В Ужгороді говорили про волонтерство як шлях до самореалізації

Проект «Волонтерство - шлях до самореалізації» стартував в Ужгороді. Відтак, кожен закарпатець зможе спробувати себе у якості волонтера, застосувати всі вміння на практиці, отримати новий досвід та навіть поміняти світогляд.

В Ужгороді говорили про волонтерство як шлях до самореалізації

Василина Марко, директор центру «Вибір» розповіла: «Тема волонтерства актуальна у всі часи. Специфіка роботи нашого центру - робота з молодими людьми з інвалідністю. Як правило, важко найти фінансування для оплати праці тих, хто працює з людьми з обмеженими можливостями. Тому ми вирішили розказати більше про можливість спробувати себе у ролі волонтера. Волонтерами можуть стати і чиновники, і студенти, і просто молоді люди, які переймаються тим, як допомогти людям, котрі слабші.

У нас заплановані тренінги для майбутніх волонтерів, ряд інших заходів, а у грудні підведемо підсумки та озвучимо історії успіху. Сподіваємося, багато молоді зацікавиться. Ми хочемо сказати, що не тільки люди з інвалідністю можуть допомагати один одному, чи їхні батьки, а й усі бажаючі. Це можуть бути навіть діти чи люди старшого віку. Волонтери отримають не тільки досвід, а й чисто людське задоволення від того, що принесли користь ближньому».  

Христина Балог, керівник волонтерського проекту зауважила, що волонтерство – шлях до самореалізації. Мета проекту, який триває в Ужгороді – створення спеціальної команди. «Наші тренери навчатимуть їх методам роботи з інвалідами. Відбудеться, зокрема, тренувальний табір. Волонтерство – унікальна можливість, яка дається людям. Завдяки ній можна відкрити нові свої можливості, знайти нових друзів, відкрити себе у нових напрямках», - каже Х. Балог.

Чи легко бути волонтером, чи спонукає держава до благодійної участі у важливих заходах, як ефективно використати унікальну можливість безкорисливо допомагати людям – про це детальніше розповіла Антоніна Чепа, заступник голови Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ СОІУ. «Пенсія для інвалідів нижча, ніж прожитковий мінімум, навчання також недоступне, адже інвалід не може поселитися у гуртожитку чи навіть доїхати до навчального закладу, існує й ряд інших проблем. Прийнято ряд законів, які суперечать інтересам інвалідів. Так от, саме волонтери повинні у повсякденній роботі виявляти ці недоліки і повідомляти, для початку, у центр «Вибір». А також, як кінцева мета, домагатися того, щоб закони в Україні приймали тільки з узгодження із громадськими організаціями, у тому числі інвалідними», - розповіла А. Чепа.

Юрій Фущич, начальник Закарпатського обласного центру зайнятості наголосив, що тільки зайнята людина, у тому числі волонтерською працею, може бути успішною і щасливою. «За півроку до нас звернулися понад 524 людини з обмеженими можливостями. Закон, що важливо, з 1 січня, урівняв усіх людей у правах на роботу. Це дуже добре, адже відтепер для людей з обмеженими можливостями доступні усі послуги центру зайнятості. 99 людей з інвалідністю за ці півроку вже знайшли роботу (торік – 80)», - повідомив Ю. Фущич. 

Присутні на засіданні волонтери підтвердили, що ця благородна справа – справді шлях до самореалізації. «Через волонтерство я знайшла своє покликання. Відчула, що соціальна робота – це моє. Навіть взяла участь у всеукраїнському конкурсі та отримала 2 місце у номінації «Соціальний захист населення». Не все визначається матеріальними речами. Допомагаючи іншому, ти допомагаєш сам собі», - розповіла Василина Попович.

Василина Марко закликала усіх, хто хоче спробувати себе у якості волонтера звертатися до центру «Вибір», - повідомили Закарпраттят онлайн в Ужгородському прес-клубі.

31 липня 2013р.

Теги: волонтер

Коментарі

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини