Закарпатці взяли участь у Дні українсько-угорського добросусідства між Закарпатською та Саболч-Сатмар-Березькою областями

Угорське місто Ойок, що недалеко від українсько-угорського кордону, минулими вихідними уже вкотре приймало гостей не тільки з Саболч-Сатмар-Березької області, а й інших регіонів України, Румунії, Словаччини, Болгарії. «Весільний» фестиваль, як його називають мешканці Ойока, який кілька тижнів тому набув статусу міста, зібрав не тільки багатотисячну публіку, але й багато учасників дійства – самодіяльних і професійних артистів, збирачів та популяризаторів народної творчості і народних ремесел, народних звичаїв, кулінарів тощо.

Закарпатці взяли участь у Дні українсько-угорського добросусідства між Закарпатською та  Саболч-Сатмар-Березькою областями

Угорське місто Ойок, що  недалеко від українсько-угорського кордону, минулими  Активну  участь у фестивалі взяли участь і представники населених пунктів Закарпаття – сіл  Часлівці і  Великої Доброні Ужгородського району та  села  Вербяж Воловецького, які є побратимами  Ойока. Вони не тільки  дали  широку  концертну  програму, а й демонстрували свої  кулінарні  здібності, рукоділля.

В рамках цього фестивалю 4 серпня відбувся і День українсько-угорського добросусідства між Закарпатською та  Саболч-Сатмар-Березькою областями. На ньому Закарпаття  було  представлено численною  делегацією  депутатів обласної, районних та  сільських  рад. Побували на заході й перший заступник голови облради Володимир Закурений, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, голова бюджетної комісії облради Василь Брензович та інші поважні гості.

Своїх закарпатських гостей привітали мер  міста Ойока, депутат  угорського  парламенту  Міклош Керекеш  та  голова  Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області  Оскар Шестак. Вони  відзначили важливість  розвитку  співробітництва та добросусідських відносин між нашими областями, територіальними громадами та  країнами в цілому.

Генеральний  консул України в  Ніредьхазу  Сергій Городенко та  заступник генерального  консула  Угорщини в Ужгороді  Ендре  Селіпскі,  заступник керівника  Товариства  Угорської культури Василь Брензович також  відмітили  важливість  подальшого  розвитку  добросусідства та співпраці між територіальними  громадами двох регіонів. Вони  висловили впевненість, що започаткована  містом  Ойок  справа знайде своє  продовження і ще  більше міст і сіл наших областей стануть справжніми друзями та  побратимами. А існуючі  кордони між  країнами  перетворяться у  мости єднання. Тим більше, що з кожним роком пунктів пропуску  на кордоні України і Угорщини зростає.

Офіційна частина свята була продовжена великою культурною програмою, у якій  своїми співами і танцями присутніх милували численні колективи, в тому числі і танцювальний  колектив  «Кольори Карпат» Ужгородського  коледжу  мистецтв,  самодіяльні  артисти з села  Часлівці Ужгородського  району та  інші.

Учасники  свята  продовжили своє спілкування у невимушеній обстановці, частуючись і добрим угорським вином, і смачними голубцями…

Фестиваль ще раз продемонстрував, що добросусідські спілкування, обмін  набутим досвідом життя в Європейському Союзі активно сприятимуть поглибленню вже діючих зв’язків і започаткуванню нових, просуванню українського суспільства в його євроінтеграційних прагненнях.

Іван Діус, Закарпатська облрада

05 серпня 2013р.

Теги: Угорщина, Ойок

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини