На Закарпатті народні депутати вивчають стан забезпечення прав національних меншин (ВІДЕО)

На Закарпатті проходить виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Захід проводиться з метою вивчення досвіду реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин.

На Закарпатті народні депутати вивчають стан забезпечення прав національних меншин (ВІДЕО)

Також учасники наради обговорили  проблем відновлення прав осіб переселених  з території Закарпатської області за національною ознакою та обговорили практики застосування законодавства України про біженців Участь у виїзному засіданні комітету взяли народні депутати  України - члени комітету, дипломати, представники національно-культурних товариств, представники місцевого самоврядування.  З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова обласної ради Іван Балога та голова ОДА Олександр Ледида.

Наш край для проведення виїзного засідання обрано не випадково.. Нині на Закарпаття  діє 66 національно-культурних товариств з обласним статусом, в тому числі 13 – угорської, 18 – ромської, 4 – словацької, 5 – російської,  11 – русинської, 4 – румунської, 3 – єврейської, 2 – німецької та по одному  польської, чеської, вірменської, білоруської, азербайджанської і грецької спільнот.  В краї працює 95 дитячих садочків та 114 шкіл, де ведеться викладання та виховання учнів та дошкільнят мовами національних меншин. Крім того, на Закарпатті працює і п’ять приватних ліцеїв, де шкільні предмети викладаються на угорській мові. В області функціонує 5 русинських, 3 ромські, 2 єврейські,  1 польська, суботньо-недільні школи. Також маємо в краї понад 340 релігійних громад, створених національними меншинами. З метою підвищення рівня етнокультурних потреб національних меншин, розвитку їх освіти на Закарпатті обласними депутатами прийнято ряд обласних програм. Середи них - програма забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2011-2015 роки, програма „Центр культур національних меншин Закарпаття” на  2011-2015 роки та  програма „Ромське населення Закарпаття” на 2012-2015 роки.

Керівник комітету Валерій Пацкан відзначив, що рішення про проведення виїзного засідання на Закарпатті прийнято не випадково. Адже тут століттями мирно співіснують представники багатьох національностей. «Під час засідання комітету плануємо виробити пропозиції з врегулювання життєдіяльності питань нацменшин. Ми хочемо використати досвід Закарпатської області в цьому питанні Сподіваємося, що робота комітету в нашому краї в ці два дні буде плідною для розробки законодавчої бази та більш детального вивчення проблем етноменшин», - зазначив Валерій Пацкан.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся й голова Іван Балога. Він насамперед подякував керівнику комітету за те, що захід проводиться на Закарпатті. Також він звернувся до депутатського корпусу з пропозицією вирішення питання фінансового наповнення прийнятих законодавчих ініціатив. «Маємо чимало декларативних документів, не підтриманих фінансово. В бюджеті мають  закладатися кошти і на реалізацію   національної політики. Національні меншини – росіяни, угорці, поляки, русини, румуни на інші потребують такої підтримки. Мають видаватися книги, словники, відкриватися школи і дитсадочки для цього. Також вважаю, що саме європейський досвід застосування практики вирішення питання захисту прав національних меншин найкращий для нашої країни», - вважає голова обласної ради Іван Балога.

Також  на засіданні комітету розглядалися питання правового статусу біженців в Україні. Минулоріч  у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України(утримувалось 454 нелегальних мігранта, з яких 169 (36,5%) осіб подали до адміністрації заяви про надавання статусу біженця. Загалом у 2012 році в нашій країні 1573 іноземців подали заяви на отримання цього статусу. Для Закарпаття, як прикордонної території проблема нелегальної міграції залишається актуальною, адже й досі на кордонах з ЄС затримують чималу кількість мігрантів, які згодом мають право на отримання статусу біженця.

Програмою заходів також передбачено зустріч українських парламентарів-членів  комітету з керівництвом комітету національної єдності парламенту Угорщини. Під час зустрічі, серед іншого, будуть обговорюватися широке коло питань пов’язаних із забезпечення прав людини в Україні, що є одним з ключових критеріїв на шляху до підписанні Угоди про асоціацію з ЄС, яке заплановано на 28 листопада 2013 року під час саміту Україна — ЄС.

Прес-служба Закарпатської облради

01 жовтня 2013р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини