У вирішенні ромського питання треба використовувати досвід європейських країн - Мирослав Горват

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. Про найбільш актуальні питання на шляху реалізації стратегії та способи їх вирішення розповів в інтерв'ю для Укрінформу голова Закарпатського ромського об'єднання "Романі черхень" Мирослав Горват.

У вирішенні ромського питання треба використовувати досвід європейських країн - Мирослав Горват

- Пане Мирославе, затвердженим Кабінетом Міністрів України планом інтеграції ромів у суспільство передбачено забезпечення соціального захисту та зайнятості ромів, підвищення їхнього освітнього рівня, охорони здоров'я, поліпшення житлово-побутових умов, задоволення культурних потреб тощо.

- Так, це досить важливий документ, якого ми всі довго чекали. Він передбачає виконання значного обсягу робіт, а насамперед, перепис всього ромського населення, яке проживає на території нашої держави і Закарпатської області зокрема.

- Чи можете сказати, скільки ромів сьогодні проживає в Ужгороді?

- В обласному центрі Закарпаття на теперішній час офіційно проживає близько 5 тисяч ромів. Але цифра ця не точна. Якщо взяти до уваги те, що багато ромів під час перепису 2001 року через острах негативного до себе ставлення записувалися, румунами, угорцями, українцями, цифру цю можна сміло помножити на три. Ось тому, одним із пріоритетних напрямків роботи нашої громадської організації є паспортизація усього ромського населення. За вирішення її взялися ще у 2008 році.

- Чому у більшості ромів немає документів?

- Це складне питання. Причиною тому є як традиційний спосіб життя представників ромської громади, так і байдужість чиновників. У результаті утворюється проблемне коло: багато ромів просто не знають і не розуміють, як соціалізуватися і вижити в суспільстві. Ось живий приклад. Ми допомогли рому працевлаштуватися на одному з підприємств міста. Але зміг він пропрацювати там всього пару тижнів. У таборі всі відмовляли його - мовляв, навіщо працювати, краще збирати пляшки, металобрухт, і т. д. Роми можуть заробити за день тисячу гривень і потім тижні сидіти без заробітку. Це проблема їх менталітету - у людей немає почуття перспективи, вони не вміють планувати. Саме тим, хто бажає вирватися з цього замкнутого кола, ми і пропонуємо допомогу.

- Скільки ужгородських ромів сьогодні не мають паспортів?

- За останні декілька років наша громадська організація допомогла ромам у виготовленні 243 паспортів громадянина України. Цьогоріч паспорти вже отримали 77 ромів. Всього ж за нашим моніторингом, в Ужгороді паспорти треба оформити ще 350 ромам. Реальна кількість ромів, які не мають цього документа у Закарпатській області, становить 2,5 тис. чоловік. Проблема також у тому, що велика частина ромів не має навіть свідоцтва про народження, і їх українське громадянство необхідно доводити через суд.

- Крім паспортизації ваша організація надає ромам ще і юридичну допомогу?

- Так. За останні три роки "Романі черхень" надала ромам понад 600 кваліфікованих юридичних консультацій, брала участь у 16 судових засіданнях у кримінальних і цивільних справах. Проводимо і постійний моніторинг ситуації з дотриманням прав та свобод ромів у місцях їх компактного проживання.

- Чи зміниться з прийняттям державної інтеграційної програми ромів у суспільство, ситуація на краще і що треба зробити для її реалізації?

- Універсальних рецептів бути не може. На мою думку, у вирішенні ромського питання потрібно використовувати досвід європейських країн. Для прикладу, в Іспанії це питання віднесене до компетенції органів місцевої автономії, у Македонії ромам видають короткострокові кредити на будівництво житла. Це одразу позначилося на поліпшенні умов їхнього життя, здоров'я, підвищило рівень зацікавленості в громадському житті. Також там роми представлені не лише в громадських організаціях, а й в органах місцевого самоврядування, і навіть у законодавчій владі. У Європі вже давно зрозуміли, що лише у співпраці можна ефективно вирішувати проблеми ромського населення.

Вірю, що і в нашій державі вже у найближчому майбутньому роми зможуть отримувати якісну освіту, роботу з нормальною зарплатою, матимуть своїх представників в органах влади усіх рівнів, а отже, стануть активними членами нашого суспільства.

Довідка

Мирослав Горват закінчив юридичний факультет у МАУП. Нині навчається в Ужгородському національному університеті на факультеті суспільних наук (спеціальність політологія). Займається громадською діяльністю, працює журналістом на обласному телеканалі "Тиса-1", де веде програму для ромів.

Розмову вів Володимир Ушенко, Укрінформ

15 жовтня 2013р.

Теги: роми, МИрослав Горват

Коментарі

варош 2013-10-25 / 19:46:26
Був циганом , став ромом , захопив землю коло ріки дайте короткостроковий кредит буду будувати.Паспорта ниє.А то буду кричати що ня утискавуть .

Таня 2013-10-25 / 07:42:39
це той самий який захищає тих ромів ґвалтівників....Як адаптувати ?? .... нехай йдуть працюють .просто перестати виплачувати гроші з бюджету неробам які не платять в бюджет податки і все.Тоді буде справедливо нема податків в бюджет нема виплат на дітей, нема дитячий грошей ніхто по 10 циганчат за 8 місяців рожати не буде. Якщо є занедбані діти каструвати як їх матір так батька. і буде порядок

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини