На Хустщині депутати опозиційних партій вимагають призупинити передчасну медичну "реформу"

Текст відповідного звернення надійшов на адресу Закарпаття онлайн.

Відкрите  звернення
фракцій ВО « Батьківщина»,  «УДАР» в  Хустській  районній раді
до  населення  краю  та  органів  місцевого  самоврядування


Шановні  краяни!

Уже третій рік поспіль в Україні проводиться апробація  медичної  реформи, а саме у чотирьох пілотних регіонах: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Київ.  

Метою реформи є покращення медичних послуг та ефективне використання бюджетних коштів. Однак, ціллю реформи є зменшення фінансування медицини та скорочення в наших селах  кількості лікарів, фельдшерів, медичних  сестер, акушерів  та  інших  працівників  медичних  установ.

Більшість  експертів  з  охорони  здоров'я  в  Україні  вважають, що ініційована медична реформа не підвищує доступність та якість медичних послуг. У цих пілотних регіонах реформа практично наочно продемонструвала суттєві прорахунки і прогалини, які  треба   визнавати і виправляти. На  превеликий  жаль Міністерство  охорони  здоров'я  України  цього  не робить. Тому позитив  від  цієї  реформи  непомітний ні лікарям, ні пацієнтам, ані державному бюджету.

Ми глибоко схвильовані тим, що запопадливі чиновники  на  місцях  заради того, щоб вислужитися перед своїм керівництвом, не проаналізувавши й не зробивши висновки щодо незавершеного ще експерименту, силоміць не питаючи згоди громад, поширюють його на інші  райони  та  області України.

Чиновники - управлінці – це люди, які мають побіжне відношення  до  медицини, втілюють реформу і в не  пілотних регіонах, незважаючи на відсутність детального аналізу,  що  дала реформа в пілотних  областях.  

Під час зустрічі з журналістами на Дніпропетровщині, прем’єр-міністр України Микола Азаров  на  всю  Україну  заявив, що пілотні проекти дозволять виявити слабкі сторони медичної реформи. «Медична реформа розпочалася з реалізації пілотних проектів тому, що це надзвичайно складна реформа, яка стосується кожного українця.  Немає жодної людини, яку б вона не зачепила. І  саме тому Президент і Уряд спочатку вирішили провести пілотні проекти. Їх завдання – вивчити всі негативи і позитиви реформи», - так стверджує прем’єр-міністр України.

З  його  виступу  зрозуміло, що  тільки  після  вивчення негативних та позитивних сторін реформи, вони  будуть  проводитися  в  інших  областях  України. При цьому, він також  зауважив, що пілотні проекти реалізуються у промислово-розвинених областях, зокрема, Дніпропетровській, Донецькій,  Вінницькій та місті  Києві. Ці області мають сильний  економічний  та управлінський потенціал.

Посилаючись  на  розпорядження  голови  Закарпатської   обласної державної адміністрації Олександра Олександровича Ледиди від 11.09. 2012 року за № 452 «Про  створення  центрів  первинної  медико–санітарної  допомоги» 09.07.2013 року  голова  Хустської районної державної адміністрації  Василь  Юрійович  Якубець  видав  розпорядження  за № 271  Про створення закладу «Хустський центр первинної  медико–санітарної  допомоги» .

Цим розпорядженням передбачається:

1. Створити «Хустський центр первинної медико – санітарної  допомоги», як  юридичну  особу публічного  права на  базі  відокремленого майна, що належить до комунальної власності і закріпляюється за новоствореним  закладом «Хустський центр первинної медико – санітарної  допомоги». Юридична  адреса: с. Липча Хустського  району  Закарпатської  області, вул.. Шкільна, 43.  

2. Затвердити  статут  закладу «Хустський  центр  первинної  медико–санітарної  допомоги».

3. Реорганізувати  АПЗСМ   та  ФАПи  шляхом  приєднання  їх  до  закладу «Хустський  центр  первинної  медико – санітарної  допомоги».

5. Утворити  ліквідаційні  комісії  для  проведення  реорганізації АЗПСМ, визначених  у  пункті  3 у  складі, згідно  з  додатками ( 2 – 23).

Такі  дії ми  вважаємо  поспішними, адже:

1. Стаття  12  Закону  України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській,  Донецькій областях та місті Києві» зазначає, що  цей  закон набирає чинності з дня наступного за днем його  опублікування та діє до 31 грудня 2014 року. І на  підставі  цього  закону  проводиться  медична  реформа.

2. Закарпатська область  не  вказана у цьому законі. І ми маємо повне право зачекати, поки відповідні спеціалісти проаналізують отримані результати, підкорегують програму реформування й поширять її на всю  Україну. Поспіх у створенні мережі закладів первинної медицини створює ситуацію  надзвичайного  стану  в  медицині  Хустського  району. Не потрібно руйнувати те, до чого йшлося роками, а навпаки – будувати нове й допомагати у вирішенні тих проблем, які є зараз. Ми повинні берегти те, що маємо.

3.  17 травня  2013  року  Верховна Рада України  прийняла за основу законопроект «Про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я». Цим законопроектом пропонується на законодавчому рівні встановити мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, а також скорочення працівників цих закладів.

За ухвалення відповідного законопроекту №2201 у першому читанні проголосувало 290 депутатів,  в  тому  числі багато членів  Партії  регіонів, КПУ  та  всі  опозиційні  партії. Крім  того, є  ряд  пропозицій   від   депутатів Верховної Ради України щодо внесення поправки до  закону. Вони кажуть, що оптимізація, реорганізація або ліквідація закладів охорони здоров’я, заснованих на комунальній формі власності, допускається лише за згодою територіальної  громади (загальних зборів) села, селища, міста або на  підставі результатів місцевого референдуму.

У пояснювальній записці  до  законопроекту №2201, депутати  Верховної   Ради України зазначають важливість невідкладного введення цього мораторію. Адже всупереч конституційному праву громадян на ефективне і доступне медичне обслуговування, відбувається масове закриття та  реорганізація  лікувально-профілактичних установ по всій Україні.

На  підставі  вищезазначеного, ми  звертаємось  до  сесії  Хустської районної  ради, до голови  Хустської  районної  ради  Губаля В.І та  голови Хустської  РДА  Якубця В.Ю, призупинити  створення  «Хустського  центру первинної  медико–санітарної  допомоги»:

1. До закінчення апробації  медичної  реформи  у чотирьох пілотних  регіонах  України.

2. До вивчення негативних та позитивних сторін реформи в пілотних  регіонах. Так як 95% жителів Дніпропетровської області,  де  проводиться  апробація   медичної реформи,  виступають проти. Про це заявила депутат Дніпропетровської обласної ради Вікторія Шилова.

3. До прийняття  Закону  України  «Про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я», де  буде  надано  право  жителям  територіальної  громади  села, селища  вирішувати  потрібна  їм   реорганізація  АЗПСМ  та  ФАПів чи ні. 

З великим проханням звертаємося до жителів Хустщини, сесій селищної та сільських  рад  Хустського  району, висловити  свою  думку  з  приводу  реформування  медицини  в  їхньому  населеному  пункті  та  в  цілому  по  Хустському  району.

 

2  жовтня   2013  року

З  повагою  до  Вас члени  фракцій  ВО « Батьківщина», «УДАР»  в  Хустській  районній  раді :

Члени  фракції  ВО « Батьківщина»:

Голова  фракції  ВО « Батьківщина»  в  Хустській  районній  раді Рогач І. Ю.

Головний   лікар   Копашнівської  АЗПСМ  Кучеренко  С.В.

Головний   лікар  Рокосовської   АЗПСМ  Гінцяк  М.О.

Приватний  підприємець  Пригара П. Й.….

Приватний  підприємець  Гречуха М. П..

Члени  фракції  « Удар»:

Голова  фракції « Удар» в  Хустській  районній  раді      Пристая М. М.  

Приватний  підприємець  Пацкан О. М.

Приватний  підприємець  Рішко М.М.

30 жовтня 2013р.

Теги: медичний, реформа

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини