Прокуратура Закарпаття повернула 87 га землі

Прокуратурою попереджено незаконне надання у власність земель площею 87 га на суму майже 7 млн.500 тис. грн

Прокуратура Закарпаття повернула 87 га землі

У прокуратурі Закарпастької області проведено розширене засідання колегії за участі заступника голови ОДА, керівників державної інспекції сільського господарства  в області, управління держзеагенства та інших. У заході також взяли участь усі підпорядковані міжміськрайпрокурори. Йшлося зокрема про стан законності у сфері земельних відносин.

У своєму вступному слові прокурор Закарпатської області Володимир Корбань наголосив, що земля є особливим багатством нашого краю та перебуває під охороною держави, тому, враховуючи пріоритетність даного питання та дефіцит землі у регіоні, вимагаю підвищеної пильності до питання додержання законів у вказаній сфері.

Із доповіддю виступив заступник прокурора області Михайло Хиля, який зазначив, що з початку року у сфері земельних відносин прокурорами прийнято 220 постанов про проведення перевірок, за результатами яких зареєстровано у ЄРДР  11 кримінальних проваджень, з яких 3 вже направлено до суду з обвинувальним актом. Розглянуто із вжиттям заходів 182 подання, у результаті чого до відповідальності вже притягнуто 97 посадових осіб органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, у тому числі  26 - органів державного контролю, за прокурорськими поданнями попереджено незаконне надання земель площею 87 га на суму майже 7млн.500 тис. грн.

Із зареєстрованих кримінальних проваджень 2 - стосовно посадових осіб органів Держкомзему, 9 - відносно посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Заявлено 134  позови про стягнення понад 10 млн. грн. та повернення більше 103 га земель, з яких розглянуто і задоволено 125 – на 6,7 млн. грн., до державної власності повернуто 55,7 га землі, підлягає поверненню  97 га землі. 

Недостатність взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування та контролю не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин та умов, що сприяють існуванню фактів порушень земельного законодавства.

Потребує покращення робота територіальних підрозділів Управління Міндоходів Закарпатської області по розширенню бази оподаткування шляхом виявлення та залучення до сплати нових землевласників та забезпечення сплати обов’язкових платежів особами, які користуються земельною ділянкою та не сплачують податок чи орендну плату.

Як показали перевірки, посадові особи органів державної влади, які покликані  здійснювати контроль та забезпечити законність у сфері земельних правовідносин, нерідко самі причетні до незаконної передачі землі.

Зокрема, Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства при прийнятті розпоряджень  Мукачівською районною державною адміністрацією про вилучення, припинення користування землями лісогосподарського призначення у ДП «Мукачівське ЛГ».

Даною перевіркою встановлено, що службові особи Мукачівської  райдержадміністрації разом з службовими особами управління Держкомзему у м. Мукачеві та Мукачівському районі у період 2007 року всупереч вимог Земельного та Лісового кодексу України, підготували та прийняли ряд розпоряджень, якими у ДП “Мукачівське ЛГ” незаконно, без згоди землекористувача, було вилучено та припинено право користування лісогосподарськими землями загальною площею  понад 8 га, які в подальшому незаконно передано для ведення особистого селянського господарства.

За результатами перевірки, міжрайонною прокуратурою до ЄРДР внесено дані про вчинення службовими особами Мукачівської РДА та Управління Держкомзему у м. Мукачеві та Мукачівському районі кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.365 КК України (перевищення влади і службових повноважень).

Крім цього, міжрайонною прокуратурою до Мукачівського міськрайонного суду подано позовну заяву про визнання недійсними розпоряджень голови Мукачівської РДА та  визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування його державної реєстрації. Позов  перебуває на розгляді суду.

Територіальними підрозділами Державного агентства земельних ресурсів в області допускаються порушення вимог законодавства при веденні державного земельного кадастру, кількісного та якісного обліку земельних ділянок, їх власників і користувачів, зокрема які полягають у несвоєчасному присвоєнню кадастрових номерів земельним ділянкам. Такі порушення виявлено прокурорами Мукачівського та Перечинського району.

Також, перевіркою, проведеною прокуратурою області в головному управлінні Держземагентства в Закарпатській області виявлено порушення законодавства у сфері земельних відносин, що регулює порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами.

Не сприяє дотриманню вимог законодавства у повному обсязі і діяльність Державної інспекції сільського господарства у Закарпатській області. У роботі цього контролюючого органа, зокрема в частині контролю за використанням та охороною земель, виявлялись непоодинокі порушення.

Так, в ході проведених прокуратурою області перевірок встановлено факти невиконання посадовими особами вказаної інспекції своїх функціональних обов’язків.

Всього за результатами вказаних перевірок прокуратурою області внесено 6 подань, за результатами розгляду яких, 9 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Михайло Хиля повідомив, що протягом поточного року за результатами проведених перевірок зареєстровано 11 кримінальних проваджень, із яких лише 3 з обвинувальними актами скеровано до суду.

До того ж, з початку  року правоохоронними органами області внесено до ЄРДР відомості про 7 кримінальних корупційних правопорушень вчинених у сфері земельних відносин із ознаками корупції.

За результатом розслідування одне провадження об’єднане, у 5 стосовно 5 осіб обвинувальні акти передані до суду, одне провадження стосовно однієї особи на стадії закінчення.

Із ухваленням обвинувальних вироків судом розглянуто 3 кримінальні провадження.    

Крім того, протягом поточного року судами області вже розглянуто 10 кримінальних проваджень стосовно 11 осіб про злочини у сфері земельних відносин.

Із винесенням вироків розглянуто 3 справи, 4 осіб засуджено, 7 кримінальних справ стосовно такої ж  кількості осіб закрито за нереабілітуючих підстав, а саме 6 – закрито у зв’язку із закінченням строків давності, 1 – звільнено від відповідальності через дійове каяття на підставі ст. 45 КК України.

Винні особи обіймали такі посади : 6 осіб – голови сільських рад; 3 особи – начальники відділів земельних ресурсів; 2 особи – землевпорядники.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

11 жовтня 2013р.

Теги: земля

Коментарі

Іван 2013-10-11 / 22:13:41
Ну уроди брехливі, Хиля разам з Русином обікрали всіх горян Міжгірського району з допомогою Щурів. Звичайно з Щурями у районі разом крали: тодішній прокурор району Пилип Богдан, його помічник Савка вадік, голова суду Вова Кривка. А тепер Щурь прикормив нового прокурора Зовдуна, який з начальником міліції Пецою разом ходять на "сходки" у щурьове кафе "Смерекова хата", і разом із Щурями, Юриком Васьков, надюхов Олексієнчихов, Доктором Пшеничним ( як каже Гнепа - Доктор Мелайний) разом розкрадають не лиш землю громади, а й останні гроші з освіти та медицини, і Корбань обовязково в долі. Кстаті в підтвердження моїх слів сьогодні звільнили і Івана Канюка з посади головлікаря санаторію "Верховина", як до цього Щурь з цими прокурорами розтоптав чесне імя головліка Міжгірської ЦРЛ василя Царя. Нелюди нікчемні.

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини