На Закарпатті притягнуто до відповідальності 28 чиновників сфери транспорту

Обговоривши стан додержання законодавства на автомобільному транспорті при здійсненні пасажирських та вантажних перевезень в області, міжвідомча нарада зазначає, що органами прокуратури, правоохоронними та контролюючими органами області упродовж минулого та поточного років вжито організаційних та практичних заходів на даному напрямку, однак у вказаній сфері наявна низка проблемних питань, вирішення яких потребує вжиття додаткових заходів.

За наслідками порушень у сфері перевезень, виявлених органами прокуратури Закарпатської області, у поточному році розпочато одне кримінальні провадження, внесено 26 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 28 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі 5 осіб органів державного контролю.

Вивчення стану додержання вимог Законів України «Про транспорт», «Про залізничний транспорт», «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух»  вказує ряд прорахунків в організації діяльності правоохоронних та контролюючих органів щодо забезпечення належного здійснення контролю на  транспорті у сфері пасажирських та вантажних перевезень.

«Виявлені факти перевезення пасажирів, вантажів без реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності, отримання відповідних ліцензії та ліцензійних карток. Управлінням Укртрансінспекції у Закарпатській області виявлено 159 випадків (126 на маршрутах, 33 таксі) перевезення пасажирів без державної реєстрації та без оформлення ліцензій 36 суб’єктами»- зазначив заступник прокурора області Віталій РОМАН.  «Більшість приватних автоперевізників не дотримуються встановлених графіків руху, здійснюють посадку та висадку пасажирів у непристосованих для зупинки транспортних засобів місцях, облаштовують „нелегальні стоянки”, чим створюють аварійні ситуації та перевантажують міста габаритним автотранспортом, здійснюють регулярні перевезення з порушенням умов укладеного договору із замовником автоперевезень, неналежне стягнення фінансових санкцій нерезидентами України. Із цим треба навести порядок» – наголосив прокурор.

Вказані порушення стали можливими через неузгодженість в роботі управління Укртрансінспекції в області, УДАІ УМВС України в області, УДСБЕЗ УМВС України в області, ГУ Міндоходів в області, Чопською митницею, які в межах компетенції, здійснюють контроль за дотриманням законодавства у сфері автоперевезень.  

Необхідно посилити роботу органів ГУ Міндоходів в області та УДСБЕЗ УМВС України в області щодо виявлення порушень на ринку нелегальних пасажирських перевезень. Значна частина сфери надання послуг із перевезення пасажирів, особливо на таксі, до цього часу перебуває в „тіні”.

Органами податкової служби з початку року складено лише 4 протоколи про адміністративне правопорушення за ст.164 КУпАП, органами УДСБЕЗ УМВС України в області - 11, стосовно осіб, які надавали послуги із перевезення пасажирів без державної реєстрації. Разом з тим, за направленими 43 матеріалах управлінням Укртрансінспекції у Закарпатській області у вищевказані органи, ГУ Міндоходів в області притягнуто лише четверо осіб до відповідальності, УДСБЕЗ в області - жодного. Лише після втручання прокуратури області транспортний засіб було поміщено на штраф майданчик до рішення суду. Робота органів ГУ Міндоходів в області із виявлення нелегальних автоперевізників та їх взаємодія з іншими контролюючими органами є ще недостатньою, особливо в частині забезпечення сплати у повному обсязі вказаними суб’єктами господарювання відповідних податків, в тому числі щодо надходження до бюджету коштів за накладеними штрафними санкціями  управлінням Укртранспінспекції в області.

Прокурор наголошував на необхідності приділити більше уваги боротьбі із корупцією, в тому числі виявленню в діях службових осіб відповідних контролюючих органів та органів державної влади на автомобільному транспорті злочинів з ознаками корупційних діянь, фактів хабарництва, вчинення корупційних правопорушень.

Територіальним управлінням Укртрансінспекції в області слід посилити контроль за дотриманням автоперевізниками вимог законодавства про безпеку руху. Аналіз вчинених дорожньо-транспортних пригод за участю водіїв ліцензованого автотранспорту та результати перевірок свідчать про відсутність контролю керівників автотранспортних підприємств за діяльністю водіїв та обслуговуючого персоналу, неналежне здійснення передрейсових медичних оглядів водіїв та технічного обстеження транспортних засобів. Відсутня належна взаємодія вказаної інспекції з органами УДАІ УМВС України щодо отримання інформації про дорожньо-транспортні пригоди з участю ліцензованого транспорту.

Немає ще належної взаємодії органів УДАІ УМВС в області з управлінням Укртрансінспекції щодо інформування випадків дорожньо-транспортних пригод за участі та з вини автоперевізників. Допускаються порушення вимог чинного законодавства при здійсненні функцій контролю за безпекою руху у сфері автоперевезень. За результатами проведених перевірок з цих питань органами прокуратури області внесено 17 подань про усунення порушень вимог Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух». Потребує негайного покращення стан виконання внесених до органів місцевої влади та відповідних підприємств автомобільного транспорту приписів щодо усунення виявлених порушень. Суттєвою проблемою залишається забезпечення безпеки пасажирських перевезень у зв’язку з використанням переобладнаних транспортних засобів.

Поза увагою державних органів нерідко залишаються порушення перевізниками вимог законодавства про працю.

Недостатньою є робота Чопської митниці щодо належного стягнення коштів до бюджету з нерезидентів України за накладеними фінансовими санкціями управлінням Укртранспінспекції в області. Так, у поточному році управлінням Укртрансінспекції в області до скеровано Міністерства доходів і зборів України 1134 постанови про накладення фінансових санкцій за порушення вимог законодавства у сфері автоперевезень на загальну суму 771 970 грн., однак Чопською митницею до бюджету не стягнуто жодної гривні.

Відтак,   учасники міжвідомчої наради визначили механізм взаємного обміну інформацією та вжиття відповідних заходів до попередження та усунення порушень у сфері автоперевезень.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

30 липня 2013р.

Теги: транспорт, перевезення, прокуратура

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
» Всі новини