Подвійне громадянство: юридично заборонене, фактично - тисячі українців мають чужі паспорти

Кількість порушників Конституції в Україні вимірюється тисячами. Лише на Закарпатті майже 9 тисяч українців мають і угорське громадянство – із паспортом, відповідно. Це офіційна статистика Будапешта, розповідає 5 канал.

Подвійне громадянство: юридично заборонене, фактично - тисячі українців мають чужі паспорти

Подвійне громадянство у нас поза законом. Але інтереси сусідніх держав разом із «корочками» активно просуваються і в Закарпатті, і на Буковині, і в Криму. І в Росії, і в Румунії, і в Угорщині достатньо радикальних елементів, котрим на руку повзучий сепаратизм в Україні. Але чому це дозволяє Київ?

Давно вже не імперія і затиснута сусідами з усіх сторін, Угорщина таки знайшла спосіб, як прирости – якщо не землями, то бодай громадянами. Від 2011-го року почала видавати паспорти етнічним угорцям, що мешкають на території сусідніх держав. І здобула понад 320 тисяч нових підданих.

Янош Мартоній, міністр закордонних справ: «Ми хочемо надати угорцям, що мешкають на території інших країн, рівні права з тими, що живуть тут».

Віктор Орбан, прем’єр-міністр: «Угорська держава має бути активною в усьому Карпатському регіоні. Захищати свій народ. Ми не потерпимо, щоб угорців позбавляли громадянства, на яке вони мають право».

Угорське громадянство – це і можливість без перешкод в’їжджати до Шенгену, і навчатися в Європі, і навіть брати участь в угорських виборах.

Віолетта, мешканка Ужгорода: «Так! Я обов’язково скористаюся цим правом, оскільки вважаю, що від мого вибору залежить майбутнє моє, і моїх дітей».

40-річна Віолетта з Ужгорода угорське громадянство одержала ще два роки тому. Та до відвертої розмови не готова, бо порушила цим український закон. Усього таких за два роки набралося майже 9 тисяч, нарахували в Будапешті. Громадяни України – треті за масовістю із тих, що скористалися законом. Попереду – тільки Румунія та Сербія, де подвійне громадянство, однак, дозволене.

Барнабаш Чудор, мешканець Targu Secuiesc: «Нам би ще автономію – ми б самі могли вирішувати свої проблеми. Кожен народ знає себе якнайкраще...»

Остерігаються відокремлення угорської громади в Словаччині. Там, як і в Україні, подвійне громадянство не дозволяють. І карають за нього відчутніше. У нас – штраф до трьох сотень гривень. Там - узяв угорський паспорт – повертай словацький!

Олівер Болдодьї, мешканець Комарно: «Багато моїх знайомих приховують, що одержали угорський паспорт. Я відкрито про це заявив. Це моє право. Тепер – збираю підписи, щоби подвійне громадянство дозволили».

Під загрозою суворого покарання, більшість угорців в Словаччині порушувати закон не наважуються. За два роки по угорські паспорти звернулися трохи більше сотні людей. І це при тому, що вони – найбільша національна меншина в Словаччині: майже 9% населення. В Україні – для порівняння – угорців менше піввідсотка.

Віктор Пащенко, директор ГО «Інститут політичних досліджень»: «Угорська громада є пасивна порівняно з іншими, тому чекати якогось такого загострення стосунків міждержавних чи якихось політичних розборок – я думаю, що на основі цього не варто».

Та сама громада, що її політологи називають пасивною, домоглася для угорської мови статусу регіональної у Береговському і Виноградівському районах на Закарпатті. Нині там дублюються і дорожні вказівники, і таблички. Угорською можна навчатися і вести документацію, друкувати газети й рекламу. Наступного року збираються голосувати за депутатів угорського парламенту. Оголошення про видачу угорських паспортів – розвішені повсюди. Правоохоронці визнають – їм про це відомо. І пояснюють – не на камеру – вдіяти нічого не можуть. А так, щоб як у Словаччині – українське громадянство автоматично анулювалося – так немає в нас такого закону...

Ксенія Новікова, 5 канал

25 жовтня 2013р.

Теги: громадянство, Угорщина

Коментарі

1234 2013-10-31 / 07:13:44
У пятницу ехал в Венгрию. Мой незнакомый товарищ, Анатолий *енко тоже. Очень интересно, что мы обе имели венгерский паспорт. Я настоящий венгр, он ни один слово не понимает, не говорит по-венгерски, у него нету венгерские родственники. Я виноватый, чужосердцевый, пидерас гражданин Украины (думают многие). А он и его товарищи?

1234 2013-10-31 / 07:01:04
У пятницу ехал в Венгрию. Мой незнакомый товарищ, Анатолий *енко тоже. Очень интересно, что мы обе имели венгерский паспорт. Я настоящий венгр, он ни один слово не понимает, не говорит по-венгерски, у него нету венгерские родственники. Я виноватый, чужосердцевый, пидерас гражданин Украины (думают многие). А он и его товарищи?

Свобода 2013-10-30 / 19:26:34
Чиновників потрібно садити до в"язниці, з конфіскацією майна за подвійне громадянство, бо їм то потрібно щоб, Українські гроші вивозити з країни, а звичайним громадянам, які рахують себе Українцями, потрібно дозволити-вони ж не з роскоші це роблять, а щоб заробити копійку і ввезти її в Україну!!!

*** 2013-10-29 / 11:33:14
Зразу видно, ош ти, неборе, підпрацьовуєш на СБУ :-)

Майк 2013-10-29 / 11:30:22
За СБУ, НД та ін. не переживайте! В них давно 2 і більше громадянств)

ФСБ 2013-10-28 / 14:53:26
До Сбу ....і не розумію що треба розказувати ?ПРо що??І який час має прийти!І якщо і справді сбушник утебе вже МАдярсьий паспорт у кармані!

ФСБ 2013-10-28 / 14:49:37
ДО сбу ....ти умене у кабінеті будеш розказувати хто і що і кому:))))

Zoltan 2013-10-28 / 14:07:46
1. Как скаял громадянин, никто никакие законы не нарушает
2. А Береговском районе тоыхе не нарушают, наоборот вводят якон а языке.
3. Не 9 тысяч, а где-то 60 уже, и из этих как минимум 10 никакие венгерские корни не имеют
4. Вопрос а сколько граждан Украины имеют румунское, российское, израельское тд. гразсданство?

громадянин 2013-10-28 / 11:59:32
Розказувати треба зараз, а не колись.

Провокує на шахрайство влада і ті пустобрехи із журналістського середовища, що їх обслуговують.

Бо коли депутати не знають Конституції або зумисне публічно людям брешуть, то вірити що "україна це європа" ніхто не буде, скоріше "україна це візантійщина", а на цій візантійщині гріє руки кримінал що зрісся із владою.

Бо якби влада була відповідальною, то могли би провести публічні дискусії, розяснити звідки ноги ростуть і кого це стосується і які має наслідки, а так бачимо вал брехні, шахрайства і політичних спекуляцій і домислів.

СБУ 2013-10-28 / 11:57:10
Побачимо... :)

порост 2013-10-28 / 11:55:13
побачимо, хто, кому, що і де буде говорити

СБУ 2013-10-28 / 11:47:42
Розкажете це мені, коли прийде час, у моєму кабінеті

порост 2013-10-28 / 11:37:55
брелочнику українському: ще раз повторюю повільно "немає порушення закону". Суть зрозуміла цих трьох слів? Тому і переживати немає за що, якби і було друге-третє-п"яте громадянство. Є Закон і Конституція - і в даному питанні вони не порушуються.

громадянин 2013-10-28 / 09:18:09
Шановний, боротися треба не з тими хто ЗАКОННО відновлює громадянство, а з шахраями, які масово обдурюють людей.

Я звернувся "по приколу" до такої "фірми", як тільки зрозуміли, що з корінням порядок, зразу відморозились, мол ми тільки візами займаємось але вам і візу робити не будем, звертайтесь в Ужгород.

Чому би "5 каналу" не провести журналістське розслідування.

Жулики дурять в основному середній клас на Україні, дурять стовідсотково, але люди нікуди не звертаються, бо розуміють що порушили і українське і європейське законодавство.

До мене такі зверталися, казали, що дали "фірмі" всі копії документів, а тепер бояться, що й візу в ЄС не отримають, а "фірма" "все зробила" й вимагає повну оплату, а в іншому сам винен, як у тому анігдоті "папа, почему я такой".

І хто цікаво ці фірми кришує????

ZZZ 2013-10-28 / 08:28:10
Закарпатські правоохоронці і чиновники теж масово дістають угорські паспорти, тому боротися з цим явищем не будуть.

Олег 2013-10-28 / 07:47:09
До сбу а ти неборе той хто немає !І заздриш і заздриш ))))!!!А якщо яким ось дивом нацики будуть у владі і все ж таки треба буде вибирати між паспортами будь спокійний я відмовлюся від Українського!

СБУ 2013-10-28 / 06:29:31
Олег і порост це ті, хто має незаконний мадярський паспорт. От і переживають. Правильно переживають... :)

порост 2013-10-28 / 06:19:39
Згоден з "громадянин"-ом, все він правильно цитує і розмірковує. Та і сама стаття містить в собі спростування:починається з "юридично заборонене", а закінчується "так немає в нас такого закону..." Видно, головним є написати гучний заголовок, а далі вже все рівно. Ми - громадяни країни, в якій поки що дозволено нам все те, що законом не заборонено, це слід пам"ятати і розуміти.
А на рахунок того, щоби повернути державі якісь гроші: ви хоть самі зрозуміли, що написали? Чи не набагато більше ми податків заплатили (візьмемо одне лиш ПДВ), за які нічого - навіть такого закордонного паспорту, з яким можна вільно подорожувати без всіляких віз - не отримали?

Олег 2013-10-27 / 19:32:59
Та не все одно ця тема вже набридла!Подвійних громадян з кожним днем все більше і крім того більше не людей Угорської національносі а Українців ітд!А держава нічого проти цого не робіть і не хоче робити і це правильно бо це вихід з положення у яких нема роботи тут і у багатьох нема повірте а з мадярським паспортом відкрита вся Європа де платять Єврами чи Фунтами ...або моживість купити нормальний автомобіль за нормальну ціну ...тут нема ніякого націоналізму

громадянин 2013-10-27 / 15:25:12
Тим хто ніколи не читав Конституцію

Стаття 4. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

А Закон "Про громадянство" каже:

Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України,
то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України;

2) запобігання виникненню випадків безгромадянства;

3) неможливості позбавлення громадянина України громадянства України;

Тобто, українське законодавство ДОПУСКАЄ подвійне громадянство і КАТЕГОРИЧНО заперечує позбавити громадянина України громадянства з будь-яких підстав і не треба спекулювати й лякати людей, тим більше, що коло тих хто може ЗАКОННО отримати друге громадянство на Україні дуже обмежене, закарпатські автохтони по мадярському законові і бувші громадяни Румунії.

Росія - колотит, бо не знают як бути, дати право азіатам для Росії - смерть, можливо, що дадуть в ТС, а Україна яким боком, нафіг нам той ТС.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини