На Закарпатті районні чиновники не хочуть платити зарплати сільським працівникам культури

Територіальною державною інспекцією з питань праці у Закарпатській області внаслідок проведених перевірок виявлено грубі порушення законодавства про працю у районних відділах культури і туризму Закарпатської області. З’ясувалося, що керівники цих установ у різні періоди часу уклали понад 497 трудових договорів із завідувачами сільських клубів та іншими працівниками сільської культури. Однак, після оформлення трудових відносин роботодавці фактично забували про свій основний обов’язок – виплачувати заробітну плату усім працівникам.

Перевіркою, зокрема, встановлено, що впродовж 2010-2013 років районні відділи культури і туризму не нараховували та не виплачували заробітну плату завідувачам сільських клубів та іншим працівникам цієї галузі. Цей обов’язок чомусь переклали на голів сільських та селищних рад.

Подібне ноу-хау посадовці районних відділів культури обґрунтовували положеннями статті 88 Бюджетного кодексу, яка приписує, що видатки пов’язані з утриманням сільських будинків культури, клубів, інші клубних закладів та бібліотек, здійснюються за рахунок сільських бюджетів. Дійсно, така правова норма існує і безперечно підлягає виконанню, так само, як повинна виконуватись і стаття 21 Кодексу законів про працю, котра чітко визначає, що заробітну плату працівникові зобов’язана виплачувати та особа, котра уклала з робітником трудову угоду.

Звичайно, в необізнаного в юридичній казуїстиці читача виникне закономірне питання – як виконати приписи  цих правових норм, які у цій історії нібито суперечать одна одній? Насправді це не так.

Річ у тім, що з моменту вступу у липні 2010 року в дію Бюджетного кодексу України посадові особи районних відділів культури повинні були привести трудові відносини з завідувачами  сільських закладів культури у відповідність до вказаних вище правових актів. Зокрема, провести зміни в організації виробництва і праці, що могло мати наслідком оптимізацію чисельності безпосередньо в апараті районних відділів культури і туризму, або організовано, в установленому порядку перевести їх на постійну роботу в сільські ради з відповідним укладанням трудових договорів за новим місцем роботи. Саме цей варіант вибрали посадовці відділів культури, щоб виконати приписи інспекторів праці.  вибрали останній варіант. На даний час 496 колишніх завідувачів сільських клубів районних відділів культури і туризму  уклали нові трудові договори з сільськими головами і там легітимно отримують заробітну плату.

Втім, один працівник із цієї категорії до цього часу не може  отримати заробітну плату та матеріальну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами. Йдеться про працівницю Відділу культури і туризму Іршавської районної державної адміністрації «Ч», яка працювала художнім керівником будинку культури, розташованому на території  Загатянської сільської ради. Незважаючи на те, що інспектори праці неодноразово вносили приписи керівнику цього закладу культури щодо припинення порушень  трудових прав «Ч» -  ця посадова особа  не виконала покладений на неї обов’язок, за що була оштрафована інспектором праці. У справу навіть втрутилася місцева міліція, але не тому, щоб домогтися виплатити «Ч» належні їй кошти, а щоб покарати інспектора праці, котрий у законний спосіб вимагав виплатити жінці заробітну плату та матеріальну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нещодавно у Відділі культури Іршавської районної державної адміністрації проведена чергова перевірка на вимогу прокуратури за зверненням народного депутата України. Втім, незважаючи на те, що керівника цієї установи змінено, настрої тамтешніх чиновників культури не змінилися – вони і надалі не хочуть платити «Ч» заробітну плату. Звичайно, що інспектор праці вкотре склав протокол про адміністративне правопорушення і скерував його  на розгляд в суд і є надія, що в цій установі прислухаються до фахових висновків інспекції праці і нарешті «Ч» отримає належні їй кошти.

З.Берник, начальник відділу Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області

30 липня 2013р.

Теги: культура, зарплата

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини