Голова Сенату Чеської Республіки Мілан Штех провів офіційну зустріч з головою Закарпатської облради Іваном Балогою (ФОТО)

Закарпатська делегація на чолі з головою обласної ради Іваном Балогою перебуває в Чеській Республіці. В складі делегацій заступник голови облради Андрій Сербайло, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, представники органів місцевого самоврядування: міські голови Мукачева, Хуста Золтан Ленд’єл, Володимир Кащук та заступник Чопського міського голови Ольга Бізіля, голови районних рад Хустщини Василь Губаль, Виноградівщини Олег Любімов, Великоберезнянщини Василь Канюк, голова благодійного фонду «Віза» Володимир Чубірко, депутати обласної та місцевих рад.

Голова Сенату Чеської Республіки Мілан Штех провів офіційну зустріч з головою Закарпатської облради Іваном Балогою (ФОТО)

У середу голова Закарпатської облради Іван Балога та представники делегації  провели зустріч з головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Міланом Штехом, керівником секретаріату Сенату Ярославом Молнаром.

Керівник Сенату коротко  поінформував гостей про законодавчий орган.  В Чехії 81 сенаторів обираються  на засадах мажоритарної виборчої системи на 6-річний термін. Вибори відбуваються кожні два роки, коли оновлюється третина нового складу. До Сенату може бути обраний громадянин, який має право голосу та досяг 40-річного віку. Сенат має право схвалювати проекти законів, які отримує від нижньої палати парламенту. Сенатори також мають право законодавчої ініціативи, схвалюють міжнародні угоди, разом з депутати Палати депутатів обирають Президента.

«Ми, в Сенаті знаємо на якому високому рівні налагоджена співпраця Закарпаття та Височини і будемо сподіватися на продовження дружніх відносин. Цей візит є знаковим, і радий, що така велика делегація органів місцевого самоврядування Закарпаття має нагоду в Чеському Сенаті вести діалог. Ми підтримуємо ваші євроінтеграційні прагнення вашої країни, наслідком чого має стати і розвиток відносин між регіонами на новому рівні», – зазначив голова Сенату.

Голова обласної ради Іван Балога насамперед висловив  щиру вдячність керівнику Сенату за можливість зустрітися на такому високому рівні. Закарпаття має немало добрих друзів – і в близькому, і далекому зарубіжжі. На сьогодні Закарпаття має підписані договори про дружбу і співробітництво з 14  регіонами країн Європи. В кінцевому підсумку така дружба і співпраця надзвичайно позитивно проектується на зміцненні міждержавних зв’язків та вирішенні регіональних проблем.

«І мені надзвичайно приємно констатувати, що розпочате шість років тому співробітництво між Закарпаттям,  Височиною настільки успішно розвивається і має такі конкретні результати.  Сьогодні у всіх районах Закарпатської області є реальний «чеський слід» – в новозбудованих і реконструйованих за кошти наших чеських друзів освітніх, медичних, культурних закладах. За шість  років співпраці на паритетних засадах фінансування реалізовано 35 проектів із енергозбереження та реконструкції об’єктів бюджетних та громадських соціально-культурних установ загальною вартістю більше 25 млн. грн. Нинішнього року спільно з чеськими друзями  фінансування реалізується  15 спільних інвестиційних  та  ряд гуманітарно-культурних  проектів.  Хочу вас запевнити, що наші люди ніколи не забувають тих, хто допомагає і робить добро, тож на Закарпатті ви віднайшли найщиріших друзів», – зазначив Іван Балога.

Також  керівник Закарпатської облради відзначив, що Україна, і Закарпаття зокрема високої цінують підтримку Чеською Республікою євроінтеграційних прагнень України та розраховують  на її дієве продовження, зокрема у контексті забезпечення результативності Вільнюського саміту ініціативи «Східне партнерство» у листопаді 2013 року. Адже  підписання Угоди  про асоціацію з Європейським  Союзом відкриє  ширші  можливості для співпраці на  міжрегіональному  рівні, на  рівні  міських та  сільських територіальних громад, для між культурного обміну. Також Іван Балога поінформував керівництво Сенату, що більше 90% місцевих рад Закарпаття підтримали євроінтеграційну заяву облради.

Під час зустрічі йшлося і про перспективу відкриття в Ужгороді Чеського дому, де буде зосереджено Почесне консульство Чеської Республіки в Ужгороді, національно-культурні товариства тощо. Також голова облради Іван Балога запросив керівника чеського Сенату відвідати Закарпаття.

Опісля закарпатська делегацію провела зустріч з керівником комітету зовнішніх зв’язків Сенату Дагмар Зверіновою, сенаторами Мілошом Вистричілом, Дагмар Терелмешовою, Боженою Секаніновою, представниками чеських країв.

Пані Зверінова зазначила, що восени делегація сенаторів відвідала Закарпаття і була приємно вражена  результатами співпраці Закарпаття та Височини. «Такі контакти треба нарощувати, і долучати до співпраці й нові краї Чехії», – зауважила керівник комітету.

Володимир Чубірко та Зденек Кадлец – керівники українсько-чеського  благодійного фонду «Віза» презентували сенаторам стан співробітництва Закарпаття та Височини. Як зазначив депутат Закарпатської облради Володимир Чубірко співпрацею з краєм  Височина охоплені практично всі райони Закарпаття. 28 лютого 2008 року головою Закарпатської обласної ради Михайлом Кічковським та гетьманом краю Височина Мілошем Вистрчілом у Їглаві  було підписано договір про співпрацю  на  5  років і продовженого 16 березня 2012 року  головою Закарпатської обласної ради VІ скликання Іваном Балогою та  гетьманом  краю Височина  Їржі Бєгоунеком. Відповідні нормативні  акти щодо  співпраці Закарпатська обласна  рада має з Асоціацією друзів Закарпатської області в Сенаті Чеської Республіки та  Посольством Чеської Республіки в Україні. За шість  років співпраці на паритетних засадах фінансування (50 х 50%) реалізовано 35 проектів на суму  більше 25 млн. грн.

Гордістю цьогорічної співпраці з краєм  Височина є реконструйований сквер імені Т.Г.Масарика  в Ужгороді, оновлення Масарикової школи у Сваляві, Мукачівського дитсадку №8, НВК у селі Родникова Гута Свалявського  району та  амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селі  Липовець Хустського району, у загальноосвітній школі №3 Ужгород завдяки реалізації інвестиційного проекту  вдалося  капітально відремонтувати приміщення для  класу з вивчення чеської мови.

Як повідомив Володимир Чубірко, у фонді  наразі  працюють над  визначенням спільних проектів наступного  року.

Прес-служба Закарпатської облради

06 листопада 2013р.

Теги: Чехія, Височина, сенатор

Коментарі

ігон 2014-02-25 / 17:59:32
у цих спільний бізнес....

Уважний 2013-11-07 / 20:31:48
Президент в Чехії обирається всенародним голосуванням, а не Парламентом. Виправте.

Це я 2013-11-07 / 06:47:52
Що, О.Бізіля перейшла до Чопської міськради?

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини