Голови сільрад Ужгородщини поскаржилися Азарову на Держказначейство

13 вересня під головуванням Михайла Фединця відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. У ньому взяли участь голова райдержадміністрації Віктор Ледіда, заступник голови районної ради Віра Данко, заступники голови РДА Анатолій Черниченко та Василь Гутич, керівники структурних підрозділів, сільські голови.

Голови сільрад Ужгородщини поскаржилися Азарову на Держказначейство

З питання поводження з твердими побутовими відходами виступив голова районної ради Михайло Фединець. В обговоренні взяли участь  Сергій Воробець, виконавчий директор фірми „АВЕ”, Анатолій Черниченко, заступник голови РДА, Віктор Дмитрук, Марія Рущак, Олександр Сюч, Юрій Марусяк, відповідно Оноківський, Яроцький, Тийгласький та Баранинський сільські голови та інш. Питання співпраці з фірмою „АВЕ” зацікавило сільських голів, було багато запитань щодо укладення договорів, умов співпраці та ціни за обслуговування. На всі ці запитання в ході зустрічі присутні отримали відповідь. Також домовились, що на запрошення фірми „АВЕ” в жовтні місяці буде організовано поїздку в м.Мішкольц (Угорщина), де сільські голови Ужгородщини матимуть змогу на місці ознайомляться з роботою сміттєпереробного заводу.

 

З питання казначейського обслуговування  місцевих бюджетів Державною казначейською службою України інформували голова районної ради Михайло Фединець та начальник управління Державної казначейської служби України в Ужгородському районі Оксана Кісюк. Дане питання викликало велике занепокоєння серед сільських голів. Як звучало у виступах, на сьогодні складається вкрай складна ситуація із обслуговуванням видатків місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби України. Уже декілька місяців органи місцевого самоврядування не мають можливості оплачувати виконані роботи та послуги, незважаючи навіть на наявність коштів на рахунках. Такі порушення фінансосвого законодавства призвели до неможливості ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Присутні на засіданні члени координаційної ради – сільські голови  у своїх виступах вносили різні пропозиції. Зокрема, проведення взаємозаліків, об'єднання сільських голів для надання допомоги одні одним за рахунок спецкоштів, пропонували звертатися у вищестоячі органи для відповідного реагування. Особливо емоційними були виступи Марії Коваль-Мазюти, Василя Торми, Золтана Сільваші, Галини Малинич, Олександра Сюча, Андрія Поляка відповідно Кам'яницького, Тисаагтелецького, Великодоброньського, Соломонівського, Тийгласького сільських голів та заступника голови виконкому Сторожницької сільської ради.

Як підсумок, було прийнято рішення направити Звернення з даної проблеми до Прем'єр-Міністра України Миколи Азарова. 


Прем'єр-міністру України

Азарову М. Я. 

ЗВЕРНЕННЯ 

Вельмишановний Миколо Яновичу!

На сьогодні склалася вкрай складна ситуація із обслуговуванням видатків місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби України. Уже декілька місяців органи місцевого самоврядування району не мають можливості оплачувати виконані роботи та послуги, незважаючи навіть на наявність коштів на рахунках.

Місцеве самоврядування Ужгородського району характеризується недостатністю дохідної бази, але при цьому територіальні громади шукають шляхи наповнення бюджетів для подальшого розвитку. Та навіть ті кошти, які є в місцевих бюджетах та яких явно недостатньо, тижнями, місяцями лежать на рахунках державного казначейства. Суцільне безгрошів'я паралізувало роботу не тільки комунальних служб, а й бюджетних організацій. Складається безвихідна ситуація в комунальній сфері: у найскладніший період року відсутні кошти на ремонт доріг, придбання піску тощо. Не проводяться розрахунки за виконані роботи з комунальними підприємствами і підрядними організаціями. У розпал сезону бюджетним установам важко знайти підрядні організації для проведення будівельних і ремонтних робіт: вони відмовляються працювати з бюджетними установами, оскільки змушені за власні кошти проводити роботи, а потім місяцями не можуть отримати бюджетні борги.

Звідси випливає заборгованість з виплати заробітної плати, а отже, і заборгованість перед Пенсійним фондом України. Знижуються і надходження до місцевого бюджету, адже податок з доходу фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Такі порушення фінансового законодавства призвели до неможливості ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Криза взаємних бюджетних розрахунків, яку маємо нині, – результат  спотвореної бюджетної системи.

Враховуючи зазначене вище, звертаємось до Вас терміново вжити відповідних заходів, в тому числі ініціювати внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, що передбачатимуть чіткий порядок обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками.

 

                                                              Звернення прийнято на засіданні

                                                              координаційної ради з питань

                                                              місцевого самоврядування при

                                                               голові Ужгородської районної ради

                                                              13 вересня 2013 року

16 вересня 2013р.

Теги: казначейство, бюджет

Коментарі

Небайдужий 2013-09-16 / 09:31:51
А Конюх чим ся занимать, що вже ситуація в області стає неконтрольованою? То не лем в Ужгородському районі, а й в інших. Добре що дуже файно знають за людські гроші фестивалити.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини