До Ужгорода “прилетить” найбільший нічний метелик світу

І “оселиться” у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту.

До Ужгорода “прилетить” найбільший нічний метелик світу

Саме у залі цього приміщення міста Ужгорода з 1 по 30 вересня проводитиметься виставка тропічних метеликів. Екзотичний показ зініційований і організованийаспірантом білогогічного факультету УжНУ Євгеном Ажипою, який вже кілька років займається вивченням українських та закордонних метеликів, та його колегою з Києва Ярославом Романкевичем.

Загалом на виставці молоді вчені планують представити закарпатській (ба, надіються, що не тільки) громадськості 30 видів живих тропічних метеликів – представників фауни Філіпін, Індонезії, Північної та Південної Америки. Показуватимуть по 10 нових щотижня.

За словами Евгена, залу заповнять у більшій мірі денними метеликами. Серед них найбільше представників родини Парусникових ( Papilionoidea). З нічних на виставці буде лише аттакус атлас (Attacus atlas) – метелик із родини Павлиноглазок (Saturniidae),  який вважається найбільшим у світі нічним метеликом (розмах його крил сягає 24 – 26 сантиметрів).

Аттакус атлас (Attacus atlas)

Організатори виставки обіцяють відвідувачам справді захоплююче дійство – окрім помилувати око порхаючими красенями та відзняти побачене на фотоапарат, метеликів можна буде відчути на дотик. “Може декому захочеться фотосесію на кшталт “все обличчя, чи там рука у метеликах одного чи кількох видів” – зробимо і таке”.

Євген відкрив і таємницю організації цього екзотичного заходу у стінах ужгородського музею. “ У середині галереї буде розміщено павільйон з метеликами та горщиковими листяними рослинами, які слугуватимуть “домівками” порхаючим. Павільйон буде у формі куба, обтягнутого сіткою, аби метелики не розліталися. Вже у нього ми запускатимемо людей – по одному, чи по кілька”. Ранішні відвідувачі, ті, хто завітав на виставку до 10 години, матимуть змогу спостерігати за народженням метеликів з лялечок. Чи побачать гості заходу трапезування порхатих організатори наразі вирішують. “Може зробимо годівнички для метеликів – розчин сахару та води у потрібному для них відсотковому співвідношенні. Найкращі для цих комах годівниці з меду – у ньому є і сахароза, і глюкоза. Але думаю, що у невеликий термін в умовах павільйону, вони добре почуватимуть себе і без підгодівлі”.

Відвідини цього екзотичного раю, за попередньою інформацією Євгена Ажипи, коштуватимуть для однієї особи у межах 30 гривень. Зібрані гроші підуть на розпочатий вже з кілька років проект Євгена по відновленню українських видів метеликів, які зникають. Ще у минулому році молодий вчений ділився із “Зеленим Закарпаттям” своїми планами організувати на Закарпатті “ферму” метеликів, яка б зберегла, якщо не всіх, то хоча б тих, що ще залишилися, представників нашої лепідофауни, а також була б хорошим досліджувальним об'єктом для осіб, які захоплюються екотуризмом. Однак, як і 2 – 3 роки тому, так і тепер, інтузіастів, зацікавлених у підтриманні подібних природохоронних проектах, на жаль, одиниці.

Lasiocampa quercus – вид метеликів, відновлений Євгеном Ажипою в Іршавському районі

А крилаті, за словами пана Євгена, зникають все з більшою частотністю і, звісно, з невідомих через невивчення науці причин. “Більше 40 видів метеликів в Україні підлягають охороні – аполлон карпатський (Parnassius apollo), сатурнії спіні (Saturnia spini), махаон (Papilio machaon) тощо. За моїми спостереженнями, вони локально почали зникати у Виноградівському, Іршавському районах за дуже швидкий термін. І замість того, щоб з'ясовувати причину їхнього вимирання і спробувати відновлювати популяції — їх заносять до охоронних книг”. Молодий науковець каже, що з 3 – 4 роки не помічав на більшості територій області такий вид денних порхатих як кропивниця (Aglais urticae) – колись на Закарпатті його було немало. Затратність процесу відновлення видового складу лепідофауни Євген не приховує, однак запевняє, що результат вартує зусиль. “ Все життя складається з маленьких елементів. Просто за своїми буденними проблемами ми перестали помічати красу у дрібницях. Ще на зникненню популяції бурого ведмедя чи ще якихось видів великих тварин ми акцентовуємо увагу, а комахи, як правило, для всіх однакові і ніякого значення немають”. Вже цієї зими Євген планує створити зі своїми товаришами-біологами організацію, яка б займалася вивченням і відновленням зникаючих представників закарпатської фауни, у тому числі метеликів. А поки вся увага Євгена зосереджена на успішній організації виставки у стінах обласного музею. Каже, що це буде першим кроком до реалізації справи про яку мріє вже багато років.

29 серпня 2013р.

Теги: метелики, Ажипа

Коментарі

споживач 2013-09-01 / 21:08:40
а в якому готелі будуть жити

Копча 2013-08-30 / 10:32:25
Сподівався що прилетить Саша Грей але і так не погано. ))

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини