"Говерла" на виїзді мінімально здолала "Іллічівець" - 0:1

"Іллічівець" вдома зазнав поразки. Разван Кочіш забив в першому таймі і здобув своїй команді непросту перемогу.

"Говерла" на виїзді мінімально здолала "Іллічівець" - 0:1

"Іллічівець" - "Говерла" - 0:1

Голи: 0:1 Кочіш (23).

"Іллічівець": Худжамов (К), Полянський, Гаращенков (Фомін, 80), Іщенко, Ордець, Бутко, Довгий, Федотов, Майкон, Мандзюк, Окріашвілі (Кулач, 69).

"Говерла": Надь, Єзерський, Лисицький (К), Люлька, Райчевіч, Буяльський (Трухін, 86), Лазевскі, Кочіш (Дандеа, 83), Таллек, Лисенко, Савич (Балафас, 74).

Попередження: Савич (42), Окріашвілі (65), Єзерський (68), Райчевіч (90+4).

 

"Говерла" від початку сезону навіть і не виходила зі становища, в якому кожен матч команди - немов останній. Вже дуже непросто колективу відвойовувати своє місце під сонцем - від того і виходить напруга і психологічна скутість, про яку так часто говорить В'ячеслав Грозний. Сьогодні, втім, закарпатці повинні були відкинути убік всі чинники, щ стояли на перешкоді, і грати від душі - особливий день, особливий суперник.

В Ужгороді на офіційному рівні сьогодні відзначають свято - 1120 років з дня заснування міста. Волею жеребу "Говерлі" у цей день судилося свій матч зіграти на виїзді, але навряд чи через це вболівальники команди не чекали від своїх улюбленців подарунка.

Ну а якщо поглянути на звітний матч виключно зі спортивної точки зору, то відкривається чимало цікавих подробиць. Згадати тільки, як ці команди грали між собою в минулому сезоні ( досить гучний скандал після незарахованого гола Міщенка в Маріуполі, потім бойова нічия на "Авангарді" на тлі внутрікомандного ужгородського конфлікту), додати до цього статистичні показники ( ніколи ужгородська команда на елітному рівні не вигравала у "Іллічівця" на його полі, більше того - закарпатці до сьогодні навіть голів на цій землі не забивали) і виходить цілком принциповий матч, в якому обом його учасникам особливо відступати нікуди. Та й з точки зору тренерського протистояння - Микола Павлов проти В'ячеслава Грозного - подія вельми цікаве .

Тренери почали дивувати відразу - стартовими складами. Втім, більше це стосується Миколи Петровича , який зважився на експерименти. Сергій Геращенко , наприклад, грав на правому фланзі захисту, Богдан Бутко - на лівому, в той час як Артема Путівцева не було навіть у заявці. В іншому в обороні, в принципі, все звично: Микола Іщенко, Іван Ордець - центральні, Худжамов - воротар. Здивувала також відсутність Романа Ємельянова; в опорній зоні, таким чином, разом з Олексієм Полянським, вийшов Олексій Довгий. Віталій Федотов і Торніке Окріашвілі в лінії півзахисту - теж звично, а от вихід ліворуч на фланзі Олександра Мандзюка трішки здивував. На вістрі атаки грав Майкон.

В'ячеслав Грозний, схоже, більшою мірою з основою визначився. Принаймні, на сьогоднішню гру тренер виставив цілком прогнозований склад. Не здивувала навіть відсутність Трухіна, яким наставник залишався незадоволеним останнім часом . Отже, Олександр Надь - на лінії воріт, в центрі захисту розташувалися Віталій Лисицький та Володимир Єзерський, на флангах захист , з урахуванням дискваліфікації Леандро, вийшли Сергій Люлька та Александар Лазевскі. Разван Кочіш і Мірко Райчевіч - опорні півзахисники, вище них - Душан Савіч. Ле Таллек - на вістрі атаки, а Володимир Лисенко з Віталієм Буяльським відповідали за фланги.

Господарі почали жваво і якби не впевнена гра Надя - вже на старті "Говерлі" довелося б думати, як відігратися. Швидку і широку атаку провели підопічні Миколи Павлова; Окріашвілі з лівого флангу навісив, а Майкон з близької відстані розстрілював ворожі ворота - Надь в останній момент витягнув руку і загрозу нівелював. Втім, це був лише початок. "Іллічівець " продовжив нагнітати і гостям тільки й залишалося всіма силами захищати власні володіння. Але навіть масована оборона не допомагає: маріупольці відзначалися винахідливістю, вибираючи такі атакуючі способи, проти яких захист "Говерли" була безсилим. Але Надь тримав марку. Тепер вже голкіпер впорався з гарматним ударом Полянського метрів з 17-ти, хоча, трішки потім пощастило, що Віталій Федотов на добиванні зіграв невдало.

Ось так от і грали стартові хвилин 15. А потім запал господарів кудисьо щез. Хоча, не виключено, що він просто розчинився серед активності гостей, які вирішили хоч якось втихомирити Грозного, який не знаходив собі місця в технічній зоні. Поступово ужгородці почали відвойовувати центр поля - стало легше починати власні атаки, яким, втім, катастрофічно не вистачало логічного завершення.

Так, один випад, все ж, "Говерлі" приніс дивіденди, хоча тут потрібно відзначити з негативної точки зору захисників "Іллічівця". Спочатку вони дозволили швидкому, але не потужному фізично Буяльському протаранити себе на правому фланзі і зробити націлений навіс у володіння Рустама Худжамова, а потім махнули повз м'яч і залишили на дальній стійці самотнього Кочіша - Разван забив історичний, перший елітний гол "Говерли" на маріупольської землі.

Зрозуміло, що на обличчях закарпатців з'явилася усмішка, але разом з нею в глибині душі - почуття самозбереження. "Говерла", що логічно, далі вже якщо і ходила вперед до перерви, то тільки невелика силами і з оглядкою на власні тили. Гості начебто зазивали суперника до рішучих дій - "Іллічівцю " потрібно було відіграватися, але маріупольці втратили темп і до воріт Надя пробивалися дуже натужно. Були стандартні положення, при яких, втім, господарем ситуації завжди опинявся Олександр Надь, були кілька дальніх, але неточних ударом підопічних Миколи Павлова... У роздягальню маріупольці пішли напруженими - в очікуванні відвертої розмови зі своїм тренером.

Достукався Миколи Павлов... Принаймні, господарі дуже активно почали тайм, накрутили темп, але при цьому, ризикуючи отримати контратаку у відповідь. Показовим був момент після години гри, коли Майкон не реалізував черговий свій випад, який став можливим завдяки вишуканому пасу Полянського. Надь з ударом бразильця впорався і миттєво почав контратаку своїх партнерів. Три в два виривалися ужгородці, Ле Талек по периметру віддав на Савича, але Душан програв ближній бій Худжамову .

Втім , продовження цей епізод не мав. Більше того, після цілісної картини другого тайму стало зрозуміло, що сплеск креативу був всупереч правилам і характеру матчу. "Говерла" далі контратак не проводила взагалі, а "Іллічівець", володіючи тотальною територіальною перевагою, абсолютно нічим не дивував Олександра Надя. Всі однотипні навіси, простріли, розіграші стандартів досвідченим голкіпером читалися легко, навіть - із задоволенням. Не внесли змін у гру і заміни... Точніше, В'ячеслав Грозний своїми коригуваннями намагався компенсувати коригування Павлова, щоб ні характер, ні темп матчу, ні, в підсумку, підсумковий рахунок змін не зазнали.

"Результат - понад усе". Таким девізом сьогодні керувалися "говерляни". Так, гра у виконанні команди В'ячеслава Грозного була далекою від тієї, яку б хотілося бачити уболівальникам "Говерли". Але раціоналізм і прагматизм допоміг закарпатцям сьогодні збагатитися такими важливими трьома очками. Історична перемога "Говерли" вийшла і важкою, і, одночасно, спокійною. Парадокс? Напевно, так. Але все "завдяки" "Іллічівцю" , який так і не обрав шлях, яким сьогодні хотів рухатися. У підсумку, залишився на роздоріжжі...

29 вересня 2013р.

Теги: Говерла, Іллічівець

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини