Патріарх Філарет на Закарпатті: "Ми боремось за єдину помісну православну церкву. І вона буде" (ВІДЕО)

Сьогодні, в останній день свого перебування на Закарпатті, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся із представниками регіональних медіа. Зустріч відбулась на подвір’ї Ужгородського замку, одразу після відправлення святкового молебню та по проведенні наукової богословсько-історичної конференції, присвяченої 1150-літтю просвітницької місії святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.

Патріарх Філарет на Закарпатті: "Ми боремось за єдину помісну православну церкву. І вона буде" (ВІДЕО)

Зустріч видалась нетривалою, але Святійший устиг відповісти на всі питання, що були озвучені медійниками. Говорили про стосунки між Української православною церквою Київського Патріархату й Українською православною церквою Московського Патріархату, про можливість їх об’єднання в єдину помісну церкву, про зміцнення позицій УПЦ КП на Закарпатті і про Україну як взірець для інших держав мирного співіснування на єдиній території різних релігійних течій і напрямів.

Про мету візиту і його символіку

–   Головна мета нашого приїзду на Закарпаття – це участь в науковій конференції, присвяченій 1150-літтю Моравської місії Кирила і Мефодія. Чому ми відзначаємо цей ювілей? Тому що ми сьогодні перебуваємо в такій же ситуації, в якій знаходились слов’яни IX ст.. Коли відправляти богослужіння слов’янською мовою  не дозволялось. Натомість, визнаними придатними для відправлення богослужінь і відтворення святого письма були лише грецька, єврейська і латинська мови. Тоді Кирило і Мефодій спростували такий тезис, і довели, що богослужіння може і повинне звершуватись також і слов’янською, взагалі будь-якою мовою, яку знають і розуміють християни.  Тож для того, аби показати, що ми, українці, маємо право на звершення богослужіння українською мовою, ми і кажемо: ось дивіться, як боролись Кирило і Мефодій за слов’янську мову і перемогли. Так і ми боремось за українську богослужбову мову і мову святого письма, і теж переможемо, тому що ми на вірній дорозі. 

Про стосунки із УПЦ МП і створення автокефальної української церкви

– В Україні найбільшою церквою є церква православна, яка сьогодні розділена навпіл: на Київський Патріархат і Московський Патріархат. Хто розділив єдину Українську церкву? Розділила Москва. Навіщо? Щоб використовувати церкву у своїх політичних цілях. Тому наше сьогоднішнє завдання – це об’єднання Київського і Московського патріархатів в одну єдину помісну церкву, незалежну від Москви. Ми переконані, що час цей прийде, ми вже на шляху до цього. І, хоч такий діалог поки не розпочато, але прийде час, коли ми почнемо діалог про об’єднання в єдину автокефальну помісну церкву.

Які є для цього підстави? Найперша і найголовніша – існування української держави. В кожній незалежній православній державі має бути своя незалежна церква. Ми отримали від Бога незалежну державу, і тому ми боремось за те, щоби була єдина помісна православна церква. І вона буде. Буде. І обставини, в яких ми зараз перебуваємо, працюють якраз на об’єднання українського православ’я. Те, що робить Росія... Це сприяє нашому об’єднанню в єдину православну церкву.

Про зміцнення позицій УПЦ КП на Закарпатті і добрі стосунки з будь-якою церквою 

Які є можливості і шляхи укріплення УПЦ КП на Закарпатті? Так, ми турбуємось про зміцнення Київського Патріархату, але, як я вже згадував, наша найперша мета – це об’єднання православних церков Київського Патріархату і Московського Патріархату, щоб мати в Україні єдину церкву, в тому числі, і на Закарпатті.

Разом з тим, ми бажаємо зберігати добрі стосунки з будь-якою церквою, жити в мирі і злагоді для того, щоб служити українському народу. Для зміцнення нашого суспільства, для консолідації, нам треба всім – православним, греко-католикам і римо-католикам, мусульманам, протестантам, юдеям – жити в мирі і злагоді. Так, віра у нас різна, але ми всі українці, і живемо на українській землі. І ми в цьому плані показуємо приклад іншим країнам, як треба різним релігіям жити в мирі і злагоді на своїй землі.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

17 вересня 2013р.

Теги: Філарет, церква, УПЦ КП, зміцнення

Коментарі

рада 2013-09-18 / 08:19:51
ти дяволе ююю іди гет..принісис дявола на закарпаття

Слов’янин 2013-09-17 / 23:53:11
Для створення помісної церкви логічно використати потенціал і московського патріархату, і УГКЦ

виборець 2013-09-17 / 18:25:17

Як на мене, цікавою з цього приводу була б думка архімандрита Віктора (Бедя), відомого по зовсім недавнім публікаціям у і-неті, вже у теперішньому чині, як захисника української державності в Московському патріархаті.

Тим більше, що патріарх Філарет був одним з тих, хто висвячував в єпископи майбутнього патріарха Кирила (Гундяєва В.М.), теперішнього шефа архімандрита.

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини