На Тернопільщині неповнолітня циганка з Закарпаття жебракувала у перуці

Неповнолітня за настановами матері одягла перуку, щоб видаватися в очах перехожих дорослішою, та жалісливо випрошувала у людей гроші на надумане лікування від тяжкого захворювання молодшого брата.

На Тернопільщині неповнолітня циганка з Закарпаття жебракувала у перуці

Вже досить давно жебрацтво із соціального явища переросло у професію. Причому таку, для якої не потрібно спеціального навчання чи особливих знань. Головне – правильний підхід, якомога більше жалісливих слів, а ще краще – якщо на руках є маленька дитина або довідка про хворобу. Останніми роками такі жебраки “працюють” всюди: біля церков, магазинів, кав’ярень, на автостанціях, ринках і просто на вулиці.

Жебракування можна сприймати по-різному: як спробу врятувати себе чи близьких, а можна – як виманювання грошей через небажання шукати роботу… Та зазвичай ми шкодуємо цих знедолених, особливо, коли йдеться про неповнолітніх. І мало хто з нас, кидаючи у замурзані дитячі руки якісь копійки, замислюється над тим, що найчастіше денний заробіток малих прохачів іде зовсім не до їхньої кишені. Зароблені гроші неповнолітніми завдяки жебракуванню здебільшого витрачають їхні дорослі родичі або знайомі на випивку, наркотики, розваги…

Разом з тим, як розповів старший дільничий інспектор міліції ТМВ Сергій Вишовський, втягнення дитини у жебрацтво вважається серйозним злочином і за це можна потрапити за грати. Щоб не допускати таких фактів, працівники міліції регулярно проводять відповідні профілактичні заходи, у ході яких виявляють жертв кримінального злочину.

Зокрема, під час одного з таких міліцейських рейдів у місті Тернополі дільничих працівників міліції зацікавила на вулиці Шептицького молода жінка, яка просила милостиню у перехожих.

Підозрілим видався зовнішній вигляд жінки, – каже Сергій Вишовський. – Вона була одягнена у старий одяг, але при цьому на голові була перука, яка коштує не дешево.

Коли ж правоохоронці підійшли ближче до жінки та поцікавились, чому вона збирає гроші і для чого вони їй потрібні, то у них відразу ж виникла підозра щодо реального віку прохачки. Така цікавість міліціонерів сильно її стривожила. Молода жінка, якою вона видавалася у парику, занервувала та почала розказувати дільничим міліціонерам жалісливу історію про хворого молодшого брата, який перебуває у лікарні з мало не смертельним діагнозом, і що на його лікування потрібно багато грошей. Саме метушливість і нервозність жебрачки під час цієї розповіді збивали з пантелику правоохоронців, тому вони вирішили запросити її до відділу міліції.

У відділі міліції жінка продовжувала жалісливо розповідати про історію хвороби свого молодшого брата, – говорить Сергій Вишовський. – Та коли ми запитали жінку, навіщо їй потрібна перука, тоді вона зізналася, що насправді їй 16-років, але вона хоче здаватися в очах перехожих дорослою, щоб люди їй більше повірили у надуману розповідь про хворобу брата.

Так, з ранку до 12.00 години вона вже встигла випросити у довірливих людей близько 200 гривень, а за день її “заробіток” може становити не менше 250 гривень.

Більше того, неповнолітня також зізналася правоохоронцям, що жебракувати її привчила рідна мати. Вони вдвох приїхали до Тернополя із Закарпатської області, щоб випрошувати милостиню у людей, бо, окрім цього “ремесла”, не мають іншого доходу. І що працюють вони за одним добре перевіреним принципом – чим жалісливіша і сльозливіша “легенда”, тим більше грошей можна виманити у людей.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 304 КК України, – розповів nter.net.ua Сергій Вишовський. – Згідно з санкцією інкримінованого злочину, матері за втягнення неповнолітньої доньки у злочинну діяльність загрожує до 5 років позбавлення волі.

Загалом правоохоронці стверджують, що давати чи не давати милостиню людям, які її просять, вирішує кожен особисто, але коли хтось опускає гроші у руку (шапку, горнятко), потрібно пам’ятати, що найчастіше цим ви сприяєте збагаченню тих, хто не бажає працювати, а шукає легкого способу підзаробити на життя.

24 вересня 2013р.

Теги: жебракування, перука, Тернопіль

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини