На Всесвітньому Водному Саміті в Будапешті говорили про співпрацю України та Угорщини по Тисі (ФОТО)

Протягом 8-10 жовтня делегація України на чолі з головою Держводагентства Василем Сташуком та за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Угорській Республіці та Представника України в Дунайській Комісії Юрія Мушки взяла участь у Всесвітньому Водному Саміті в м. Будапешт. У даному заході також взяли участь начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак та директор ДП ОДБВО Закарпатської області Ростислав Федів.

На Всесвітньому Водному Саміті в Будапешті говорили про співпрацю України та Угорщини по Тисі (ФОТО)

Вибір гасла цьогорічного Саміту «Дай шанс майбутньому», організованого під егідою ООН, був не випадковим, оскільки близько 1200 делегатів із понад 100 країн-членів ООН і різних організацій були покликані обговорити нагальність пошуку сталих концепцій використання водних ресурсів та вирішення «водних проблем», які торкаються всіх країн світу.

 

У рамках бізнес-форуму з доповіддю на тему «Транскордонне співробітництво України та Угорщини в рамках Дунайської Стратегії в інтегрованому водному басейні» виступив голова української делегації. У своєму виступі В. Сташук коротко представив особливості формування стоку та проходження паводків на р. Тиса, питання необхідності комплексного та транскордонного підходу до вирішення спільних проблем та загроз в басейні р. Тиса з сусідніми країнами, результати реалізації національної протипаводкової програми, а також перспективи втілення спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку на Верхній Тисі. Зокрема, було наголошено на необхідності впровадження сучасних підходів до управління паводковим стоком, перші результати яких на сьогодні представлені в спільній програмі розвитку, а також на потребі у рівноцінній та одночасній реалізації визначених заходів по обидва боки кордону, оскільки перепоною на сьогодні є обмеженість доступу України до структурних джерел ЄС, що значним чином гальмує процес створення надійної транскордонної протипаводкової безпеки.

Всі нагальні питання на Саміті обговорювалися в рамках пленарних засідань на вищому рівні, наукового, молодіжного, цивільного та бізнесового форумів. Крім того, паралельно із заходами проводилась виставка на тему водопостачання та санітарії, на якій зокрема були представлені спільні українсько-угорські напрацювання в галузі розвитку системи моніторингу паводкових ситуацій та оповіщення, а також спільної протипаводкової програми розвитку Верхньої Тиси. В рамках панельних засідань та форумів розглядались питання щодо прагнення до забезпечення загального доступу до води та санітарії, вирішення проблем водопостачання, санітарії та гігієни, здійснення інтегрованого управління водними ресурсами, забезпечення зростаючого населення водою в умовах кліматичних змін, інвестиційні та фінансові рішення глобальних проблем водопостачання та санітарії.

У рамках водного саміту відбулася офіційна зустріч Голови Держводагентства з Державним секретарем Міністерства екології Фінляндії Катариною Поскіпарта щодо ратифікації поправок до Гельсінкської Конвенції про використання й охорону транскордонних водотоків і міжнародних озер (березень 1992 р.), до якої Україна приєдналася 1999 року і яка за рахунок майбутнього розширення із долученням нових країн-не членів ООН набуде глобального масштабу. Сторони ЄЕК ООН домовилися  завершити процес ратифікації до кінця 2013 року. Про цей намір запевнив своїх фінських колег і В. Сташук.

Також відбулася узгоджувальна зустріч з Уповноваженим Уряду Угорщини з питань реалізації Дунайської Стратегії Болажем Медєші щодо організаційних та фінансових можливостей майбутньої реалізації українсько-угорської протипаводкової програми. У цьому контексті перспективним та багатообіцяючим на сьогодні є підхід Єврокомісії до вирішення проблем протипаводкового захисту на регіональному та басейновому рівнях. Зокрема, це стосується і спільних басейнів України з Угорщиною (р. Тиса), Румунією та Молдовою (басейни річок Прут та Сірет).

 

Отже, Будапештський Водний Саміт став черговим підтвердженням необхідності негайного та спільного реагування всіх країн на виклики сьогодення, які загрожують браком води з метою уникнення конфліктів між різними країнами й суспільствами, - повідомляє БУВР р.Тиса.

13 жовтня 2013р.

Теги: Тиса, Будапешт, Угорщина

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини