У Калуші відкрилася велика і кольорова виставка робіт закарпатця Петра Ряски

Виставка робіт закарпатського художника Петра Ряски відкрилася цього тижня у приміщенні музейно-виставкового центру у Калуші. Виставка може зацікавити, практично, всіх: і тих, хто розуміється у мистецтві і може знайти оптимізм і насолоду від закарпатської школи мистецтва, і, власне,тих, хто мистецтво сприймає на рівні пересічного реципієнта, і шукає, радше, чогось незвичайного. Виставка — дійсно нетипова для Калуша. Тож, є чому вражати.

Перше, чим можуть вразити роботи Петра Ряски, — це колір. Яскравий рожевий і синій, зелений і жовтий. Серед великих кольорових плям ясно вгадуються гори. Тому “Вібрації Верховини” — саме так вирішив назвати автор свою виставку. Вібрації відчутні не лише на рівні форм і кольору. Цікаво, що для калушан митець представив не тільки полотна,  але і міні-інсталяції зі старих дверей і частин ткацького верстату. Лляні нитки, гуцульські дзвоники, і — “свіжі” плями фарби на давньому дереві, завіси і залишки старих замків. Автор неабияк відчуває ту енергетику, яку випромінюють ці давні речі щоденного ужитку. Він переконаний: такі “вислужені” речі — набагато більш цінні, ніж речі нові, ще не пройдені енергією їхніх власників, які ще не встигли сподобатися людям, і яких люди ще не встигли полюбити.

Петро Ряска навчався у Закарпатському художньому інституті. Яскравий представник так званої закарпатської школи. Лауреат мистецьких виставок у Стрию і Львові, а також — мистецького бієнале у Лондоні.

На відкриття виставки робіт Петра Ряски у Калуші прийшло чимало молоді, студентів Калуського коледжу культури

У мистецькому середовищі Ужгорода Петро Ряска відомий проектом “Коридор”. Власне, у рамках цього проекту він перетворив неформальну ужгородську галерею у темний простір, який назвав “Верховинський космос”. Так можна зрозуміти значення кольору. Тим паче, у такому специфічному середовищі, як гори.

На відкритті виставки у Калуші про Петра Ряску говорили прикарпатські колеги-художники. Заступник директора художнього музею Прикарпаття  Михайло Тимчук характеризує митця і його роботи неповторними й індивідуальними.

— Про автора говорити просто і складно.  Він, водночас, неординарний і небагатослівний. Переконаний, що ліпше за нього говорять його роботи. Він — експериментатор. Його творчий світогляд прийшов через експресіонізм, і рухається у напрямку модерного стилю. Це — і робота з пастозою, з акрилом. Речі побуту — той самий декор, який притаманний культурі гір, і закарпатському побуту. Роботи — ритмічні. Цей ритм творить композицію. І, хоча на виставці представлені окремі роботи, та вони сприймаються цілісно. — переконаний Михайло Тимчук. — Від митця Петра Ряски не знаєш, чого очікувати. Він — талановитий. Він, як і кожна творча особистість, не кожного впустить у свій світ, у своє коло спілкування. І ті з його робіт, які можна побачити в Івано-Франківську й у Калуші — це дуже добра нагода знайти нові ракурси мистецького бачення.

Варто поспішати: «Вібрації Вирховини» у Калуші будуть лише до 15 вересня

І, справді, роботи — незвичні для Калуша, стверджує директор музейно-виставкового комплексу Уляна Паньо. Але головне, що це — якісне авангардне мистецтво, яке тепер можуть побачити калушани.

Закарпатський погляд на гори як ландшафт і гори як явище — дуже різняться.

— Так склалося, що у Калуші немає авторів, які працювали б у такому напрямку. У нас, наприклад, непогані символісти. А ось таке мистецтво, яке ми можемо бачити на виставці, — це яскравий абстрактний живопис. Він має яскравий національний колорит. Такий колорит притаманний лише закарпатській школі живопису. Вражає, що, загалом, неяскрава кольорова гама гір, яка, зокрема, дуже бідна півроку — у холодну пору, викристалізувалася у дуже кольорову культуру. Так, наприклад, згадаймо надзвичайно кольоровий одяг гуцулів. Якщо детально його вивчати, можна побачити найнесподіваніші кольори і відтінки, — наголосив “Вікнам” калуський художник Василь Рудзінський. —  Автор, схоже, “переварив” постімпресіонізм і постмодернізм, і видав свою неповторну форму. Незвичайним також є декоративний підхід при абстрактному мисленні і добрі графічні задатки. І все це — у руслі суто закарпатської школи, яка виявляється, у першу чергу, у кольорі. Тому цю виставку можна сміливо зараховувати до заходів, які розширюють світогляд.

— Сама виставка не мала наметі представляти закарпатську школу живопису, хоча не заперечую... Гори не зображую як такі. Але там є присутня енергетика та образ, зображати їх не важко але є певний процес творення, — зазначив у коментарі ”Вікнам” сам Петро Ряска. —  Основний елемент закарпатської школи, є певне визначення яке нам давали в інституті, яке дослівно не пам’ятаю і можу помилитись або дещо пропущу — це: академічна освіченість художника; опора на художні традиції Закарпаття; відкритість до світового (раніше було європейського) мистецтва; є ще два пункти — я їх не пам’ятаю.

 

Вікна

09 вересня 2013р.

Теги: Ряска, Калуш

Коментарі

777 2013-09-13 / 20:07:56
Де-роботи кольорові????????????????????????????

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини