Розмовляти українською угорськомовний іконописець з Чепи навчився в Італії

На фестивалі народних ремесел серед розмаїття творів наших земляків-умільців увагу чи не всіх шанувальників мистецтва прикувала виставка робіт іконописця Антона Варги з Чепи.

Розмовляти українською угорськомовний іконописець з Чепи навчився в Італії

Раз у раз до нього підходили люди й цікавилися технологією їх виготовлення, а він не втомлювався розповідати про те, як «оживляє» лики святих. Прислухалася до його спілкування, а відтак і сама зав’язала з ним розмову.

Вразило те, що він, угорець за національністю, який здобував освіту в угорськомовній школі, а згодом фахову – в Угорщині, вільно володіє українською. Як не дивно, державну мову рідної йому країни Антон (він же чернець-францисканець брат Тарзиціус), як виявилося, опанував в Італії! Там, у місті Асісі, він вивчав італійську мову та культуру в академії, яку закінчив на «відмінно». Однак, як виявилося, в Італії багато українців. Спілкуючись із ними, й навчився розмовляти українською.

– Коли я ходив до лікарні, – розмірковував майстер іконописання, – то замислився: чому в палатах немає ні хреста, ні картин, ні ікон? Одні голі стіни. Люди, прикуті хворобою до ліжка, бачать перед собою стелю, мух та комарів. Чи не краще, аби пацієнти споглядали лики святих, думали про Бога, про Ісуса, який страждав за нас? У них з’являлася б надія на одужання, сподівання на допомогу Всевишнього, а в молитвах легше було б долати біль, виснаження, тривоги.

…Перед таїнством іконописання Антон тримає піст. До роботи, помолившись, сідає о другій годині ночі. Працює до 9-ї ранку. Писати ікону нелегко – іконописець відтворює на полотні не свої почуття чи краєвиди – мусить дотримуватися канонів теології, яких безліч. Приміром, на іконах немає тіней – в раю все безкінечне, осяяне світлом Божої благодаті. Причому, завданням майстра є навчити чомусь людей, спонукати їх замислитись про вічність і духовність.

Через деякий час майстер працюватиме над виконанням замовлення – розмальовуватиме іконостас для греко-католицької церкви в Ніредьгазі. Виставки полотен іконописця експонувалися здебільшого в Угорщині, двічі – на батьківщині. Пробував свої сили і в живописі та графіці, але серцем прикипів до іконописання, бо це для душі, як молитва. Першу ікону створив у 2000-му році, а відтоді з-під пензля митця один за одним з’являлися його творіння: образи святих – Анни, Ізабелли, Франциска, Йосипа та Тарзиціуса, Іоана Предтечі, архангела Гавриїла, Нерукотворний образ Христа, Божої Матері з маленьким Ісусом. Зрештою, всіх важко й злічити. Наразі вдома близько 30-ти робіт. А скільки ікон, написаних ним, по світу – в Бельгії, Румунії, Італії, Канаді, Німеччині. 

…Коли працює в майстерні, батьки час від часу питають: «Уже готова ікона?». Коли бачать філігранно довершений образ, не ймуть віри: «Антоне, невже це ти створив?». Мабуть, золотими руками майстра мазки на полотнах виводить сам Господь.

Ганна Міговк, "Новини Виноградівщини"

21 вересня 2013р.

Теги: ікона, іконостас

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини