На захист прав неповнолітніх прокурорами Закарпаття порушено 47 кримінальних справ

Упродовж першого півріччя 142 неповнолітні мешканці Закарпатської області вчинили 182 кримінально-карані дії. Більше половини з них є тяжкими та особливо тяжкими. Кожен 8 злочин, скоєний підлітками у нетверезому стані, кожен 13-й – рецедивний. Збільшилось число злочинів, вчинених дітьми у групах та спільно з дорослими. Більше половини вчинених неповнолітніми злочинів (119 з 183 або 65%) становлять корислив. Практично усі злочини вчинені дітьми із неблагополучних сімей.

Зважаючи на це, діяльність органів прокуратури області була спрямована на реальний захист прав і свобод неповнолітніх, забезпечення дієвої профілактичної роботи у молодіжному середовищі, узгодженості дій усіх органів у боротьбі з підлітковою злочинністю, посиленні ефективності нагляду за додержанням органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, внутрішніх справ, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, а також інших зацікавлених відомств вимог Конституції, Законів України, Указів Президента України та іншого законодавства щодо попередження правопорушень серед неповнолітніх та захисту їх прав.
Вжиті заходи до певної міри позитивно вплинули на криміногенну ситуацію у молодіжному середовищі. Зменшилась кількість скоєних підлітками розбійних нападів , крадіжок державного та приватного майна, на 10 % скоротилось число підлітків, які вчинили злочини.

Поряд з цим, прокурорські перевірки свідчать, що такий стан певною мірою пояснюється і неналежним виконанням вимог чинного законодавства органами, на які покладено функції щодо попередження злочинності та бездоглядності серед неповнолітніх, захисту їх прав і свобод.

Негативно впливає на стан додержання прав неповнолітніх неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо забезпечення необхідного життєвого рівня дітей. Це нерідко спонукає підлітків до залишення сімей, бродяжництва та жебракування. Діти при живих батьках залишаються без їх піклування, фактично стають сиротами.

Байдужість та залишення поза увагою неблагополучних сімей нерідко призводить до тяжких наслідків, захворювання дітей на небезпечні для їх здоров”я хвороби та скоєння неповнолітніми злочинів. До прикладу: упродовж 2006-2007 років батьки неповнолітнього ужгородця злісно не виконували своїх обов”язків по догляду за сином, не піклувалися про його здороов”я, відповідного харчування та лікування не забезпечували. Це привело до тяжких наслідків - фізичного виснаження дитини внаслідок недоїдання, гіпотрофії та реального ризику зараження на поліомеліт, дифтерію та інших небезпечних захворювань.

В Ужгородському районі батьки злісно ухилялись від виховання двох своїх неповнолітніх дітей, внаслідок чого 17- ти річний та 14-ти річний діти скоїли ряд крадіжок.

Подібні випадки виявлені органами прокуратури у Воловецькому, В.Березнянському, Виноградівському, Міжгірському, Мукачівському, Ужгородському, Рахівському, Свалявському та Тячівському районах. При цьому, працівники служб у справах дітей, кримінальної міліції у справах дітей належні заходи (притягнення таких батьків до адміністративної чи кримінальної відповідальності, позбавлення їх батьківських прав, вилучення дітей із небезпечного середовища) не завжди своєчасно вживали. Усього в першому півріччі цього року органами прокуратури стосовно таких батьків порушено 29 кримінальних справ за ознаками ст.166 КК України (злісне невиконання обов”язків по догляду за дитиною).

Широкого розповсюдження набули випадки втягнення неповнолітніх у зайняття жебракуванням. Окремі батьки, не маючи бажання працювати, паразитують на власних дітях, примушують їх випрошувати у сторонніх осіб гроші та інші матеріальні цінності, які використовують для власних цілей. Жебракування вже стало для таких дітей „професією”, а самі діти для їх батьків – „засобом здобуття коштів для існування”.
Тільки упродовж першого півріччя цього року органами прокуратури області порушено 17 справ за ознаками ст.304 КК України (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність) Між тим, втягнення дітей у жебракування призводить до позбавлення їх їжі, одягу та інших необхідних засобів існування, порушує права на житло, освіту, охорону життя і здоров”я.

Широкого розповсюдження набули випадки коли внаслідок бездоглядності та неналежної виховної роботи, учні під час навчального процесу відвідують інтернет-кафе та клуби, і навіть займаються розпиванням спиртних напоїв. При цьому, педагогічними колективами заходи щодо формування в свідомості учнів засад здорового способу життя, нетерпимості до антисуспільних вчинків, шкідливості вживання алкоголю та інших одурманюючих речовин не вживаються. Так, шестеро учнів загальноосвітньої школи м.Берегова (1992-1996 років народження) у березні цього року, залишивши шкільні заняття, на території школи випили чималу кількість спиртних напоїв. В результаті підліткам стало настільки погано, що вони каретою швидкої медичної допомоги були доставлені до реанімаційного відділення районної лікарні з діагнозом алкогольне отруєння.

На вимогу Берегівського міжрайонного прокурора директор зазначеної школи, його заступник по навчально-виховній роботі та троє вчителів притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а батьки цих учнів за неналежне виконання своїх обов”язків по вихованню дітей - до адміністративної.

Особливу стурбованість викликає поширення обігу наркотиків серед учнівської молоді, проникнення їх із суто криміногенного середовища в ігровий та видовищний бізнес, а також до місць проведення масового дозвілля. Кількість неповнолітніх, які перебувають на обліку в обласному наркологічному диспансері, упродовж останніх 3-х років невпинно зростає.
При цьому, діяльність підрозділів кримінальної міліції у справах дітей є недостатньою. Робота по виявленню та притягненню до кримінальної відповідальності осіб, які залучають підлітків до вживання та збувають їм наркотики, знаходиться на вкрай низькому рівні. З початку поточного року виявлено лише 6 таких злочинів. На Закарпатті проживає понад 315 тис. неповнолітніх, із яких 1 тис. 607 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, понад 5 тис. дітей-інвалідів. У 617 неблагополучних сім’ях проживає 1 тис. 407 дітей. В інтернатних закладах утримуються майже 4 тис. неповнолітніх, у тому числі близько 500 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У регіоні діє 23 будинки сімейного типу та 16 прийомних сімей, у яких виховуються відповідно 149 та 23 дітей.

За результатами наглядової діяльності порушено 47 кримінальних справ, внесено 212 подань, приписів та протестів, заявлено 101 позов.

За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнено 166 посадових осіб, у тому числі до адміністративної – 89 осіб, відшкодовано 201 тис. грн. державних соціальних допомог та стипендій учням навчальних закладів, поновлено права 2 тис. 897 тис. неповнолітніх мешканців області.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області
02 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
» Всі новини