку Царя, не повернуло фахівцю роботи.

На Міжгірщині хірург бореться із владою, викриваючи корупційні схеми

Понад 20 років Василь Цар працював у Міжгірській районній лікарні хірургом, стажувався у клініках Австрії і Німеччини. У 2004 році став головним лікарем цього шпиталю. І про своє звільнення наприкінці 2011року дізнався з оголошення в газеті. Згідно з розпорядженням голови райдержадміністрації Василя Щура, лікаря звільнили з роботи через те, що «неправильно надавав персоналу відпустки».

Мешканці Міжгір’я протестували проти звільнення Василя Царя й зібрали понад 6 тисяч підписів з вимогою поновити його на роботі. Депутати Міжгірської районної і Закарпатської обласної рад у своєму зверненні назвали звільнення Василя Царя незаконним й вимагали скасувати це розпорядження. Не погоджувались зі звільненням Василя Царя і благодійники з Австрії, які співпрацювали з головним лікарем і допомагали шпиталеві у селищі Міжгір’я та закарпатських містах.
 
Наприкінці грудня 2011року рішенням Міжгірського районного суду Василя Царя було поновлено на роботі. Але 4 січня 2012 року поновили, а на другий день звільнили, мовляв, уклали новий статут і на роботу за контрактом взяли іншу людину. Вже навесні судовим рішення лікаря знову поновлено на роботі. Цар виграв усі справи щодо свого звільнення в Апеляційному суді, за рішенням якого районна адміністрація має ще й сплатити лікареві грошову компенсацію. Проте на роботі фахівця не поновили й досі.
 
Суди виграв, але хтось вищий суду…

 
Василь Цар вважає, що його переслідують чиновники з району та області, бо «він не належить до їхнього клану». Лікар розповідає, що проблеми розпочались з останніх президентських виборів, коли відмовив владі у співпраці. Після того райдержадміністрація затримувала фінансування лікарні, а перевірки йшли одна за другою. До того ж, Василь Цар відмовився купувати бензин для швидких і продукти для хворих на вказаних владою заправці і гуртівні.

«Мені сказали, що я маю зробити на виборах, а я відповів, що це лікарня, і якщо маєте проблеми зі здоров’ям, то прошу, а в іншому випадку «до побачення». Тоді почалось і перевірки, і анонімки. Два роки це все тривало і нічого не знайшли. Я з владою не йшов на співпрацю, а мені вони сказали, що ніякого не буде фінансування. Все починав без грошей робити, благодійні кошти, мене перевіряли всі органи, я з цих перевірок не виходив. Коли я виграв справи у суді, то мене три дні біля будинку переслідували бандити. Я написав заяву тоді, а мені порадили теж найняти бандитів», – розповідає Цар.
 
Почути пояснення причин звільнення головного лікаря Міжгірської лікарні у голови райдержадміністрації Василя Щура Радіо Свобода не вдалося. У приймальні пояснили, що керівник у відрядженні і не буде до кінця тижня.
 
А от начальник відділу охорони здоров’я Міжгірської райадміністраціїАнатолій Пшеничний визнав, що Василь Цар фаховий хірург, але не «співпрацював з владою».

«Щодо статуту до 2011 року головного лікаря звільнив своїм розпорядженням голова райдержадміністрації, щодо виконання чи невиконання рішень суду, я не маю відношення і не компетентний. Претензій до хірурга, як спеціаліста, немає, нічого поганого не можу сказати як про лікаря. А ось як до менеджера на посаді головного лікаря були догани від попереднього начальника відділу охорони здоров’я. Співпраці між відділом охорони здоров’я райдержадміністрації й лікарнею не було. Головного лікаря доводилось лише офіційно запрошувати на наради у райдержадміністрації, бо усні запрошення ігнорувались», – зауважив Анатолій Пшеничний.
 
Натомість, про менеджерські якості Василя Царя свідчить бодай те, що за час його керівництва у лікарні зроблено систему опалення, обладнано фельдшерсько-акушерський пункт для ромів, добудовано поліклініку. До того ж головний лікар шукав різні джерела фінансування медичного закладу. Ліжка, інструменти, інші необхідні речі шпиталю надавали благодійники з Австрії і Німеччини.
 
«Вони хочуть показати, що можуть з людиною зробити все…»
 
Василь Цар звернувся у прокуратуру Закарпатської області з заявою про притягнення до кримінальної відповідальності голови райдержадміністрації Міжгір’я за перевищення службових повноважень. Каже, для нього принципово відновити справедливість, щоб показати іншим людям, яких незаконно звільняють з роботи, що не можна боятися.

«Влада хоче показати, що може з людиною зробити все, що хоче. Лише не сподівались у владі, що я так діятиму, – зазначає Василь Цар. – Багато людей сходять з дистанції, коли у них відбирають землю, звільняють. Чому владі вигідна так кадрова політика на місцях? На сьогоднішній день влада переслідує те, щоб постачали гроші на верх, а це по схемі йде – відробляти бюджетні кошти. Все харчування йде через одну гуртову базу і так все інше. Добро на прийом на роботу вчителів і лікарів дають в адміністрації, встановлена чітка такса. Чисто кримінальна філософія панує, що все має ходити під ними. А друге питання, така ситуація потрібна під вибори».
 
Звільнення Василя Царя позначилось на всій його родині. Дружина, медсестра за фахом, не змогла працювати у лікарні і звільнилась. Донька і зять, теж лікарі, не витримали некомфортні умови роботи, знайшли роботу в Чехії і виїхали туди. Обоє молодих фахівців вже підтвердили свою лікарську кваліфікацію у Європі і працюють лікарями за кордоном.
 
Донині до хірурга Василя Царя по допомогу звертаються десятки його пацієнтів. Люди не розуміють, чому така людина без роботи, а також визначають для себе – це окремий випадок чи прояв системної «блато-хабарної кадрової політики».

 

Галина Терещук, Радіо "Свобода"

06 листопада 2013р.

Теги: хірург, лікар, Василь Цар

Коментарі

ми з народом 2014-04-08 / 15:11:53
Царь своє відцарював разом із своїми царенятками та циганятками.Тепер хай йдуть в люди інші батьківські діти,всім треба дати можливість попровбувати свої сили,знання,можливості.

Пацієнт 2014-03-23 / 22:39:54
Дійсно що всі знають хто такий Цар,тепер уже знають хоть і пізно айбо надовго його запомнили.Більше такої помилки не зроблять бо він своє відцарьовав.він допустив та злив весь наш люд у Воловець,бо не видів що у нього під носом твориться лиш робив на себе.

Вітя 2014-03-22 / 22:01:21
Підтримую попередника!Чомусь Міжгірський Майдан щось геть не підтримав головного бувчого лікаря? Значить насолив народу.

Міжгір"я з великої букви 2014-03-01 / 16:41:04
До міжгіря в особі Олени.
Такі слова про своїх колег " наволоч". "дебіли" - ганьба! А що такого доброго зробив Царь для своїх колег- та нічого,а що давив то давив.Тільки та "шваль" то прості лікарі,які не мають захисту і всього добиваються самі.А на рахунок сміху-то у тебе-неборачко уже хвопа уява-та ніхто не сміявся,Але ніхто і не плакав.Якби такий добрий був то хоть хтось би за ним жалів. А тепер має можливість то чого не повертається-місто вакантне,та люди прості на майдані його не хочуть.

міжгіря 2013-11-17 / 18:13:52
а хто сміявся від радості в лікарні коли Царя зняли? вся шваль яку він давив. А тепер це ге сплило в дамки і розвело сморід.Жаль, багато зробив для всіх. Но не поняли! А теперь обжирайтеся дерьмом

медик 2013-11-11 / 17:35:50
Всі знають хто такий Цар! справді ЦАР. а писк перепужених щурів - це агонія.

Кроха 2013-11-09 / 09:44:52
Дружина царя звільнилася задовго до його звільнення. Хоча Як ви пмшете "медсестра за фахом" з середньою освітою ппацювала в кадрах і лізла у всі кадрові справи. Це не корупція що Цар зловживаючи своєю владою не взяв у кадри спеціаліста з відповідною освітою .а свою жінку?А щодо дітей,то для дочки створив віп-умови праці,а інші нічим не дурніші акушер-гінекологи працювали по ночам і то все були не добрі.А от тепер всі молоді гінікологи мають однакові прівелегії і права,працюють добре і ніяких проблем які були штучно створені Цань-дочкою тепер не має.Діти не помирають,жінки теж всі задоволені,програм на телебачення про погану роботу Міжгірських лікарів нема.

Василь 2013-11-07 / 13:34:57
шо з Царьом, шо без Царя міжгірська лікарня - шо морг.
Там і при ньому і після нього і єдного фахівця не било і ниє.
Усі люде або у Воловець, або у Ужгород чи Мукачево стараються йти, бо знают що у нас у районі йти у лікарню усе рівно, шо вмирати.

Тамкить більше половини треба уволити тих дохторів, одні алкоголіки, а гроші то просять, то хоть било би за шо...

Міжгіря 2013-11-07 / 13:12:35
Що можна сказати про дебілів які звинувачують Царя у розкраданні коштів., вни настільки дурні що навіть не розуміють того, що якби Василь Іванович дійсно крав, то Щурі, Блюки, Ледиди могли би доказати усі такзвані крадіжки у своїх судах. А без Царя В.І. наша лукарні залишилися і без фахових лікарів, і без ремонтів, і без зарплат - так як тільки одного бензину Щурі, Пшеничний, Сморчков та інша наволоч розходують більше половини ніж виділяється на районні потреби медичного напрямку, так само розкрадається і бюджет освітян, який очолює ще одна долбо.обка стара алкашка надя Олексієнчиха. Одне добре, і навіть дуже добре- тепер всі бачать за яких злодів та ПРидурків голосували..

правда 2013-11-07 / 07:59:18
дуже порядна людина Цар зараз в М1жг1р1 нема до кого звернутися як до профес1йного л1каря хвор1 як1 дбають про своэ здоровя йдуть в Ужгород

земляк 2013-11-07 / 06:47:44
Я був май високої думки за Царя В.І., до цієї статті. Людина, яка лише думає за відплату, помсту, приписує собі "царські" привілеї, бо він Цар дійсно не має права на майбутнє. Най напише як з Бундзячком розікрали лікарню. То що він понабудовував то факт, однак украв утричі більше. для ромів побудував ФАП та записав його на свою жінку (на всякий випадок). Є ще багато таких фактів але то таке. А хірург він дійсно ВІД БОГА це від нього не забрати. Якби працював у хірургії дотепер, то скоріше повернувся би на цю посаду головного, а так ні собі ні людям. Одним словом Ц А Р!!

медик 2013-11-07 / 06:11:22
На Міжгірщині триває епопея узурпації влади кланом щурів.На посади розкладаються люди які уявлення не мають про роботу на керівних посадах.Поцікавтеся в пересічних жителів хто такі щури,купецькі ,солодовніки,ледиди,сморчкови,олексієнки,шоваки-це деградований зброд та екзема на тілі району.Відчуваю,що скоро запалають чиїсь маєтки та машини,достали ригоанальні скоти

ПЕТЯ 2013-11-07 / 04:20:59
Цар дуже вумний, якби був май адекватний, та розумыв би, що з бандитами тяжко, та бандити му давали змогу робити хырургом, та треба було робити та приносити людям користь, бо дыйсно хырург непоганий. Айбо чоловык привик до влади, до лишних гроший, та не хоче хірурговати, а хоче справді царьовати. та най царює по судах типирь. Царю-царьово, айбо час бандитів, та міг то поняти. УСЬО

бумбі 2013-11-06 / 21:56:27
Смішна стаття!))))) Вся лікарня плакала коли його зняли, від радості))))
А хірургія як з ним так і без нього на одному рівні.

Читач 2013-11-06 / 20:42:37
Вибачаюсь. Забув що Н.Петерварі в "Закарпатці". Значить це таки якась нова журналістка, яка зовсім не знає реальної ситуації на Міжгірщині. Не так все просто...

Читач 2013-11-06 / 20:35:10
Не зрозуміло: Цар хоче керувати-царювати чи працювати лікарем-хірургом? Щось мені ця епопея нагадує відомого лікаря С.Біляка. Теж суди-пересуди,закордонні благодійники і звинувачення влади. Насправді ж що в одному, що в другому випадку ситуації неоднозначні. Галині Терещук (це новий псевдонім Наталії Петерварі?)потрібно б вислухати й точку зору колег-медиків як керував Цар... Істина завжди десь посередені.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини