Професор УжНУ в контексті вчорашнього мітингу нагадав чиновникам про існування Конституції

Доктор юридичних наук, професор УжНУ, член-кореспондент Національної академії правових наук України Василь Лемак на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук дав оцінку подіям, що відбулися в наслідок незграбного намагання влади відмінити шкільні канікули в Ужгороді.

Професор УжНУ в контексті вчорашнього мітингу нагадав чиновникам про існування Конституції

”Проблема шкільних канікул створює іншу проблему.
Департамент освіти облдержадміністрації, який, схоже, і створив проблему з шкільними канікулами в Ужгороді, і далі робить помилку за помилкою. Замість зусиль щодо скасування очевидно незаконного рішення, не оприлюдненого за 20 робочих днів і не обговореного, цей Департамент надалі пробує ускладнити ситуацію та притягнути до відповідальності дітей та батьків за участь у мітингу. Газети пишуть: "Як повідомляють вчителі з Ужгорода, в кожну школу поступила вказівка з управління освіти завтра дізнатися, де був кожен учень". Турбота про місце перебування кожного учня – похвальна. Але чиновникам від освіти треба знати не лише власні інструкції. Частина 4 статті 55 Конституції встановлює: “Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань", - констатує Василь Лемак.

Інший свій коментар на цю ж тему В.Лемак написав раніше, ще 27 жовтня: "Робиться чергова помилка, коли кожна недоречна дія посадових осіб в області політизується і пов’язується з Балогами. Є питання доцільності і законності управління. Чому з батьками не обговорили цього питання за два-три тижні до початку канікул? Хіба нормально, що таке питання вирішується останнього дня навчальної чверті?! Річ у тім, що я один із тих батьків дитини, яка розраховувала на відпочинок і з однокласниками розраховували провести його в горах. Моя донька - громадянин України з конституційними правами. Вона належить до покоління, яке погано знає, чому треба поважати правлячу партію незалежно від її дій. Вважаю, що голова Закарпатської обласної державної адміністрації О.О.Ледида зобов’язаний втрутитися і виправити ситуацію. Чи треба перерахувати правові норми, які вже порушені рішенням про відміну канікул?

Згоден із аргументами про економію. Але чому останнього дня? Чому не зібрали батьківську громадськість раніше, щоб виразити мінімум поваги. Батьки планували канікули дітей. Бачу, діти спілкуються між собою і все це виглядає як «підстава» влади і особисто губернатора. З іншого боку, для чого голові ЗОДА заступатися за кожне нерозумне рішення в Довгому, Рахові чи Пацканьові (це образно)?! Будь-яке нормативне рішення підлягає обговоренню - так визначають закони України. Я поважаю всіх, але нехай консультуються вчасно і не створюють проблем на пустому місці. Такими рішеннями кидається тінь на всю систему влади і на Президента, який приїде. Президент - гарант Конституції, прав людини, а не непродуманих рішень. Треба розуміти ще одне - дотримання законів і настрої людей не менш важливі за ресурси.

Якщо губернатор втрутиться, буде позитивний громадський резонанс. Він відповідальний за виконання конституції і законів на території області. У таких "дрібницях" це і проявляється. Інакше в області буде політизуватися будь-яка дурниця, яка закінчиться все рівно нічим. Хіба в цьому полягає влада?! Я поважаю Віктора Володимировича, але хтось із апарату йому повинен був пояснити, що законодавством передбачено: суспільно значиме рішення підлягає публічному обговоренню. Це не доцільність, так визначає закон. І не було би проблеми. А в протилежному випадку, перебуваючи на посаді, низка діячів займається одним - популяризує опозицію, мовляв вона до всього причетна. Як на мене, влада мала вивчити проблему, обговорити її, пояснити всім бажаючим і після того прийняти рішення. А дехто не вловив, у якому році проживає: в 1980 чи 2013-му. Питання зрештою не в канікулах, а в способі прийняття рішення, в стилі влади".

Схоже, станом на сьогодні ці слова стали ще актуальнішими, однак влада їх не почула.

29 жовтня 2013р.

Теги: канікули, Конституція, Лемак

Коментарі

Ректор-проректор 2014-01-16 / 19:00:51
Тиски вже не можуть дочекатись (с)Лемакових тояшків, пора друг, пора...

Довбуш 2014-01-16 / 18:55:24
Андраш,123 та Тібій, згоден з Вами, маєте рацію на всі 100%.

Андраш 2013-11-03 / 16:01:39
ЛЕМАК завтра за нову посаду буде цилувати Ващуку задницю и нигда не вспомнит, що тот го вигнав...уже так було з Вегешом. КАРЄРИСТ ДОВБАНИЙ!

123 2013-10-31 / 07:14:59
Чому ж Ви, пан Лемак- "великий юрист" нехтували законами Конституції, будучи на посаді проректора??????

Тібій 2013-10-30 / 20:06:45
Співчуття землякам з Іршавщини, котрі у захваті від їхнього "кинутого" Циля, особливо після того як той насвинив на посаді "першого". Але які земляки - такий і Цильо, яблуко від яблуні, короче маємо, те що маєме.

Знаючий 2013-10-30 / 07:13:03
До пана Лемака. Чи законно п. Лемак в свій час, будучи на посаді проректора, Ви були причетним до звільнення п. Сливку О.Г. та п. Студеняка І.П.? Чи Ви коли Вам це зручно закони оминаєте? Дайте оцінку з боку юриста, щодо методів керування п. Ніколайчука (коли він був на посаді ректора , та теперішнього ректора п. Ващука. Лише таким чином Ви, п. Лемак , частково знімете з себе ту провину, що в свій час Ви продали УЖНу п. Ващуку....

Мама 1 2013-10-30 / 06:40:19
Щодо Кляп. Якщо вона виховата та інтелігентна людина (як написано), то повинна піти з посади, а не підтримувати невихованих і неінтелігентних. Ви зазіхнули на святе - на дітей!

УжНУ 2013-10-30 / 06:16:19
Пане, Василю, Ваша позиція викликає повагу. Але дайде і фахову оцінку тому, що відбувається в УжНУ. Чому викладачам не виплачують заробітну плату із спецфонду? Ніхто не вірить у байки, що винне казначейство. А за дітей - дякуємо.

вчитель 2013-10-30 / 04:59:54
«…А дехто не вловив, у якому році проживає: в 1980 чи 2013-му.»…. Хіба при "комуняк" допустили б такий експеримент?

земляк 2013-10-29 / 22:54:02

Нарешті В.Лемака прорвало. Може, коли хоче. По-людські, і в той же час фахове.
Так тримати, пане Василь. Земляки з Вільхівки на Іршавщині Вами пишаються.

Батько 2013-10-29 / 20:03:52
Екскурс по конституції чудовий. Все правильно. Просто діти були потрібі владі 30 жовтня, для того, щоб зустріти пРЕЗІКА з прапорцями і плакатами "Спасибо за счастливое детство". А тут канікули! Значить треба відмінити, скасувати, перенести...Ось і все на місцях. А вІН не приїде.

невдоволена мама 2013-10-29 / 19:50:45
Влада Тернопільської області заздалегіть подбала про дітей та економію енергоресурсів, але не зважаючи на це там прийняли рішення не відміняти осінні канікули, а зимні збільшити на тиждень за рахунок трьох навчальних субот й про це повідомили батьків на початку навчального року!!!

мама 2013-10-29 / 18:39:58


Кляп зі скляними очима 28-го перед ода несла перед ЗМІ і батьками якусь пургу про об'єднання католицького і православного Різдва в межах одних канікул.

Зрештою, вона начальник освіти області, а тому відповідає за все, що відбувається в цій сфері...


ВАСИЛЬ 2013-10-29 / 18:14:36
читачу. Кляп цілий тиждень була у відрядженні. Вихована інтелігентна людина,науковець.
Але хотів подякувати п.Василю, завжди знав,що це порядний закарпатський хлопець.

читач 2013-10-29 / 18:08:36
кляпку - геть з освіти

Олена 2013-10-29 / 13:03:27
Вірно, і хоч як деяким дорослим не віриться, але мітинг школярів – це гідний прояв громадської позиції щодо способу прийняття соціально значимих рішень. Одні «нармальні» дяді, які нібито краще за всіх знають як виростити «нармальных» дітей, нахабно порушивши права школярів, так і не спромоглися вийти до них на зустріч (чи то проігнорували, вважаючи їх "попками" – як виразився мер про мітингувальників, чи то просто пересцали від страху за відповідальність за власні рішення), а інші дяді тим часом творили провокації, щоб потім дискедитувати справедливий громадський спротив і вселити в школярів почуття провини, а ще є дядьки і тьотьки, які встряли із власною грою власних комплексів неповноцінності та хибних уявлень про реальність – боязні політичної заангажованості: бо ж ні ні – громадський спротив має бути виключно цнотливо чистим від політичних імен. Так як наш Няньо Погорєлов не має жодного стосунку до політичних інтриг, і це рішення про канікули – як провидіння небесне – Хвала Богу ще вчасно було надіслано ангелами у вигляді Ледиди, поки не почалося найстрашніше – КАНІКУЛИ.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини