Чеські партери допомагають освітній галузі на Виноградівщині (ФОТО)

У вівторок робоча група Закарпатської обласної ради, створена за ініціативи голови обласної ради Івана Балоги, побувала на Виноградівщині, де інспектувала хід реалізації спільних проектів з краєм Височина (Чеська Республіка), а також оглянула хід будівництва дитячих садочків в районі. До її складу увійшли депутати обласної ради Йосип Роман, Михайло Лакатош, голова Виноградівської районної ради Олег Любімов, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Іван Бібен, працівники апарату.

Насамперед, представники робочої групи побували у Виноградівській ЗОШ №8.  Це найбільша школа в місті та районі, і найкраща, як стверджують  педагоги.  Її відвідує  1037 школярів.  Минулого навчального року 30 учнів стали призерами обласних олімпіад, троє – всеукраїнських. Цього року заклад за ініціативи керівника облради потрапив у перелік спільних проектів, що реалізуються з чеськими партнерами з Височини. Цьогоріч благодійний фонд «Віза» виділив на заміну вікон у школі 150 тисяч, на минулій сесії обласної ради з обласного бюджету теж спрямовано 100 тисяч.

Депутат облради, ветеран освіти, який більше 25 років очолював ЗОШ № 8 у Виноградові Йосип Роман каже, що реалізація проекту дозволить оновити заклад. «За допомогою чеських партнерів протягом двох років будемо оновлювати школу. На жаль, в держави не вистачає на це грошей. Школі вже 41 рік, вікна жодного разу не мінялися. Їх заміна заощадить на витратах при опаленні, й взимку діти сидітимуть в теплих класах. Приблизно 60-70 вікон зможемо замінити вже цього року. Є надія, що проект продовжимо і наступного року», - зазначив народний обранець.

Єдиною проблемою, яка нині залишається  - фінансування робіт з обласного бюджету. Із виділених 100 тисяч гривень депутатами облради жодної гривні на роботи ще не надійшло з обласної казни. Чим викликана затримка з фінансуванням – з’ясує робоча група.

Ще один освітній заклад, який реалізується на Виноградівщині разом з чеськими партнерами – будівництво дитсадка у Великій Копані. Лише минулого року тут народилося 61 дітей, а всього в селі є 370 дітей  дошкільного віку. В діючому дитсадку виховується 115 дітей. Аби розв’язати  проблему з чергою в ДНЗ було прийнято рішення будувати новий садочок. Сільський голова Великої Копані Василь Пилип розповідає, що заклад починали будувати ще у 1992-ому році силами колгоспу «Комунар». Опісля розпаду колгоспу будівлю було розділено на паї. Тут зуміли домовитися з пайовикам, зібрали збори ліквідаційної комісії і було прийнято рішення про передачу майна у комунальну власність громади. Було виготовлено проектно-кошторисну документацію й перекрито будівлю. Минулого року  вже зроблено фасад дитсадка. Загальна вартість робіт - понад 4 мільйони гривень. Минулого року з фонду «Віза» було виділено 295 тисяч, з обласного бюджету – майже півмільйона, що 150 тисяч надійшло з сільського. Цього року «Віза» виділяє на дитсадок 350 тисяч, з сільського – 150 та обласного бюджетів – 80 тисяч.

«Громада дуже очікує на новий дитсадок, адже Велика Копаня внесено в Книгу рекордів України як населений пункт, де народилося найбільше двійнят та близнят. Наразі  до завершення будівництва дитячого дошкільного закладу №2 залишилося не так і багато. Цей заклад зможуть відвідувати близько 100 діток. Втім виділених коштів недостатньо, сподіваємося на підтримку з обласного та районних бюджетів», - констатував сільський голова Василь Пилип.

Побували представники робочої групи і в селі Веряця, де завершується будівництво дитсадка. Коштом сільського бюджету зведено триповерхову будівлю. Наразі частина дітей відвідує садочок у судньому Королеві, а для дітей п’ятирічного віку при сільській школі діє підготовча група. Петро Староста сільський голова Веряці розповідає, що минулого року громада звернулася до керівника обласної ради з прохання підкласти плече. З обласного бюджету було виділено півмільйона гривень. Цього року – 340 тисяч. « Готовність дитсадка – майже 90 відсотків. Сільська рада виділила цього року 800 тисяч. Але цих грошей нам не вистачить. Для завершення робіт нам ще потрібно майже півтора мільйона гривень. Введення в експлуатацію закладу вирішить найбільш болючу проблему в селі – нині у нас вже є більше 120 заяв від батьків на влаштування діток в ДНЗ», - констатує сільський голова.

 

Прес-служба Закарпатської облради

25 липня 2013р.

Теги: Височина, Чехія, Веряця, Копаня

Коментарі

Слов'янин 2013-07-25 / 19:43:41
Хочеться вірити, що ця робоча група має гарні наміри, і не просуватиме руйнівний проект під цікавою назвою "ювенальна юстиція"

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини