Генконсул Чехії звернеться до "губернатора" Закарпаття за роз’ясненнями з приводу площі Народної

Про це Генеральний консул Чеської республіки у Львові Мірослав Кліма запевнив у листі, що його передали на адресу активістів, які просили у чеських дипломатів допомоги у відстоюванні неторканності пам’ятки спільної чесько-словацько-української культури.

Генконсул Чехії звернеться до "губернатора" Закарпаття за роз’ясненнями з приводу площі Народної

Як повідомляло Закарпаття онлайн, після проведеного в Ужгороді круглого столу «Чехи в Україні: збереження культурної та історичної спадщини в Україні на прикладі Закарпатської області» за наслідками спілкування активістів із консулом Генконсульства Чеської Республіки у Львові Валерією Фюлеовою, на ім’я вже безпосередньо генконсула було направлено звернення стосовно ситуації довкола площі Народної.

Так, активістами було детально повідомлено Генерального консула про те, як без урахування громадської думки, попри обурення фахівців, без всієї необхідної дозвільної документації та й загалом усупереч здоровому глузду влада області в особі «губернатора» Олександра Ледиди вперто проштовхує реконструкцію центральної площі Закарпаття, яка в контексті мікрорайону Малий Галагов внесена у перелік охоронних пам’яток місцевого значення.

Найперше, активісти просили Генконсула розглянути можливість направлення в область чеських архітекторів й істориків, аби ті ознайомились із ситуацією на місці. А ще – спільно із крайовими спеціалістами вичерпно обговорили, вивчили і проаналізували ситуацію із подальшим наданням експертних висновків і рекомендацій щодо збереження спільної культурної та архітектурної спадщини.

У відповіді на лист-звернення активістів, яка надійшла сьогодні, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Мірослав Кліма запевнив: чеською стороною питанню площі Народної увага приділяється і буде приділятись. Зокрема, пан Мірослав Кліма має намір звернутися з листом до голови ОДА, аби той надав пояснення щодо реконструкції площі. Крім того, в один з наступних візитів до Ужгорода Генконсул обіцяє особисто побувати на Народній з метою її оглядин.

Тим часом, ужгородськими активістами готується ще один лист – чеською мовою, задля розповсюдження інформації про паплюження охоронної пам’ятки чехословацького періоду вже у Чехії, через всі можливі канали інформації. До листа планують долучити й візуалізацію: фото Народної в різні періоди історії та на нинішній момент; відео з площі, зроблені в дні її захисту активістами від вандалів при владі, зафільмовані епізоди силової «зачистки» захисників силами міліції.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

15 жовтня 2013р.

Теги: Народна, генконсул, відповідь, лист

Коментарі

ужгородець - Степану Круку 2013-10-17 / 01:31:23
Венеціанською хартією 1964 року. Тільки сумніваюся, що руйнівник історичного середовища замкової гори - Ален Панов - щось чув про таку. В цьому відношенні він з Ледидою та Павлеєм одного поля ягоди...

дякую чехам 2013-10-16 / 23:55:20
Молодці чехи. Навідміну від нашого бидла при владі вони справді шанують свою історичну спадщину. Тому Прага - це Прага, а у нас - "Золота Гора" і Межигір"я. Геть конюхів з влади!

Степан Крук - Алену де Панову 2013-10-16 / 18:32:16
Шановний! Вам батько подарував свого часу консульство в Угорщині і ви собі внушили, що є дипломатом високого гатунку. Саме завдяки вашій хитропопій несловянській обережності ви примудрилися утримуватися на посадах при любій владі. Дипломат - не той, хто втікає від проблем, а той хто їх вирішує. У вас є конкретні пропозиції, як змусити владу припинити гвалтування площі? А якою міжнародною конвенцією, всезнайко, забороняється знищувати історичну спадщину?

Олег Диба 2013-10-16 / 18:10:29
Ален, довкола нас багато радників, але мало тих, хто чогось вартує і здатен щось робити. А з патріотизмом у тих, хто захищає Народну, якраз усе в порядку. Тому дякуємо ))

Ален Панов 2013-10-16 / 17:48:56
У справі Народної площі, радив би активістам утриматися від кроків, які провокують втручання закордонних дипломатичних установ у внутрішні справи нашої держави. Це як мінімум непатріотично. Як максимум - пряме порушення норм Віденської конвенції 1961 і 1963 років.

pfr 2013-10-16 / 11:13:17
ну нададуть чехам пояснення, як вже ікс разів надавали, і що? В носі Ледида мав думку чехів, та хоч самого Крупки, якби з гробу встав. Бургомістре, ви де живете? У цих наших фивників вже давно немає ніяких шенгенських віз. Візи - це для нас, челядників. А у них - як мінімум дипломатичні паспорти, але швидше за все паспорти кількох країн ЄС на чужі прізвища, як у того хабарника Мельника. Так що анульовувати "слабакам" нічого.

Бургомістер 2013-10-16 / 00:05:45
Тут дуже просте рішення - анулювати винуватим шенгенські візи. І все - більше не треба нічого. Але не зроблять вони того - бо слабаки.

архитектор 2013-10-15 / 22:59:17
Ай хорошо!!!

виборець 2013-10-15 / 19:59:40

Молодці! Зайвої інформації ніколи і ніде не буває. Резонанс, і ще раз резонанс. Рано чи пізно комусь набридне відписуватись. Тим більше на Європу.

патріот 2013-10-15 / 18:45:17
Браво! Най буде ганьба Ледиді, уже чехи заявили про ганебний факт в Ужгороді.Познущалися над пам"ятю чеського архітектора Крупки, заради грошей. Таке враження, що в Ужгороді все в порядку, одну площу залишилось "довести до ладу". Ганьба та сором на увесь світ!

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини