Василь Кручаниця: «Закарпатці більш схильні до вживання алкоголю, ніж до наркотиків»

Проблеми алкоголізму та наркоманії можуть виникнути у кожного, адже від цього ніхто не застрахований. У цьому я вкотре переконалася у розмові із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею. Отож, Василь Васильович дає окремі настанови та поради як уберегти себе та своїх близьких від негативних та навіть згубних наслідків психоактивних речовин.

Василь Кручаниця: «Закарпатці більш схильні до вживання алкоголю, ніж до наркотиків»

- Василю Васильовичу, із якого часу ви обіймаєте посаду головного лікаря Закарпатського обласного наркологічного диспансеру та, власне, чому обрали фах лікаря?

- Можна сказати, що я виріс у середовищі медиків, адже моя мама лікар, вона часто брала мене із собою на роботу. Коли постало питання про вибір професії – у мене не було жодних сумнівів, хотів бути лікарем. Тому не вагаючись поступив на медичний факультет Ужгородського державного університету, який закінчив із відзнакою.

Свою нинішню посаду займаю із вересня 1999 року. Знаєте, у мене не було мрії після закінчення університету стати наркологом, так склалися обставини. Спершу я хотів бути невропатологом, проте сьогодні не шкодую про те, що доля розпорядилася саме так.

- Чи трапляються у вашій роботі непередбачувані випадки, можливо згадаєте окремі?

- У роботі лікаря кожен день трапляються непередбачувані випадки. Спілкуватися доводиться із різними людьми, у кожного своя історія і свої причини чому вони зловживають алкоголем чи вживають наркотики. Наші пацієнти не завжди поводяться адекватно, але агресію вони проявляють вкрай рідко. Потрібно спокійно реагувати на будь-яку поведінку хворого, це показує професіоналізм лікаря. 
Хочу сказати, що люди, котрі вживають алкоголь, всі можуть стати моїми пацієнтами. Ніхто не знає після якої чарки наступає залежність. Адже вона розвивається незалежно від соціального становища людини. Залежність – це більше, ніж захворювання, це стиль життя.

- При яких симптомах варто звертатися до лікаря-нарколога?

- Найперше до лікаря звертаються уже тоді, коли з’являються проблеми зі здоров’ям, коли алкоголь заважає жити: виникають конфлікти у сім’ї та на роботі, втрачаються соціальні зв’язки. Не завжди люди самі приходять на лікування. У своїй практиці я стикався із випадками, коли батьки приводять дітей або ж навпаки, коли жінка спонукає до лікування чоловіка.

Вже сам факт зловживання алкоголем інколи призводить до того, що виникає потреба у медичній допомозі.

Серед способів скринінгу алкогольних і наркотичних проблем одним із найкоротших є тест CAGE, він складається всього з чотирьох питань, на основі яких ви знайдете для себе відповідь на питання:

1.У Вас коли-небудь виникало відчуття, що ви маєте постаратись зменшити вживання алкоголю чи наркотиків?
2.У Вас коли-небудь люди викликали роздратування своїми докорами по відношенню до вашого вживання алкоголю чи наркотиків?
3.Відчували Ви коли-небудь відчуття вини з приводу свого вживання алкоголю чи наркотиків?
4.Ви коли-небудь похмелялися/вживали наркотики, щоб заспокоїти свої нерви чи позбавитись поганого самопочуття, або щоб бути здатними що-небудь робити?

Ризик існування проблем є при позитивній відповіді на будь-яке із цих запитань. Проблема ймовірна, якщо ж дві або три позитивні відповіді. Чотири позитивні відповіді свідчать про високу  ймовірність алкогольної або наркотичної залежності.

Запорукою успішного результату лікування є мотивація, людина повинна мати мету задля досягнення якої вона готова розпочати лікування.

- Чому одна і та сама доза по різному впливає на людей?

- Так, одна і таж сама кількість алкоголю, може викликати різні симптоми у жінок і чоловіків, молодих та старих, здорових та хворих, худих та товстих, ситих та голодних, звиклих до вживання алкоголю і абстинентів, втомлених  і навпаки. Це, насамперед, обумовлено індивідуальними фізіологічними та психологічними особливостями. На прояви сп’яніння, можуть впливати і температура, і психоемоційний стан, вид і міцність спиртного, що вживається, темп вживання. Тому і в одної людини, прояви сп’яніння від одної і тої ж самої кількості алкоголю у різних умовах може відрізнятись.

У деяких людей важке отруєння може виникнути навіть при невеликій дозі спиртного. Це відбувається при індивідуальній непереносимості алкоголю.

- Які ліки є найефективнішими у лікуванні алко- чи наркозалежності?

- Фармакотерапія залежності, в більшості випадків добирається індивідуально, в залежності від масштабів руйнівних наслідків, зумовлених тривалою інтоксикацією психоактивними речовинами.

«Універсальної таблетки» не існує. Є ряд препаратів, що дозволяють полегшити стан відміни психоактивної речовини та препарати, які допомагають знизити потяг до вживання психоактивних речовин. Однак, лікування залежності не завершується усуненням її фізичних симптомів, воно має бути доповнене психотерапією.

- Зараз алкоголізм та наркоманія стали спостерігатися серед підлітків, як уберегти своїх дітей від згубних звичок?

- Коли дитина починає проявляти інтерес до елементів дорослого життя, відверта розмова з найріднішою людиною може визначити майбутнє ставлення до алкоголю та наркотиків. Ні в школі, ні на вулиці Вашій дитині, краще за Вас донести основні життєві позиції ніхто не зможе. Ви ж розказуєте про добро і зло, про порядність і підлість. З цими явищами стикається кожна людина в своєму житті. Але і з алкоголем чи наркотиками також! Ваша дитина разом з Вами  формує свої майбутні життєві цінності та світогляд. І від Вас залежатиме, яке місце, в цьому світогляді, займуть психоактивні речовини.

Але на погляди дитини, так само можуть впливати «авторитетні» друзі. Тому від степені довіри дитини до Вас і навпаки, залежатиме, наскільки Ви будете обізнаними з проблемами дитини, і до кого звернеться дитина за допомогою.

- Як у такому випадку повинні діяти батьки?

- Якщо все таки, виникають проблеми з поведінкою, успішністю, спілкуванням, і є підстави підозрювати вживання наркотиків (дивний запах, розширені або звужені зіниці, блідість або почервоніння обличчя, надмірний апетит, пляшечки, таблетки в кишенях, сліди ін’єкцій) перше, це не обирати стратегію «страуса». Дуже часто, батьки, навіть підозрюючи вживання наркотиків, не звертаються за допомогою. А коли вже проблема стає очевидною, стараються приховати її від оточуючих.
Чим раніше проблема виявлена, тим швидше і безболісніше її можна вирішити.

- Іноді алкоголізм та наркоманія вважають хворобами пов’язаними із психологічними розладами, ніскільки це правда?

- Так, часто психологічні проблеми, призводять до зловживання алкоголем чи навіть залежності. Але так само, тривале зловживання чи залежність, теж не додають психологічного комфорту.

- Чи можна вилікуватися від залежності?

- І так і ні. Чи може людина у якої була залежність помірно вживати алкоголь? Я вважаю, що ні. Якщо ж людина має на меті повністю відмовитися від алкоголю, тоді – так. І лише в останньому  випадку можна досягти мети.

Алкогольна залежність – це хронічне рецидивуюче захворювання. На кожному із етапів можуть траплятися рецидиви. Довготривала ремісія, коли людина не вживає алкоголь багато років, не свідчить про те, що вона цілком вилікувалася від залежності. Адже, якщо на певному етапі життя трапиться рецидив, людина вип’є алкоголь, то залежність знову повернеться. Рецидиви, на жаль, неможливо передбачити.

Наркотичну залежність вилікувати дуже складно. Протікання цього захворювання більш блискавичне, ніж алкогольна залежність. Наркотична залежність значно важча, формується вона за більш короткий термін і приводить до глибокої інвалідизації людини. У залежності від стадії захворювання, на якій звернеться пацієнт, можна говорити про кінцевий результат. Чим скоріше особа усвідомила, що в неї є проблема і звернулася за кваліфікованою допомогою, тим більше у неї є шансів на одужання. Наркотики діють дуже токсично на всі органи і системи людини.

Різні захворювання пов’язані із токсичною дією наркотичних речовин проявляються за коротший час. Якщо алкогольна залежність формується протягом кількох років, то наркотична – через лічені місяці.

Наркотичні речовини викликають фізичну та психічну залежність, якщо першу можна зняти різними медикаментозними засобами, то другу важко побороти.

- За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 24% смертей в Україні зумовлені алкоголізмом, а який цей показник на Закарпатті?

- Точну цифру назвати вам не можу, проте думаю, що цей показник не разюче відрізняється. Можу сказати, що у нашій області найменша кількість споживачів наркотиків. Це пов’язано із етно-культуральними особливостями. Закарпатці більш схильні до вживання алкоголю, ніж до наркотиків.

- Пане Василю, за останні роки збільшується чи зменшується кількість алко- та наркозалежних?

- Є тенденція до збільшення, проте незначного. За останні десять років кількість офіційно встановлених наркозалежних збільшилася приблизно у сотню осіб. Але є інша категорія людей – споживачів, котрі пробували вживати наркотики, таких осіб є значно більше, проте вони не завжди є залежними.

Я не осуджую наше суспільство через те, що у нас узаконена така психоактивна речовина як алкоголь, проте його виготовлення та поширення майже не контролюється. У нас немає інструкції, яка б допомогла людям зрозуміти у яких дозах та при яких випадках можна було б вживати алкоголь. Саме тому молоді люди стикаються із подвійними стандартами. Бачачи як батьки вживають алкоголь, проте знають, що «вам ще рано». Так, перше знайомство із алкоголем відбувається спонтанно. Потім батьки дивуються як їхні діти могли отруїтися спиртними напоями. Саме тому зараз я займаюся написанням книги у якій буде викладено своєрідну інструкцію зі вживання алкоголю. Не хочу багато про це говорити, адже зараз робота перебуває у чорновому варіанті. Думаю, якщо алкоголь вільно продається, то повинна бути хоч одна інструкція із його вживання.

- Чим, на вашу думку, зумовлена така кількість алко- та наркозалежних?

- Найуспішніші країни не можуть похизуватися тим, що побороли проблему залежності від психоактивних речовин. Всі люди мають унікальні фізіологічні та психологічні особливості і відрізняються соціальною ситуацією. Людина живе не у вакуумі, а у певному середовищі. Саме тому індивідуальний ризик зловживання варіюється в залежності від життєвих обставин: біологічних, психологічних, соціально-культурних.

- До яких наслідків може призвести системне зловживання алкогольними напоями?

- Інтоксикація алкоголем може бути гостра та хронічна. Гостра алкогольна інтоксикація виникає від одноразового вживання алкоголю, в залежності від його кількості, може бути різного ступеню важкості: від сп’яніння до коми. Хронічна алкогольна інтоксикація наступає тоді, коли алкоголь вживається систематично та в дозах, які перевищують безпечний рівень.

Спектр можливих медичних наслідків зловживання алкоголем дуже великий. Майже кожна система в організмі людини може зазнати негативного впливу надмірного або хронічного вживання алкоголю. Але існують ще й соціальні наслідки, втрати від яких для суспільства не менші. Велика кількість злочинів здійснюється людьми у стані сп’яніння. Велику купу сімейних проблем, неприємностей на роботі і, як наслідок, фінансових проблем, викликає п’янство.

- Скажіть, будь ласка, тютюнопаління відноситься до наркотичних захворювань?

- Протягом років ставлення до тютюну завжди змінювалося. Безумовно тютюнопаління приносить шкоду організму, адже токсично впливає на всі без винятку системи організму – це доведений факт. Тютюн є психоактивною речовиною, проте не наркотиком. Залежність від тютюнопаління є, а подолати її можна завдяки правильно розставленим цілям та мотивації. Для того аби кинути палити – потрібно захотіти це. Потрібно задуматися над тим, які позитивні та негативні моменти приносить нам тютюнопаління.

Ніна Митейко, "Калейдоскоп". Фото автора

13 серпня 2013р.

Теги: алкоголізм, наркоманія, наркотик

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини