«Геноцидна» медицина по-закарпатськи. Рецепт «пакращенців»

Певно, один із найбільш витончених способів нинішньої влади повільного масового винищення усіх, хто заважає цій самій владі жити, смакуючи життя «на повну», – недолугі і невчасні численні оптимізації та реорганізації, впроваджувані в соціальних напрямках, в медицині зокрема. Інакше чим, як не бажанням здихатись значної частини невдоволеного «електорату» можна пояснити оті експерименти, що й понині тривають у галузі охорони здоров’я, в тому числі, і на Закарпатті?

«Геноцидна» медицина по-закарпатськи. Рецепт «пакращенців»

Про те, як за «рознарядкою» з Міносвіти в області усілякими закриттями і переформатуваннями навчальних закладів фактично знищується освіта, Закарпаття онлайн уже писало. Нині час поговорити про те, як поступово і планомірно провладні сили в рамках всеукраїнської «оптимізаційної» програми руйнують все те, що поки ще залишається від галузі охорони здоров’я. Видання володіє конкретними цифрами стосовно кількості закритих медичних закладів, скорочених ліжкомісць та зменшеної чисельності штату медпрацівників за останні три роки панування «пакращенців». І цифри ці оптимізму аж ніяк не додають.     

Лікарні закрито – йдіть ви в АЗПСМ

Як ідеться у відповіді на інформаційний запит Закарпаття онлайн до обласного управління охорони здоров’я, за останні 3 роки в області закрито 10 лікарень, з них 2 міські у Тячівському районі та 8 дільничних – 4 на Іршавщині, 2 в Перечинському районі та по 1 в Ужгородському та Хустському районах. За той же період ліквідовано 41 ФАП – в Ужгородському, Іршавському, Перечинському, Берегівському й Тячівському районах. На заміну цим медичним установам прийшли амбулаторії загальної практики сімейної медицини, вони ж АЗПСМ: на сьогодні їх в області створено 52.

Як розповіла виданню лікар однієї з районних лікарень із понад 30-річним стажем, яка зі зрозумілих причин побажала залишитись інкогніто, теоретично створення АЗПСМ може розцінюватись як певний позитив. «За нормами, амбулаторії мають відкриватись там, де кількість населення сягає понад 1 тисячу людей, прийом відбувається на місці, в амбулаторії. Приймає хворих лікар-«сімейник», так би мовити, лікар-універсал, лікар широкого профілю, який зможе оглянути і старого, і малого, і жінку, і чоловіка. Крім того, в штаті амбулаторії, на відміну від колишніх ФАПів, мають бути присутні і лаборанти, і медсестра. Але насправді, ставок не тільки не додають, але з кожним роком, навпаки, потрохи «відщипують», – розповідає медик.

Саме на лікаря-«сімейника» лягає весь тягар відповідальності за здоров’я і самопочуття мешканців довколишніх сіл, він – і швець, і жнець, і на дуді грець. В ідеалі, знаходитись лікар повинен завжди по місцю прийому, та ще й подворові обходи час від часу здійснювати. Однак от, така вдала «комбінація» – де живу, там і працюю – сьогодні рідкість, лікарі нерідко до місця роботи дістаються з інших населених пунктів, що виключає для мешканців можливість отримання допомоги в будь-який час доби.

За розповсюдженою практикою, 1 сімейна амбулаторія покликана обслуговувати кілька сіл – окремі з них можуть знаходитись і за 20-30 км від медзакладу. Тобто, для того, аби дістатись на огляд до лікаря, хворим, вагітним жінкам, інвалідам доводиться долати десятки кілометрів.

Якщо ж «сімейник» після огляду визначає, що хворому потрібна спеціалізована консультація, його направляють у найближчу лікарню вищого рівня до лікаря вузького профілю (кардіолога/невропатолога/гастроентеролога і т. д.) Там призначається лікування, контролювати яке покликаний, знову ж таки, сімейний лікар, на місці. Співрозмовник видання зазначає: у більших, вищих рівнем лікарнях, хворому «просто видадуть список медикаментів і медматеріалів, які знадобляться для відновлення здоров’я, і які він буде змушений придбати самостійно, і все, і відправлять додому лікуватись». Оскільки ж хворіти сьогодні – задоволення не з дешевих, під удар найперше потрапляють пенсіонери і малозабезпечені категорії громадян, оплатити лікування для яких з нинішніми пенсіями чи середньостатистичною зарплатою вкрай складно. І ніхто вже не згадує, а якщо і згадує – то якось епізодично, кволо і побіжно – про існування ст. 49 Конституції України, якою кожному громадянину країни гарантується право не безплатну медицину у державних та комунальних закладах охорони здоров’я…    

«У великих лікарнях майже всі кошти йдуть на медичне обладнання, лікарні вищих рівнів працюють більше як діагностичні центри, направляючи отримане фінансування найперше на устаткування. А от забезпечення хворих зазвичай відсутнє: не маєш грошей, нема чого соватись. У менших же лікарнях, наприклад, у нашій районній, ми намагаємось хоч щось людям дати, дуже часто якраз пенсіонери і малозабезпечені йдуть до нас по допомогу, тут і лікування проконтролюють, і за хворими доглянуть. Усі ці функції мала би, згідно з оптимізаційним курсом, перебрати на себе сімейна медицина, але вона ще не готова, не достатньо укомплектована, не розвинена. Зате уже от кілька місяців ходять настирливі чутки, що і нашу лікарню закриватимуть, мовляв, навіщо простоювати ліжкам, якщо можна людей «пустити» на найближче місто», – розповідає медик районної лікарні.

Лікарі, на вихід!

Закриття лікарень, ліквідація ФАПів, неналежна укомплектованість АЗПСМ дають змогу економити і шляхом скорочення штатного розкладу лікарів та середнього медичного персоналу. За три роки на Закарпатті скорочено 67, 50 ставок лікарів, 63, 25 – середнього медперсоналу. Нерідко такі кроки управлінці виправдовують пенсійним віком працівників медичної сфери. Але ж, нарікає співрозмовник видання, ставки скорочують безповоротно: пенсіонерів відправляють на пенсію, а молодих лікарів на їх місце вже не беруть.

«Тим часом, зберігаються ненормальні норми для лікарів: наприклад, терапевт за 1 годину повинен прийняти 5 людей. Це виходить по 12 хвилин на огляд одного хворого, скажіть, оце можливо за 12 хвилин вислухати людину, подивитись її, виписати рецепти, записати все по формі? Так, когось можна швидше оглянути, але ж хтось потребує довшого огляду – наприклад, хронічні хворі або пенсіонери. Виходить, ставки скорочують, а норми залишаються, навантаження на лікаря збільшується. Заважає і те, що додали ще й масу паперової роботи: щоквартально нам доводиться здавати до 20 форм звітів. Я, наприклад, якщо не встигаю все заповнити-записати на робочому місці, вимушена забирати формуляри для роботи вдома», – розповідає медик.

Разом з тим, фінансування галузі охорони здоров’я, як і зарплати лікарів, нарікає співрозмовниця Закарпаття онлайн, залишаються вкрай низькими. За її словами, вона, будучи медиком зі стажем у понад 30 років, може похвалитись зарплатою у трохи більше, ніж 2 тисяч гривень. Середньому медичному персоналу покладено до виплати мінімальну заробітну плату, а це – трохи більше 1 тисячі гривень. Ставка лікарів, які тільки-но закінчили інтернатуру, відрізняється на плюс 100 гривень.

Тож і не дивно, що у свідомості більшості населення люди в білих халатах всі як один сприймаються як хабарники. Які зайвого руху без «подяки в кишеню» не зроблять. І поки ситуація з фінансуванням медицини, замість економії на ній, не переломиться, стереотипи ці годі зруйнувати навіть порядним медичними працівникам.

Оптимізація в галузі охорони здоров’я «з’їла» 582 ліжкомісця

З початку 2010 року ліжковий фонд лікувально-профілактичних закладів зменшено на 582 одиниці. Тільки у Воловецькій районній лікарні кількість ліжкомісць скорочено вполовину, про що свого часу йшлося в сюжеті одного з місцевих телеканалів. Загалом медична галузь по районах втратила 472 ліжкомісця, в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування ліжковий фонд поменшав на 94 ліжка.

Але це аж ніяк не означає, що люди стали хворіти менше, ні – просто ця стаття видатків також дозволяє зекономити певні суми бюджету. Бюджету, який наповнюється, в тому числі, і з податків тих, хто потім потребуватиме медичної допомоги, тобто, економія відбувається на людях, на потенційних пацієнтах.

Де лікуватись в разі відсутності потрібної кількості ліжкомісць хворим – це вже, за логікою «оптимізаторів», турбота самих хворих. Якщо лікарня «по місцю проживання» нездатна прийняти хворого на лікування – є ж обласний центр. І невтямки «пакращенцям», котрі самі лікуються по феофаніях та закордонних клініках, що тільки дістатись до обласного центру з віддалених районів вартує чималих коштів, здоров’я, сил та енергії.

До речі, потреба в ліжкомісцях, зауважує співрозмовник Закарпаття онлайн, справа дійсно, так би мовити, сезонна. Якщо влітку велика кількість стаціонарних ліжкомісць направду не настільки актуальна, то з осені і до весни потреба в розташуванні пацієнтів на лікування зростає. І, якщо із ліквідацією лікарень (або і без неї) продовжуватиметься скорочення ліжкомість, в якийсь момент може виникнути проблема неможливості розміщення усіх хворих для надання кваліфікованої медичної допомоги: не вистачатиме ні ліжкомісць, ні лікарів-професіоналів вузької спеціалізації. І тоді – повернення до пункту першого: йдіть ви в АЗПСМ. Або додому – доживати.

На завершення

За три роки «оптимізаційної лихоманки» на галузі охорони здоров’я в області було зекономлено 11 мільйонів 611 тисяч гривень. Цифри ці тим більше сміховинні на фоні повідомлень центральних ЗМІ про шалені кошти, що витрачаються на закупівлю імпортних наїдків до «парламентського» столу українських законодавців, побудову приватних вертолітних майданчиків та автомобільні чиновницькі ескорти. 

На противагу шаленим витратам державних коштів для забезпечення собі гідних умов «для роботи та харчування», на фінансування медичної галузі, тим часом, сильні світу цього передбачили 3,5% від ВВП. Хоч насправді по факту галузь отримує іще менше. Для порівняння: у західних країнах на підтримку медичної галузі витрачається не менше 7% від ВВП.  

Як слушно зауважила спересердя одна з медиків-співбесідників Закарпаття онлайн, з тими «оптимізаційними» темпами, що спостерігаються наразі в галузі освіти та медицини, за кілька років більша частина населення перетвориться на неосвічену і хронічно хвору масу, керовану «золотим мільйоном». І зовсім не дивно, якщо в недалекому майбутньому те, що нині відбувається в країні, історики наречуть «українським геноцидом XXI століття». Якщо на той час хтось із «простих смертних» залишиться живим чи хоча б здоровим і здатним говорити.

05 вересня 2013р.

Теги: медицина, оптимізація

Коментарі

Тетяна 2013-09-07 / 20:06:51
Цікаво, а чому з цього приводу так вперто мовчить прес-секретар Олена Уманців-Суханова?

Бувший есдековець 2013-09-07 / 17:07:33
Цей вірний. Соратник Медведчука і печений ЕСДЕК головний наш лікар Закарпаття Ромцьо Шніццер не відає шо чинить ! Видко забив як в 2005 році лежав по коргазам паралізовпний і перекривлений докус і не знав як дале жити ! Тому думаву шо коли поміняться влада ун як і його вірніЕСДЕКи будут утікати так шо топанки погублять за перевал але тогди і йому уже міста небуде бо коргази будуть ліквідовані і біді видко не навчила його нич

Громада 2013-09-06 / 10:27:58
Більшість випускників медичного факультету УжДУ(тобто,випускники минулих років )потенційно здатних підтримати і втілити в життя позитивні сторони сьогоднішніх реформ
(напевно,вони все-таки існують - ці позитивні сторони),на жаль,стали ким завгодно - заробітчанами, бухгалтерами,підприємцями,частина - бізнесменами в медицині без честі і совісті(про клятву Гіппократа взагалі не йдеться).Рівень підготовки нинішніх випускників жахає, тож поняття надання медичної допомоги як такої спотворене.Поки самі потенційні пацієнти - тобто всі громадяни , свідомо і наполегливо не почнуть боротися з хабарництвом (в медзакладах) і неуцтвом ( у "вишах"), нічого кращого нас не чекає.

пацієнт 2013-09-06 / 00:10:28
до «Не медик, але в темі 2013-09-05 / 23:24:162»; "Не медик, але в темі 2013-09-05 / 23:38:19"

Дякую, що знайшли час на відповіді. Особливо про «корпоративність» медиків.
Впевнений, що моя ідея про об’яву на дверях про безкоштовне лікування (нехай і в «межах») на дверях стаціонарів хоч би обласної лікарні, - була б сильною противагою цій «корпоративності».

По правді, я теж вважав, що в обласній лікарні лікуватись краще, але далекувато для рідні. Але, якщо операція та ліки, як Ви кажете, безкоштовні, то це однозначно цю «незручність» компенсує.

Залишилась, правда, одна «дрібниця» - направлення з рай. лікарні. І, думаю, що одного мого бажання, не підкріпленого «закарпатським дякую», лікуватись у обласній лікарні буде замало. Але спробувати «подивитись в очі» лікарям дійсно варто. Інша справа, чи всі на це здатні…

Шкода, що Ви не медик.

Не медик, але в темі 2013-09-05 / 23:38:19
Знаю з досвіду своїх знайомих, що їм запропонували один вид знеболення, але вони обрали інший - самі обізнані в цих питаннях. За цей "інший" довелось доплачувати. А послуги анестезіолога, хірурга і т.д - БЕЗКОШТОВНІ. Тільки за те, що ви не заплатили за операцію на той світ вас ніхто відправляти не буде. Повторюю ще раз: в обласних закладах (наскільки я знаю) проблем і питань з цим немає. А от районні та міські - це вже інший бюджет, і відповідно гірше фінансування. В Ужгороді в міській лікарні потрібно купувати все: від шматка вати, шприца до звичайного парацетамола. Власне ось ця реформа і повинна б вирішити проблеми із фінасуванням мзакладів міст та районів. Але ж це справа не одного року...

Медик 2013-09-05 / 23:29:29
Реформа потрібна, це зрозуміло кожному. Для того, щоб її зробити потрібні люди, які знають що вони роблять (яких бодай де-небудь цьому вчили і які мають в анамнезі успішні реформування чогось). Хто сьогодні за такими критеріями підбирає керівні медичні кадри? Інша складова успішної реформи системи охорони здоров'я -- фінансування :(. Гроші повинні "йти" за пацієнтом, а не туди, куди вважає управління чи комерційні структури, які продають обладнання і медикаменти.

Не медик, але в темі 2013-09-05 / 23:24:16
Підлікуватися в стаціонарі обласної лікарні без направлення районного фахівця - проблемно. Але якщо стоїть питання складної операції, то однозначно - тільки обласний заклад. По-перше, дійсно, більшість ліків є БЕЗКОШТОВНИМИ. По-друге, рівень фахівців вищий (за логікою речей, де роблять більше спеціалізованих операцій, там більше досвід і менше ризики). Апріорі всі операції безкоштовні - і в районній і в обласній лікарні (ліки в районці таки доведеться купувати), але закарпатське "дякую" вже доста розбещило лікарів. Хоча як варіант можна прикидуватися обізнаним пацієнтом і апелювати до слів очільника медиків області п.Шніцера, що мовляв ліки є і медзаклад це не приватна лікарня. А якщо медикаментів в обласному закладі "не є", то не пошкодувати часу і сходити на особистий прийом. Зі слів знайомих знаю, що це діє магічно на лікарів-вимагачів. І останнє: РАЙЛІКАРНІ НЕ забезпечені ліками в тих обсягах як обласні заклади. Я б особисто у разі проблем із здоров"ям, намагався потрапити все ж таки до Ужгорода... А "знайомі медики" не дуже полюбляють ділитися такою інфомацією навіть "з дуже знайомими не медиками". Корпоративна соліданість в цій галузі дуже сильна (як у італійської коза-ностри). Вирішувати вам - кому довіряти своє здоров"я, але зважайте в першу чергу на досвід лікаря (скільки він зробив операцій) та технічне забезпечення лікарні.

пацієнт 2013-09-05 / 23:02:30
до «Не медик, але в темі 2013-09-05 / 19:10:25»

І ще. Анестезія теж відноситься до безкоштовних мед. послуг на стаціонарі районної, міської, обласної лікарень? Чи це «супутня» (за Вашими словами) чи непрофільна мед. послуга у стаціонарному відділенні, тобто за гроші?

Ще раз вибачте за настирність, але це теж болюче питання.

пацієнт 2013-09-05 / 22:44:53
до «Не медик, але в темі 2013-09-05 / 19:10:25»

Якщо я буду лікуватись на стаціонарі у рай. лікарні по профілю відділення (наприклад, в урології), то операція та ліки будуть безкоштовними? Я правильно Вас зрозумів?
Чи все ж таки краще лікуватись у обласній лікарні по направленню, і теж все буде безкоштовно?

Вибачте за надмірну настирливість, але цю інформацію я дійсно не чув навіть від знайомих медиків. А вона, повірте, необхідна саме від них, якщо це так є насправді, і кожний день.

Думаю, що і оголошення про цю новину на дверях кожного відділення стаціонару не було б зайвим, особливо для пенсіонерів, які (знаю з досвіду стояння у чергах у полікліниці) панічно не хочуть хворіти на стаціонарі, чомусь впевнено знаючи скільки коштує це «задоволення».

Не медик, але в темі 2013-09-05 / 19:10:25
Для пацієнта.
Ліки в обласних закладах для хворих, що лікуються в стаціонарних відділеннях є. Але... Якщо не помиляюсь: в межах закладених у бюджет області: від 200 до 60 грн. на добу (в залежності від закладу). Найбільше - в кардіодиспансері. Запитайтесь, наприклад, у пацієнтів інфекційки чи купували вони хоча б якісь ліки? Зрозуміло, що йдеться виключно про стаціонар, куди потраплють люди як правило, вже у важких випадках... Ще один нюанс. Якщо ви лікуєтесь в кардіології, а у вас супутня якась інша не кардіологічного профілю хвороба(наприклад,проблеми з нирками чи печінкою), то ліки доведеться придбати за власний кошт. Заклад їх просто не має права закуповувати.

Адмін 2013-09-05 / 18:28:01
2 в темі

Не фантазуйте і, тим більше, не намагайтеся говорити за автора. У статті йдеться не про непотрібність реформ в медицині, а виключно про суттєві прорахунки і, що найголовніше, про ліквідацію ліжкомісць і медзакладів під приводом "економії" на тлі багатомільярдного розкрадання ресурсів представниками чинної влади. Якщо це політика, а не звичайний фактаж, то нехай буде і так. Принаймні, суті справи це не міняє...

Прочитайте ще раз статтю і спробуйте заперечити викладені в ній конкретні факти, а не власні домисли, які ви видаєте за висновки автора...

пацієнт 2013-09-05 / 18:20:36
до «В темі 2013-09-05 / 17:38:26»

Я вже немолода людина і не знаю, чи доживу до «полиць» Земляка, тому Ви би не могли все ж таки прокоментувати заяву О.Ледиди щодо безкоштовних ліків: вони дійсно є у обласних лікарнях різного профілю?
А може це стосується вже сьогодні і інших мед. закладів?

Повірте, що я не «невдолений», просто, якщо є така можливість (з бюджету, «гуманітарка», спонсорство, «економія», інші джерела), чому б не скористатися вже. Здоров’я ж одно у кожного, і болить вже сьогодні реально, а не згідно теорії чиїхось «полиць».

В темі 2013-09-05 / 17:38:26
Пацієнту. Саме це питання - політичне і розглядається в цьому матеріалі (якщо не так, то нехай автор чи адмін переконає, що не так). Квінтесенція всього - реформа не потрібна, кожному селу - свою лікарню, дайте нам побільше грошей ми на місцях самі їх використаємо.В усьому винуватий Янукович і Міжігір я...
Я не помаранчевий і не біло-блакитний. Проте, чітко усвідомлюю, що реформа потрібна. Але в нас все як завжди поставлено з ніг на голову - реформа проводиться поки що тільки організаційно. В перспективі саме сімейні лікарі будуть розпорядниками коштів, але для цього потрібно створити нову стуктуру. Невдоволених завжди буде багато, а от безкоштовних ліків в амбулаторіях точно не буде. Як і не буде лікарні в кожному селі. Все чітко розклав по поличках ЗЕМЛЯК. Перечитайте.

читач 2013-09-05 / 17:07:50
А чо, нехай прес-служба обласного управління охорони здоров"я дасть офіційне спростування. Хто там їм служить?

пацієнт 2013-09-05 / 17:00:57
до «В темі 2013-09-05 / 14:12:21»

Ви не відповіли на конкретне питання, яке зовсім не стосувалось політики. Однозначно я «за» реформу в медицині, і для мене неважливо, хто її розпочав. Хто би це не був, за це йому однозначно лише честь та хвала.

Але шлях, який веде до акумулювання коштів на безкоштовні ліки та мед. препарати виключно в обласні та республіканські лікарні, вважаю хибним.

Можливо, я не правильно зрозумів губернатора, тоді виправте мене, і скажіть, що слова О.Ледиди стосувались і АЗПСМ, і рай., міськ. лікарень та поліклінік.

земляк 2013-09-05 / 14:45:38
Все логічно. Практика: оптимізації та перепрофілювання медичних закладів, характерна для усіх розвинених країн...
Адже - неможливо встановити, наприклад, томограф, у кожному акушерському пункті! Та й не треба, бо:
- невідомо чи буде таке обладнання використовуватись на всі 100%, адже моральне старіння – гірше фізичного зносу;
- чи буде можливість "утримувати" у селі/містечку висококваліфікованого спеціаліста з обслуговування того таки томографа!

З другого боку, показник: ліжко/місце на душу населення – давно в минулому (тобто в СССР), коли пропонували не лікування а "лежання для спостереження".
Сьогодні світова практика зміщується до амбулаторного лікування та... додому - до хворого!

Друга справа: якісна, швидка, сучасна діагностика та ефективне лікування. Для цього необхідні три складові:
- якісна підготовка медичних кадрів (в Європі це 10-12 років!), не кажучи вже про неприйнятність корупційної складової в процесі навчання та підготовки/перепідготовки медичних кадрів (що є нереальним у сучасній Україні);
- сучасне медичне обладнання та забезпечення комунікацій (той же Інтернет) між лікарями та спеціалістами від медицини (в тому числі й із-за кордонними), включаючи можливість взаємного консультування між собою, в реальному часі (он-лайн);
- високоефективне лікування, сучасними ліками та препаратами (що, через 40-50% контрафакт, який має місце в Україні, сьогодні - нереально).

Й останнє – профілактика. Ми багато куримо та п’ємо спиртного, не кажучи вже про вживання неякісних харчів, води, повітря, ліків... Окрема тема – психологічний стан нації, через постійні: стреси, суцільний життєвий негатив, апатію тощо...

Страхова ж медицина (аналог, наприклад, європейської ) – для нас, українців, взагалі – мрія!

УжНУ 2013-09-05 / 14:29:45
А до чого тут Ющенко? Папєрєднікі вінавати?

В темі 2013-09-05 / 14:12:21
А може згадати скільки людських коштів зібраних на лікарню майбутнього (для лікування онкохворих дітей)прихватизувала родина Ющенків?
"Українську правду" важко запідозрити у симпатіях до нинішньої влади, але: http://www.pravda.com.ua/news/2013/05/24/6990652/ (чит. коментарі)
Чи це теж на "скромну" зарплату екс-Президента? Та й синок його теж недалеко від меншого Януковича пішов... Всі вони однакові, коли приходять до влади.

Фері 2013-09-05 / 14:03:41
Та сама фігня ся творить у освіті. У Міжгірському районі вопще беспредєл.порядних директорів поперли з роботи а в селах Сойми бичара Бобонич керує школою в лежачому стані після інсульту в 70 років. Серйозна освітянська реформа. Привіт Табачнику

Спостерігач 2013-09-05 / 12:08:38
Для ,,В темі,, ... так ви ,мабуть, не тільки в темі але й в долі , та ще й берете участь в оптимізації , тому так підтримуєте ,,оптимізаторів,,...в свій час ви напевно погано вчили військово-польову медицину (де на прикладі В'єтнамської війни вчили , що наближаючи госпіталі максимально до передової , вдавалося американцям зменшити бойові втрати ),тому ви в цій оптимізації , а точніше війні проти свого народу , знаходитесь на боці ворога. Навпаки , медицину треба децентралізовувати!.. і скеровувати більшу частину коштів і засобів на перефірію ... там не менш адекватно зможуть лікарі ними розпорядитися ... ,,не боги обпалюють горшки!,, ... там не гірші по кваліфікації лікарі ніж деякі професори в центрі! ... інша справа , що за останній період правління царьків від медицини , провінційних лікарів ці ж царьки ,,дискредитували і дискваліфікували,, … і це зрозуміло чому! – щоб всі кошти в вигляді ,,подяк,, стікалися до них, щоб вони і їх пасинки мали роботу в центрі і не виїжджали в провінцію по рознарядкам… і тепер їх розвелося стільки , що ,,нізащо жити ,, їм – ось і централізуються ! (оптимізуються).

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини