Анатолій Колібаба: "І знову перед нами вибір"

Ужгородщина є одним із найбільш приваблвих для промисловості та підприємництва районів Закарпаття - причому як вітчизняного, так і зарубіжного. Зрозуміло, що насамперед дається взнаки її вдале розміщення - близькість до кордону й обласного центру. Однак погодьтеся, що без відповідального й розумного керівника будь-яку, навіть найперспективнішу, справу можна легко загубити.

Анатолій Колібаба
Анатолій Колібаба
Мешканцям Ужгородщини щодо цього пощастило. За два роки керування Ужгородською райдержадміністрацією її голові Анатолію КОЛІБАБІ, вдалося вивести район на перші ролі в області й не лише з промислово-економічних показників, але й з соціальних. На останніх ми зробили найбільший наголос у нашій з ним розмові.

- Анатолію Васильовичу, нещодавно Президент України Віктор Ющенко виступив з низкою соціальних ініціатив, на що окремі діячі з відомих політичних сил прореагували доволі неадекватно. Ви, як керівник району, готові підтримати, а можливо, й допомогти у втіленні такої програми глави держави?

- На мою думку надзвичайно важливо, що Віктор Ющенко спрямував увагу Кабінету Міністрів та Верховної Ради на те, що вони повинні жити й працювати для простих людей. І передовсім - для працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення. Бо саме від уряду й парламенту, які розподіляють державний бюджет України, залежить, яка буде заробітна плата вчителя, лікаря чи пенсія літньої людини. А те, що зверхники не надто цим переймаються, свідчить хоча б початок 2007 року, коли Верховна Рада й Кабмін, формуючи держскарбницю, переконували, що нам не потрібно бюджету, як вони його назвали, проїдання. Іншими словами, вони підтвердили, що стоять на позиціях обмеження коштів для бюджетників.

Натомість запропоновано кошторис «розвитку», мовляв, на підтримку бізнесу й промисловості. Втім для якого бізнесу і яким олігархам передбачалися ці кошти, читалося, як кажуть, між рядками. І лише коли запахло виборами, «Партія регіонів» та уряд кинулися у зовсім інший бік, піднімаючи зарплати і пенсії.

В той же час Віктор Ющенко чітко і послідовно працює на поліпшення соціального-економічного забезпечення українців, про що свідчать і згадані соціальні ініціативи, які якраз спрямовані на підвищення рівня добробуту вчителів, лікарів, малозабезпечених сімей тощо. Це дуже актуально й важливо, і я впевнений, що ці ініціативи будуть підтримані людьми й політичними силами, які дійсно дбають про народ, а не провадять голий популізм.

Що стосується нашого району, то мені надзвичайно приємно, що в нас є фінансові можливості розвивати й підтримувати ініціативи, започатковані Віктором Ющенком. Так, за підсумками півріччя, ми виділили більше 500 тисяч гривень на заробітну плати бюджетними. Та й самі не сидимо склавши руки і потихенько впроваджуємо свої ініціативи, нехай меншого масштабу, але теж важливі для мешканців району.

Зокрема, на сесії районної ради постановили виділити кожній дитині в наших дитячих садочках такий собі набір, що складатиметься із ложки, тарілки, горнятка й постільної білизни. Всім працівниками ФАПів та амбулаторій, які виявили відповідне бажання, придбаємо велосипеди, щоб їм було більш зручніше діставатися до хворих. Ще минулого року ми розпочали, а цьогоріч продовжуємо забезпечувати дільничних міліціонерів району скутерами, щоб поліпшити їхні умови праці.

- Окрім згаданого вище, на Ужгородщині триває втілення в життя й інших програм, спрямованих на покращення добробуту П мешканців.. Зокрема, на 2007-й заплановане завершення газифікації району...

- Справді, цьогоріч ми планомірно прямуємо до завершення газифікації' всіх сіл Ужгородщини, що відбудеться, як то кажуть, за будь-яких погодних умов.

Намагаємося також покращити умови навчання наших дітей. Цьогоріч в Малій Доброні збираємося відкрити нову школу І-ІІ ступенів. Також продовжуємо програму енергозбереження - це насамперед заміна вікон у школах. Торік удалося засклити 4 школи, цьогоріч вже 5. І якщо минулого року на це спрямували більше 500 тисяч гривень, то цьогоріч уже понад 700 тисяч.

На чому б хотів акцентувати увагу, то це на питанні питної води. Приступаємо до реалізації цілої програми, оскільки в багатьох наших населених пунктах забезпечення якісною питною водою є актуальним. Цьогоріч будемо бурити свердловину й під'єднувати до неї водопровід у Кінчеші, потім надійде черга Часлівців та Коритнян, візьмемося за очисні споруди у Кам'яниці та Середньому. Тобто після завершення газифікації всі сили - туди.

- Незважаючи на те число підприємств на території району, кількість інвестицій, які приходять на Ужгородщину, як свідчить статистика, не зменшується... З чим це, на вашу думку, пов'язано?

- Насамперед хотів би наголосити, що вся наша робота у соціальній сфері можлива завдяки перевиконанню бюджету району на 131 відсоток. Таким чином, ми заробили понад 1 мільйон 700 тисяч гривень. Усе це є наслідком відчутного збільшення показників зростання промисловості на Ужгородщині.

За даними статистики, 50,4 відсотка всієї промислової продукції області виробляється саме у нас. Однак на цьому не завершуємо наші програми, і кількість пропозицій щодо інвестицій не зменшується, а, навпаки, зростає. На часі введення в експлуатацію величезного заводу Джебіл. На початку вересня відбудеться офіційне відкриття підприємства, яке, правда, вже працює й надає робочі місця більш ніж 1000 працівників. Будуть розширювати своє виробництво «Єврокар» і «Ядзакі».

Приємно й те, що 46 % усього бізнесу області заробляє гроші в Ужгородському районі, а це означає, що у нас створено всі умови, щоб люди могли працювати.

- Гадаю, за такої ситуації в Ужгородському районі немає проблем із зайнятістю?

- У нас, навпаки, не вистачає робочих рук. Лише в окремих селах є люди, які хочуть працювати за межами свого краю. Часто на наші підприємства доводиться привозити людей із Березнянщини та Перечинщини.

Також радує й те, що район у лідерах за середньою заробітною платою. За 5 місяців поточного року вона становить 1160 гривень, а в промисловості - під 1600. Це один із найвищих показників в області.

- Невпинно наближається час дочасних виборів. Ви представиии «Нашої України». Як гадаєте, з яким доробком підійшла ваша політична сила до волевиявлення?

- Думаю, наша партія йтиме до людей із тим, що вдалося зробити за останні два роки. Якщо говорити про область, то нині «Наша Україна» представляє владу практично на всіх рівнях. Гадаю, що загалом результати роботи позитивні, і люди повинні їх оцінити, тим більше, що перед нами знову стоїть вибір між учорашнім днем - командою Кучми й «регіонів», як їхніх послідовників, і новою владою, яка прийшла з Віктором Ющенком. Думаю, не треба довго думати, обираючи між цими політичними течіями, а тому переконаний, що люди оберуть не минуле, а перспективу.
Роман Теребля, "Старий Замок "Паланок"
27 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини