В Ужгороді пройшли перші наукові ромські читання (ФОТО)

24-26 жовтня 2013 року у приміщенні культурно-просвітнього центру «Романі яг» пройшли перші на Закарпатті ромські наукові читання.

В Ужгороді пройшли перші наукові ромські читання (ФОТО)

Як зазначив на відкритті проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, доктор історичних наук, професор УжНУ Роман Офіцинський, вперше зібралися фахівці, які можуть сказати вагоме слово у розвитку нового напрямку наукових досліджень, які в майбутньому можуть перерости у постійно діючі ромські студії. Приємно бачити серед учасників цих читань місцевих науковців – доцентів, професорів, а також студентів. Закарпаття – край, де проживають представники багатьох національностей та етносів і славиться толерантними відносинами.

Сама програма проведення наукових читань була розділена на 6 секцій: «Загальні питання», «Етнологія та етнографія», «Питання Голокосту», «Соціологія», «Освіта та культура» і «Правозахист».

Велику увагу та багато питань, які переросли у наукові дискусію викликав виступ доктора політичних наук УжНУ Мирослави Лендєл на тему «Ромська національна меншина в Європі: досвід країн Центральної Європи»,  кандидата історичних наук УжНУ Михайла Зана «Ромське населення Закарпаття: історична ретроспектива та проблеми сьогодення». З великою увагою було вислухано виступ директора програмної ініціативи Ольги Жмурко «Рома України» МФВ про роль Фонду «Відродження» у покращенні освітнього рівня ромської молоді.

Питанню особивостей реалізації етнонаціональної політики в України щодо ромської меншини на досвіді Закарпаття приділила увагу кандидат політичних наук УжНУ Ганна Мелеганич.

Численні запитання викликав виступ викладача, заступника декана факультету міжнародного бізнесу Інституту економіки та міжнародних відносин УжНУ Едуарда Балоги на тему «Соціальний фактор у погіршенні становища ромів Закарпаття». За його даними, що прозвучали у доповіді, з 24118 кримінальних порушень, які були зафіксовані у 2012 році, тільки 116 були скоєні представниками ромської громади Закарпатської області. Ці дані якраз і свідчать про те, що підстав стверджувати, що ромська нація є кримінальною немає. Великою для ромів виступаючий відзначив здобуття освіти, як шкільної так і вищої,  адже школа – це дзеркало суспільної нерівності.

На читаннях виступили гості зі Словацької Республіки – колишній депутат Європейського парламенту Адам Гейза-старший (Кошіце) та директор Кошицької музичної школи Адам Гейза-молодший – про концепцію вирішення ромської проблеми в європейському контексті. Їх доповіді були вислухані з великою увагою та викликали багато запитань науковців та студентів.

Надзвичайно активним під час наукових читань був доктор філологічних наук Одеського педагогічного інституту Сергій Ярмошкін, який зупинився на питанні «Сучасні ромські ЗМІ та їх роль у висвітленні проблем ромів». З подібною темою, зокрема, виступила Валентина Коцюба, студентка Гуманітарного інституту Київського університету ім. Бориса Грінченка на тему «Ромські ЗМІ на початку ХХІ століття: газета «Романі яг» (2005 рік).

На проблемі використання сучасних інноваційних технологій в ромознавстві та освіті ромів зупинилася кандидат економічних наук, член Одеського обласного ромського конгресу Юлія Грозна.

Зі сторони ромських неурядових організацій Закарпаття прозвучали виступи голови Закарпатського обласного молодіжного ромського об’єднання «Романі черхень» (Ужгород) Мирослава Горвата «Насилля на етнічній основі та  зловживання з боку працівників міліції в Україні»; секретаря Закарпатського обласного молодіжного ромського об’єднання «Романі черхень» (Ужгород) Петра Габрина: «Європейська                                   нормативно-правова база щодо захисту прав ромської  національної меншини»; журналіста ЗОДТРК «Тиса-1», члена товариства «Романі яг» (Ужгород) Євгенії Навроцької «Робота  правозахисних центрів по захисту прав ромів в Україні»; голови  товариства «Романі Яг» (Ужгород) Аладара Адама «20 років роботи Товариства «Романі Яг»  та його роль у розвитку  ромського руху України».

Модератором наукових читань був кандидат історичних наук УжНУ Михайло Зан, який у заключному слові зазначив, що подібні читання мають велике значення як для науковців, студентів, так і для громадських неурядових організацій, яким небайдужа доля ромського народу.

26 жовтня 2013р.

Теги: роми, цигани, читання

Коментарі

Не студент 2013-10-27 / 21:09:18
Це все не головне, зверніть увагу на фамілії людей, що приймають участь від УжНУ. Скрізь знайомі обличча і фамілії. Тепер вирішили ще й на циганських грошах нажитися. Ну справді, хто може бути бессовіснішим крадієм ніж цигани? Відповідь - профессура і керівництво УжНУ. Зараз Офіцинсікий навчить циган, як насправді треба красти!

Др. Мальтус 2013-10-27 / 13:12:43
Це приблизно як була б медична конференція на тему "Паразити в організмі: необхідність толерантності та пристосування"

читач 2013-10-27 / 12:15:32
А Любку Андрюшу чого не запросили?

варош 2013-10-27 / 05:17:26
За 20 років цигани не змінили кастову систему свого суспільства.Скільки їх отримало вищу освіту,працюють у правоохороних органах ,як інші національності .А головне Адами,Пап ,Горвати ,Грозна ,Сурмаї, іт.д .КІЛЬКІСТЬ СТВОРЕННИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ ДЛЯ ГАРНИХ , ХОРОШИХ , ПРАЦЬОВИТИХ.....СПІВВІТЧИЗНИКІВ .СУММА ДОТАЦЇ=СУМІ ПОДАТКІВ . НА 1 ЛЮДИНУ ЦИФРИ ОЗВУЧТЕ .

гарантуй 2013-10-27 / 05:09:40
Все правильно казали що треба циганоту захищати та лілеяти, тільки не уточнили як. Треба їх стерегти та захищати за трьома рядами колючого дроту під напругою з вишками та собаками.Наставити купи залізних предметів і хай тягають їх тиди-сюди, так буде розвиватись національний циганський вид спорту, так вирішиться багато питань : мови, житла, народжуваності, чистоти і порядку, наркотиків, барон із своїм чадом будуть мати де хизуватись Ленд Крузерами з номерами БАРОН і БАРО

Radvanka 2013-10-26 / 20:19:25
Закарпаття славиться своєю толерантністю до інших національностей.То правда.Але не наговарюйте собі-до ціган то ся не односить.Та й до всякоі другоі паскудноі чорноти шо ту в послідній час лізе.Бісять ня вже тоті ціганські "друзі".Кажда скотина типирь ціганох захищає."Бо вони теж люди".Не смішіть мене.

Не студент 2013-10-26 / 19:52:18
Оскільки цигани не миються, та ведуть кримінальний спосіб життя, на цю конференцію вирішили зібрати всіляких невідомих і відомих людей із смаглявою шкірою, щоб зробити вигляд присутності циган. Яскравим прикладом є фото № 8, де зображений колоритний представник американських індіанців :)

не живу за рахунок грандів 2013-10-26 / 18:32:30
Численні запитання викликав виступ викладача, заступника декана факультету міжнародного бізнесу Інституту економіки та міжнародних відносин УжНУ Едуарда Балоги на тему «Соціальний фактор у погіршенні становища ромів Закарпаття». За його даними, що прозвучали у доповіді, з 24118 кримінальних порушень, які були зафіксовані у 2012 році, тільки 116 були скоєні представниками ромської громади Закарпатської області. Ці дані якраз і свідчать про те, що підстав стверджувати, що ромська нація є кримінальною немає.


Шановний, Едуард Балога, піди і скажи це батькам дівчини, з якої представники цієї общини двічі познущалися на минулому тижні.Просто вже нудить від такої великої кількості псевдозахисників ромів!!! Скоро в Ужгороді на одного рома буде припадати дві громадські організації, які відстоюють їхні права за гроші отримані від донорів із закордону. А що хіба у нас гаджо немає проблем? Так є але ми не скиглимо, а кожень день працюємо і не паразитуємо, як це роблять інші...Хто би що не казав а у проблемах ромів винні самі ж роми, а найбільше їхні лідери, які звикли паразитувати на нас - дурних гаджо!

Вася 2013-10-26 / 16:36:15
А чому не запросили виступити насильників, і поділитися досвідом?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини