Жителі Мужієва не дозволили рятувальникам тимчасово схоронити „премікс” на території державного підприємства „Закарпаттяполіметали”

Закарпатські рятувальники спробували надати „преміксовій” історії бодай якогось логічного завершення, однак, на жаль, через непорозуміння з громадою села Мужієво на Берегівщині, так і не змогли цього зробити

Керівник закарпатських рятувальників Юрій Чижмарь спілкується з мужіївцями
Керівник закарпатських рятувальників Юрій Чижмарь спілкується з мужіївцями
Спроба перевезти залишки „преміксу” з території науково-дослідного інституту аграрної академії наук України села Велика Бакта на територію державного підприємства „Закарпаттяполіметали”, що в селі Мужієво, закінчилася фіаско через звичайну непоінформованість місцевих мешканців, які перегородили дорогу до заводу власними автівками, протестуючи проти такого рішення місцевої влади.

Протестувальники вважають за недоцільне складувати „премікс” на території заводу, побоюючись цієї речовини, небезпека якої, до речі, попри всі чутки про перший (найвищий) клас, так і не знайшла свого відтворення бодай у висновку хоча б однієї науково-дослідної установи. Відсутність останнього не дає змоги прийняти адекватне рішення та визначитися з тим, що власне робити з „преміксом” і чи справді він настільки небезпечний як про нього говорять.

Науковці ж погоджуються надати відповідні висновки тільки по тому, як буде оплачена експертиза, яку вони будуть проводити. Однак у Міністерства екології, на сьогоднішній день немає коштів аби оплатити роботу хоча б одного з провідних НДІ, які могли б стовідсотково визначити що таке „премікс” і що в ньому міститься, поставивши крапку в так званій „преміксіаді”, яка тягнеться з 2000 року.

Відсутність висновку про клас небезпеки не дає спокою і рятувальникам, бо якщо „пермікс” справді небезпечний, то потрібно вживати кардинальних заходів, якщо ж ні то справу можна передати екологам. Однак, як кажуть, невизначеність гірше за смерть.

З огляду на це, з ініціативи Головного управління МНС України в Закарпатській області нещодавно було проведено засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка й переймалася долею „преміксу”. Саме тут було вирішено, що не слід очікувати на висновки науковців, бо історія з „преміксом” тягнеться надто довго і не відомо, коли той висновок постане на очі відповідних фахівців. Тому було запропоновано місцевій владі вивчити питання можливості зберігання цієї речовини на території Берегівського району. До речі, перевозити його за межі області заборонила й прокуратура, бо лантухи з „преміксом” є ще й речовим доказом в одній кримінальній справі.

Вивчивши всі „за” і „проти” (наявність охорони, розташування за межами населеного пункту і т. п.) було вирішено, що найбільш підходящим місцем для зберігання цієї речовини будуть склади державного підприємства „Закарпаттяполіметали”. Однак, навіть отримавши згоду на транспортування та зберігання на території згадуваного підприємства, рятувальники, аби заручитися стовідсотковою гарантією погодили місце майбутнього зберігання з цілим рядом контролюючих органів – СЕС, екологами і т. д.

Окрім того передбачалося, що рятувальники не тільки перевезуть „премікс” з території Великої Бакти (де вона зберігається у біг-беках під відкритим небом), але й вкриють речовину плівкою, аби зробити щось на кшталт „герметичного саркофагу”. Таким чином порошкоподібну речовину не розносив би вітер, а вона не потрапляла з дощем у грунт.

Єдине, чого просили рятувальники місцеву владу провести відповідну роз’яснювальну кампанію серед населення, щоб воно з розумінням поставилося до дій рятувальників. Але, берегівські можновладці виявилися не вельми красномовними, а відтак на під’їзді до Мужієва зібралося близько 150-200 місцевих мешканців, які, перегородивши автівками шлях до заводу, зупинили підрозділи МНС, погрожуючи застосувати силу.

Аби розрядити атмосферу до мужіївців приїхав начальник ГУ МНС України в Закарпатській області Юрій Чижмарь, який дві години спілкувався з протестувальниками, переконуючи відкрити шлях та пропустити вантажівки з „преміксом”. Частина з людей погодилася з аргументами керівника рятувальників, однак переконати всіх було справою з неможливих.

„Ми розуміємо вас. Ми розуміємо, що ви хочете зробити добре. Ви не винні у цьому свинстві (у тому, що „премікс” завезли до Закарпаття). Ви робите свою роботу. Ми хочемо аби наші діти зростали здоровими” – саме це найчастіше доводилося чути рятувальникам, які переконані, що проведена належним чином інформаційна кампанія дала б змогу до отримання відповідних висновків НДІ, тимчасово зберігати „премікс” на вже згаданому підприємстві.

Коли апогей конфліктної ситуації трохи спав, рятувальники прийняли рішення не провокувати населення та повернути „премікс” туди, де він пролежав кілька останніх років – до Великої Бакти.

„В даній ситуації – це був найкращий вихід. Шкода, що місцеві мешканці, не змогли піднятися трохи вище власних „містечкових” інтересів. Зрозуміло, що важко погодитися на те, щоб за кілька кілометрів від твого рідного села зберігалася невідома речовина, яку експертиза може визнати речовиною небезпеки першого класу. Однак, іноді треба пересилити себе і піднятися вище. Бо у бактянців також є діти, батьки яких, переконаний, також хочуть аби їх діти зростали здоровими. Тим паче, що тут на підприємстві є більш-менш придатні умови для зберігання цієї речовини” – зауважує начальник закарпатських рятувальників.

„Чимало людей сьогодні задає нам запитання: хто винен?, чи буде хто-небудь покараний за це?” – продовжує Юрій Чижмарь. „Однак ці запитання не до рятувальників. Наше завдання – зовсім в іншому. Сьогодні ми не знаємо що це за речовина, безпечна вона чи ні, це відходи чи сировина, яку можна переробити – поки все це залишається невідомим. Але ми припускаємо, що вона може бути шкідливою при недотриманні умов зберігання – тому вважаємо за потрібне діяти вже сьогодні. І намагаємося змінімалізувати вплив цієї, можливо шкідливої, речовини, тимчасово помістивши її в кращі умови зберігання та загерметизувавши плівкою. І повірте, як тільки ми отримаємо відповідні висновки експертиз, прийняті рішення щодо транспортування „преміксу” до того чи іншого місця – ми одразу це зробимо”.

Тим часом, через непоінформованість місцевих жителів, „премікс” повернувся на територію науково-дослідного інституту в селі Велика Бакта. Преміксіада продовжується. Рятувальники продовжують чекати відповідних рішень екологів та правоохоронних органів, щоб звільнити людей з преміксового полону невизначеності...



Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
09 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини