Заповіді 104-річного закарпатця Андрія Ворона

Років двадцять тому молодий журналіст Мирослав Дочинець зустрівся на Поповій горі під Мукачевом з дідом Андрієм Вороном, який розповідав йому про своє нелегке життя, яке занотовував у зшитках. Писав різні поради молодим, радив, як прожити многії і благії літа, молитви, рецепти смачних страв, застерігав від вживання алкоголю, паління.

Заповіді 104-річного закарпатця Андрія ВоронаІ ось недавно Мирослав Іванович зустрів племінника Андрія Ворона – комерсанта Толю, який сказав, що дід Андрій помер на 104 році життя і передав Мирославові валізу списаних зшитків, щоб той відібрав дещо цікаве і опублікував.

Так вийшла у видавництві „Карпатська вежа” книжка заповідей 104-річного Андрія Ворона – його поради, як довго і щасливо прожити. Книжка вийшла під назвою „Многії літа. Благії літа” – двічі по 500 примірників.

„Десятиліттями я живу в одному місці. Роблю одну роботу. Веду бесіди з одними людьми. Сідаю за стіл у той же час і їм майже однакову їжу. Лягаю в один час в одне ліжко... Минають літа, але ніщо не міняється – ні довкілля, ні я. І це добре. Дивлюся на образи діда, батька, на своїх онуків і правнуків – і здається, що я на цьому світі буду завжди. І буду вічно...”, – пише Андрій Ворон.

Він радить навчитися бачити довкола все живе і радіти тому, вдивлятися у все добрими очима і з уважним серцем і тоді відкриються тобі такі знання, які не знайдеш у книгах. Шукай нагоди побути біля води, і вона зніме втому, промиє думку. Для нього пости – це найбільша благодать, бо ніщо не кріпить і не молодить його так, як дотримання посту. Кістки стають легкими, як у птиці крила, а серце веселе, як у малого хлопця. З кожним великим постом він молодіє на кілька літ.

Дідо Андрій радить розпочинати і завершувати день з подякою Богові за все. А перед відходом до сну довірливо вручати Господу свою душу до нового дня. Найкращий лік для тіла і душі – молитва, піст і робота для рук, а в тиху годину радить сідати у самоті і споглядати світ, який створив Творець, і тоді серце насититься спокоєм. Схимник у темній печері пізнає мудрість світу.

Серед молитов Андрія Ворона в книзі подано в ранковій, крім „Отче наш”, подяку Богу, що дав йому добру нічку і просьбу дати добру днину. У вечірній дякує Господу за подарований ще один день. Стелить під себе хрест і ним покривається і відганяє ним всяке зло. Просить Ангела-хранителя оберігати його і всю родину від бід і напастей і бути посередником між ним і Богом. А коли Господь покличе його на суд, помогти пройти достойно. І в кожну хвилину просить: „Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грішного”.

У розділі книги „Золоті поради Андрія Ворона” читач знайде поради що їсти, зокрема, які фрукти і кому вони можуть допомогти, щоб не захворіти. Це й своєрідні рецепти для вживання природних ліків, порада менше їсти м’яса, смаженини, надаючи перевагу часнику і меду.

А ще перелік болів і рецепти їх лікування: печінки, шлунку, нирок, солі в суглобах, очей, ніг, серця, нежиті і застуди, діабету, ран, отруєнь. А тут і перелік його домашньої аптеки для лікування цих недугів: звіробій, ромашка, хвощ, собача кропива, березові бруньки, глід, валеріана, календула, горобина, шипшина, чорна смородина. А щоб довго бути молодим, потрібно перестати палити, вживати алкоголь, щодня з’їдати 3-5 грецьких (волоських) горіхів і тоді проживете 7 років довше.

До порад Андрія Ворона в книзі є цілий ряд розділів. Він радить знаходити час для мовчання, не вірити почуттям, а вірити розуму. Що і як їсти, як вгамувати тиск, з ким і про що розмовляти та ряд інших порад, аби зберегти здоров’я, пропонує Андрій Ворон.

Коли його допитувався лікар, що йому дало многії і благії літа, він написав йому свої сім благ: помірне харчування, постійна помірна фізична праця, звичка багато ходити пішки, чиста вода і чисте повітря, сонце, утримання і самообмеження, відпочинок і віра в Бога.

„Я молюся вранці так: Господи, дай мені силу перебути втому дня і не образити душі ближнього свого. Керуй моєю волею і думками моїми. Пошли через Духа Святого моїй душі багато світла, спокою, миру і радості. Дай мені з щирим спокоєм і мудрістю зустріти все, що я нині побачу, взнаю, почую і відчую. Нехай це піде мені на пізнання найвищої Твоєї істини, Господи!”.

В кінці книги є „Рецепти поживних, смачних і дешевих страв від Андрія Ворона”. Це 27 страв, які рекомендує 104-річний своїм молодшим землякам. Порада спати на твердій постелі з подушкою під голову, наповнену пахучим сіном, легка ковдра і ніяких пухових перин, бо в пір’ї заводиться всіляка зараза.

Купіть і читайте цю цікаву книжку, і ви будете здоровими та проживете, як і дід Андрій Ворон, понад сто літ.
Василь Пагиря, м.Мукачево
01 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини