Глава греко-католиків Закарпаття пояснив, який стосунок мають Кирило і Мефодій до Закарпаття

Як з'ясувалося, в плані прямих історичних доказів - ніякого. Йдеться про традиції Ужгородської унії

Глава греко-католиків Закарпаття пояснив, який стосунок мають Кирило і Мефодій до Закарпаття


RealAudioMP3 У Мукачівській греко-католицькій єпархії відбулися головні святкування 1150-ліття початку християнської місії святих Кирила і Мефодія у Великоморавській державі, до складу якої входили терени сучасної Закарпатської області України, - повідомляє Радіо Ватикан. Місцем єпархіального відпусту стала церква свв. Кирила і Мефодія у селі Сторожниці Ужгородського району, де 14 липня подячну Святу Літургію очолив мукачівський єпарх владика Мілан Шашік. 

Єпископ Мілан Шашік пригадав слова із Апостольського Листа Римського Архиєрея Івана Павла ІІ з нагоди 350-річчя Ужгородської Унії, де зазначено: «Якщо Ужгородська Унія йде слідами Флорентійського Собору, то цілком слушно буде розглядати її також у контексті тісного духовного зв’язку з місією Слов’янських Апостолів, святих Кирила і Мефодія, проповідування яких поширилось з Великоморавських земель аж до Карпатських гір. Тому вірні тих Церков, які беруть початок від Ужгородської Унії, цілком слушно вважають себе спадкоємцями кирило-методіївської спадщини».

Ювілею 1150-ліття початку євангелізаційної місії святих Кирила і Мефодія та їхніх учнів у Центральній Європі була присвячена Восьма проща народів та національностей, яка 20 липня 2013 пройшла у місті Тячеві. На це торжество прибув Апостольський екзарх македонських католиків візантійського обряду владика Кіро Стоянов. Під час Архиєрейської Святотої Літургії, вітаючи гостя зі Скоп’є, владика Мілан Шашік сказав: RealAudioMP3 На завершення проповіді владика Мілан зазначив: RealAudioMP3 Ієрарх також закликав молитовно єднатися з учасниками 28 Всесвітнього дня молоді в Ріо-де-Жанейро: RealAudioMP3 

До учасників святкувань звернувся зі словом македонський владика Кіро Стоянов: RealAudioMP3 

Свої молитви до Бога учасники Восьмої прощі народів і національностей Мукачівської греко-католицької єпархії заносили рідними мовами. В інтерв’ю для Радіо Ватикану о. Нуцу Дан розповів: RealAudioMP3 Своїми враженнями поділився о. Йосиф Штогрин з міста Тячева: RealAudioMP3 

В неділю, 21 липня, торжества продовжилися в місті Мукачеві, де відбулася перша Служба Божа у найбільшому храмі на честь свв. Апостолів Кирила і Мефодія на терені Мукачівської греко-католицької єпархії. Будівництво цієї святині завершує о. Володимир Буришин. Після Архиєрейської Святої Літургії відбувся Хресний хід до пам’ятника свв. Кирила і Мефодія в центрі міста. Своїми думками поділився міський голова Мукачева Золтан Ленд'єл, який брав участь у святкуваннях: RealAudioMP3 

Перед поверненням на батьківщину, владика Кіро Стоянов в інтерв’ю для Радіо Ватикану сказав: RealAudioMP3

22 липня 2013р.

Теги: Кирило, Мефодій, владика Мілан

Коментарі

дід маразм 2013-07-26 / 00:35:29
шашік, такий шашік...(((
"ужгородська унія - йде слідами флорентійської"
Клоун ! ужгородська унія йшла слідами Берестейської. до якого часу нами будуть керувати ТАКІ "пастирі"??? одні відкрито тягнуть до монголії, інші , взагалі не орієнтуючись видумують якісь МГКЄ.... чужинці одним словом

инквизитор 2013-07-23 / 18:14:12
To 54545454
Сможете уточнить, где "..Саме тіло св. Климента було забране з того монастиря під час походу київського князя Володимира і пепревезене в Київ." тело св. Климента находится в Киеве? В Лавре? Спасибо!

54545454 2013-07-23 / 16:37:22
До "инквизитор" - Пишете "Мощи св. Климента из Хазарии (Южной Украины) принесли в Рым св. братья Кирил и Мефодий. Их мисия хрещения, кроме нескольких греческих городков на побрежье Чёрного моря, не была успешна у славян живущих на териториях Южной Украины. Кто же убил св. Климента?"
Тут необхідно уточнити - Кирило і Мефодий знайшли в гірському печерному монастирі між Інкерманом і Херсонесом місце поховання св. Климента і привезли в Рим речові докази того, що це саме мощі св. Климента і, можливо, частину його останків. Саме тіло св. Климента було забране з того монастиря під час походу київського князя Володимира і пепревезене в Київ. Щодо смерті св. Климента - він був каторжником в каменоломнях Інкермана (відправлений на каторгу римлянами як християнин) і закінчив своє життя, очевидно, як засновник того гірського християнського монастиря і проповідник християнства.
Найбільшою загадкою є те, як Володимир отримав інформацію про місцезнаходження мощей Климента, адже Кирило і Мефодій не розкрили ні Риму, ні Візантії інформації про це місце. В іншому випадку (за майже 200 років від їх місії в Крим і до Володимира) експедиції з Риму чи Візантії, підкріплені військовою силою, давно б доставили тіло в одну з цих столиць...

54545454 2013-07-23 / 10:38:44
А слабо подивитися не в різні "Вікіпедії", які пишуться такими ж "проффесорами", як "К", а в наукові праці по історії Європи? Та хоча б по історії країн, території яких в ті часи входили до Великоморавського, Нітрянського князівств, Болгарського царства?

Корятович 2013-07-22 / 22:35:17
Та ж ні дорогий Соррию, нічого не змінолось, як і колись так і тепер лінія не змінилася - ще пильно чекаємо ту таблицю про яку Местний згадує! :-)

сорри 2013-07-22 / 22:26:02


Ну, се вже хоч щось від Шашіка. Аргументів - нема, але кажуть, що треба вірити. Значить, будемо вірити. Нє, МѢСТНЫЙ?:) За принципом "Партія сказала "Надо!" - комсомол ответил "Есть!" :)

Добре би ще було хоч якесь "обоснованіє" від гундяєвського Феодора почути. Але в них там і без того проблем вистачає: мусять якось Кирила з Мефодієм як делегованих Римом якось до русскоправославія приліпити... :)

Для 2Корятовичy

Я вам яку хочете карту намалюю і в Вікіпедії розміщу. Це буде доказом? :) Але навіть на цій карті видно, що Велика Моравія далі Земпліна не поширювалася. А ваші домисли і мрії трохи ширше зеленою лінією окреслені.

Чи, може, ми по-різному те саме бачимо?.. :)


инквизитор 2013-07-22 / 22:23:16
Мощи св. Климента из Хазарии (Южной Украины) принесли в Рым св. братья Кирил и Мефодий. Их мисия хрещения, кроме нескольких греческих городков на побрежье Чёрного моря, не была успешна у славян живущих на териториях Южной Украины. Кто же убил св. Климента?

2Корятовичy 2013-07-22 / 21:55:43
Побзерайте карту:"Územia Veľkej Moravy".
http://sk.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%BEk%C3%A1_Morava
Регiон ч.25

местному 2013-07-22 / 21:34:03


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


МѢСТНЫЙ 2013-07-22 / 21:20:46
Шашик что ли почитал комменты к предыдущей статье на эту тему? И решил ответить в смысле: "фигней не страдайте и ничего не придумывайте. Речь идет о кирило-мефодиевской традиции. И всё"

а я уже местечко присмотрел, на которое можно повесить табличку для туристов: "Здесь проповедовали и крестили славянские просветители Кирилл и Мефодий" (дату сознательно не ставим).
и что теперь? пропала табличка?

Корятович 2013-07-22 / 20:31:55
Я дуже радо сприймаю те, що наша церква вшановує память великих рівно апостолів до слав'ян Кирила і Методія. Нема ніяких сумнів, що вплив цих святих торкнув наших земель. Але до мого відому нігде не зафіксовано що саме закарпатські землі входили до складу Великоморавської держави.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини