Закарпаття—Угорщина: Спільна історія – спільні традиції добросусідства

Маєвом державних прапорів Угорської Республіки та України, куруцькими стягами та геральдичною символікою часів героїчного повстання мужніх куруців розквітла цього сонячного суботнього дня центральна площа старовинного селища Торпо, що поблизу угорсько-українського кордону.

Закарпаття—Угорщина: Спільна історія – спільні традиції добросусідстваСпільна історія – спільні традиції добросусідства Саме тут у рамках традиційного, вже VІ- го історико-фольклорного фестивалю куруців відбувалися головні події чергового Дня добросусідства Угорщини та України.

Вже зранку вулицями ошатного, по-святковому прикрашеного містечка гарцували на гарячих конях молоді нащадки курців у національному вбранні, скликаючи на свято мешканців Торпо та навколишніх сіл…

За доброю традицією торжества розпочалися урочистою літургією у древньому реформатському храмі, що височіє вже близько п’яти століть у центрі селища. У велелюдній церковній відправі разом з прихожанами також взяли участь голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, депутат Парламенту Угорщини, доктор Іштван Фьюлоп та посланці Закарпаття: заступник голови обласної ради Василь Брензович і начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньо-економічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер.

Відтак сотні мешканців Торпи, навколишніх сіл, офіційні гості з вінками і квітами зійшлися коло підніжжя пам’ятника видатному земляку, Томашу Есе, який очолив героїчне повстання куруців проти габсбурзької монархії у визвольній війні угорського народу 1703-1711 років.

На урочистому мітингу з нагоди Дня українсько-угорського добросусідства та фестивалю куруців, який відкрив мер Торпи доктор Бейло Келемен зі щирими словами до учасників торжества звернулися Іштван Фьюлоп та Василь Брензович, який, зокрема, зазначив: ця урочиста зустріч, що проходить в рамках уже традиційного добросусідства є особливою.

Адже напередодні на Закарпатті у старовинному Мукачівському замку "Паланок" відбулася офіційна зустріч перших осіб наших братніх держав: Президента України В.А.Ющенка та Прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчань, які разом взяли участь у відкритті виставки геніального живописця Європи, основоположника угорського реалізму Міхая Мункачі та провели двосторонні переговори.

Українсько-угорські перемовини на найвищому рівні стали ще одним переконливим свідченням суттєвої активізації наших давніх партнерських, добросусідських відносин, які нині виходять вже на вищий євроінтеграційний рівень.

Через те, що Угорщина три роки тому вступила до Європейського Союзу, Україна стала ближчою до ЄС, і не тільки у географічному відношенні. Практично одразу зросла інвестиційна зацікавленість українськими територіями, за короткий період значно зріс торговий обмін. Політика сусідства Угорщини вже здійснюється в рамках політики сусідства ЄС, цим самим сприяючи модернізації, зближенню України з Європейського спільнотою.

Сьогодні Угорщина займає перше місце за обсягами зовнішньо-торговельного обороту серед країн – партнерів Закарпаття, а за обсягами прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку Закарпаття, Угорщина посідає четверте місце після США, Німеччини та Японії.

На сьогодні у нас в області нараховується 214 спільних українсько-угорських підприємств, обсяг інвестицій яких в економіку краю сягає майже 30 млн. дол.. США (10,6 відс. від загального обсягу інвестицій по області).

Те, що наразі Західний кодон України водночас є Східним кордоном ЄС стає важливим фактором. Тому потрібно, не гаючи часу, знаходити нові інструменти і механізми, які б сприяли перетворенню проблем, що постали з розширення ЄС, в можливості й переваги для наших сусідніх країн в рамках транскордонного та регіонального співробітництва за європейськими стандартами.

Тому сьогодні, як ніколи, постає нагальне завдання активізації процесу транскордонного співробітництва, розбудови інфраструктури, і найперше, – прикордонної, транспортної, –створення привабливого інвестиційного та підприємницького клімату, налагодження та плідної реалізації договорів про співпрацю з сусідніми територіями суміжних держав, зокрема, з Угорщиною.

Нині співробітництво між Закарпаттям та сусіднім регіоном Угорщини здійснюються на основі Угоди між Закарпатською ОДА та Загальними Зборами Саболч-Сатмар-Березької області, підписаної рівно рік тому саме в селищі Торпо, де ми нині знаходимося. І це, глибоко символічно!

До того ж успішно діють такі масштабні документи як:

- Концепція спільного розвитку прикордонних регіонів України та Угорщини;

- Концепція спільного розвитку прикордонних територій України, Угорщини та Румунії "Інтеррегіо";

а також в рамках Програми сусідства – діє і має певні напрацювання "Стратегія "Карпати 2004-2011", яка була, зокрема, підтримана Європейською комісією.

Зрозуміло, що добросусідство означає співробітництво не лише в економічній сфері. Воно торкається культурних, духовних та особистих контактів, взаємовідносин людей, які живуть по обидва боки кордону.

Багато взаємокорисного могли би почерпнути один в одного і депутати різних рівней Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей.

Переконаний, що свою конкретну частку у цей процес внесе і сьогоднішній День добросусідства, який виведе наші давні і добросусідські відносини на більш високий взаємовигідний рівень.

Дійсно, багато в чому у нас спільна історія... І коли мова йде про славетних предків, - борців за свободу Томаша Єсе, Ференца Ракоці та інших героїв-куруців, ми, – вдячні нащадки, живучи поруч, в мирі і дружбі обабіч спільного кордону, згадуємо їх з великою пошаною і любов’ю, і нині намагаємося зробити все аби поглибити і примножити ці історичні зв’язки новими здобутками у взаємовигідній співпраці та партнерстві»,- сказав на завершення Василь Брензович.

Переконливим підтвердженням цих слів керівника Закарпатської делегації стало і підписання Договору про співпрацю між територіальними громадами двох сусідніх сіл – закарпатського Варієво та угорського Торпо, мешканці яких ще три століття тому разом виступили проти тиранії Габсбургів, торуючи нащадкам шлях до свободи і незалежності…

Справді - спільна історія спонукає до одвічних християнських цінностей: добросусідства і злагоди. І це сповна засвідчив День добросусідства в Угорщині, святкування якого завершилося великим концертно-театралізованим дійством і масовим народним гулянням.
Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
30 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини