Олександр Гаврош: «Українському читачеві «смакує» закарпатська екзотика»

Олександр Гаврош: «Українському читачеві «смакує» закарпатська екзотика»

— Пане Олександре, Ви є автором багатьох поетичних, прозових творів і п’єс. Звідки черпаєте натхнення для такого літературного різноманіття?

— Насправді нічого незвичного в цьому нема. Чимало літераторів проявляються в різних жанрах. Наприклад, п’єси писали і Шевченко, і Нечуй-Левицький, і Панас Мирний, і Леся Українка, й Іван Франко. Інша річ, що драматургія не стала їхньою «фірмовою стравою», хоча п’єси їхні досі живуть на сцені. Так і я : пробую себе в різному. Кожна історія вимагає своєї форми. Коли бачу, що краще розповісти її для сцени, то пишу п’єсу. Але я ще доволі молодий автор, тож творчі пошуки тривають.

— Сюжети багатьох Ваших книг розгортаються в одному із найчарівніших куточків України,  Закарпатті. Чому саме до цієї місцини так прикута Ваша увага і творча уява?

— Тому що це — справді Клондайк для літератора. Це не тільки один із найсамобутніших куточків України, але й найменш «прописаний» у нашій літературі. Тому для автора тут справжнє привілля. А оскільки я ще й двадцять років працюю журналістом і чимало вивчив у відрядженнях, то, ясна річ, нині свій культурний «багаж» переношую до літератури. Кому ж писати про Закарпаття, як не закарпатцям? І приклад Мирослава Дочинця чи Петра Мідянки свідчить, що українському читачеві «смакує» закарпатська екзотика.

— Нещодавно у тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан» з’явився Ваш твір «Капітан Алоїз», дипломант міжнародного літературного конкурсу «КОРОНАЦІЯ СЛОВА – 2012». Події книги розгортаються на тлі Ужгорода-Унгвара ХІХ-ХХІ століть… Що надихнуло на написання твору, в якому так гармонійно сплелися і міжчасовий коридор, і переселення душ, і кримінальні злочини, й історичні факти? 

— Це дивний твір у моїй творчій біографії. Він писався сам собою, без якогось плану, як радше відпочинок чи розвага. Хотілося покепкувати зі свого середовища та й самого себе. Тому я часто називаю «Капітана Алоїза» романом-жартом. Але щодалі робота мене «засмоктувала» і зрештою написався веселий детектив. Андрій Кокотюха у своєму відгуку пише, що це не «чистий» детектив. Я з ним цілком згоден, бо в автора була зовсім інша мета. Точніше, завдань було кілька. І одне з них – спроба міфологізації Ужгорода, міста, яке вельми слабо «прописане» в українській літературі.

— Кожен розділ книги має свій колоритний епіграф. Яке значення епіграфів у Вашому творі?

— Так, одна із ліній книжки – це містика. Кожен розділ починається епіграфом із польових досліджень про закарпатську демонологію. По суті, маємо міні-енциклопедію тутешньої нечисті, почерпнуту із першоджерел. Я навіть говірку старався не змінювати, аби епіграф звучав як текст із давніх літописів.

— Наскільки змінюються герої ХХІ-го століття, потрапляючи у ХІХ-те?

— Потрапляння героїв із одного часу в іншу завжди є чудовим прийомом для створення комічних ситуацій. До речі, в українській літературі таких книжок не так і багато. Найбільша складність для автора, аби персонажі ХІХ століття думали і говорили не так, як герої із ХХІ. Думаю, що тут є ще над чим попрацювати. Я хочу повернутися ще до цього твору пізніше, з плином часу, хоча відгуки, на диво, позитивні.

— Наскільки проймуться читачі, на Ваш погляд, духом Ужгорода і Закарпаття, гортаючи сторінки «Капітана Алоїза»?

— Закарпаття має трохи іншу історію, ніж решта України. Довгий час воно було частиною Угорського королівства. А звідси, й інакша ментальність. Якраз цей роман і допомагає побачити наш край в іншому вимірі. Тут справді чимало Ужгорода – і нинішнього, і колишнього. Як журналіст, із повагою ставлюся до факту. Тому описи міста базуються на джерелах. Мабуть, через це ужгородці дуже гарно сприйняли книжку.

— Як гадаєте, чи не з’являться після прочитання книги шукачі схожого міжчасового коридору на теренах Ужгорода?

— А чому — ні? «Веселий цвинтар» знаходиться майже в центрі, я біля нього чи не щодня ходжу. Залишається тільки розкопати могилу, що служить міжчасовим коридором. (Сміється – авт). А якщо серйозно, то, ясна річ, можна навіть створити прогулянковий маршрут по Ужгороду слідами капітана Алоїза та його «бойових побратимів». Тим паче, що реальні прототипи досі ним ходять.

— На Ваш погляд, чи існують сьогодні в Ужгороді загадкові, таємничі місця? 

— Аякже! Прописання і міфологізація Ужгорода, та й Закарпаття в цілому тільки починається. До ХХ століття тут не було професійних літераторів. Були священики-будителі, які «будили» зі сну народ, але не творили цікаві тексти. До середини ХХ століття тривала гостра боротьба різних мовних напрямків, українська література щойно спиналася на ноги. А далі радянська влада всіх вмостила у чітке прокрустове ложе. І тільки нині бідний, але незалежний нарешті літератор може писати те, що душі забажається.

— Схоже, сьогодні в українській літературі з’являється все більше книг, що стосуються історії певних міст. З чим це пов’язано, на Вашу думку?

— З тим, що Україна починається від власного порогу. Ми — великий народ і дуже різноманітний. У цьому наша і сила, і слабкість. Ми ще самі себе не пізнали у цій своїй розмаїтості. Тому нам всім є що сказати один одному: і галичанам, і поліщукам, і східнякам, і волинянам. Юрій Винничук міфологізує Львів, Василь Шкляр «прописує» рідну Черкащину, Мирослав Дочинець – Мукачево і так далі. Саме в цьому я вбачаю успішність нашої літератури. Говорити один одному про те, про що ми найкраще знаємо.

— Ви відомі також і як журналіст. Якого роду матеріали Вас цікавлять найбільше?

— Торік минуло двадцять років моєї професійної журналістської діяльності на Закарпатті. Написано гору статей. За приблизними підрахунками – понад тисячу публікацій тільки в закарпатській пресі. А я ще й постійно співпрацював із київськими та львівськими виданнями. Мене завжди цікавила культура, історія, національне питання – те, що, власне, і творить обличчя народу. Ці напрацьовані матеріали – велике джерело і для моїх літературних інспірацій.

— Поділіться, будь ласка, своїми творчими планами.

— Важке запитання! (Сміється — авт.). Кажуть, що розповідати про свої плани – це смішити Бога. Ідей чимало. Всі цікаві і різні. Чекаю на вихід своєї третьої книжки в цьому році – «Розбійника Пинті в Заклятому місті», що має побачити світ у видавництві «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». Підготував документальну книжку про Івана Силу – Івана Фірцака (Кротона) – закарпатця, якого на початку ХХ століття визнавали найсильнішим у світі. Хочу написати й продовження «Діда-Всевіда» − збірки моторошних оповідок, що вийшла навесні у «Видавництві Старого Лева».

— А чи буде продовження «Капітана Алоїза»?

— Усе залежить від читачів. Якщо я відчую їхнє бажання, то буде. Наразі все виглядає так, що невтомний капітан ужгородської поліції змушений буде повернутися з того світу.

Валентина Січкоріз, "Сумно"

05 серпня 2013р.

Теги: Гаврош, Алоїз

Коментарі

ярослав орос 2013-08-08 / 00:19:45
сашко, а я смакую кров*янкою з язиком... переясловською... й, чхав я на погано зроблений широколужанський бринзяний токан...

сашко, покинь урешті прищеплювати любов до босяцько-попівських (Твоїх)дешевих страв...

тсс...

борщ!

сашуня, не свисти...


Корятович 2013-08-06 / 19:10:21
Ваша привіллія писати, а наша читати. Пишіть і дальше про вашого чудового, еґзотичного краю!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини