Ескіз реконструкції площі Театральної передбачає ліфт у кіоску мера Ужгорода

Нещодавно в Ужгороді було оголошено результати конкурсу ескізних проектів комплексного благоустрою пішохідної зони історичної частини міста та прилеглих до неї територій. Як рузультат – у найближчому майбутньому поки що тільки на на площі Театральній мають бути замінені інженерні комунікації, з'явитися нове мощення та фонтан.

Ескіз реконструкції площі Театральної передбачає ліфт у кіоску мера Ужгорода

Сама процедура проведення конкурсу однозначно викликає чимало запитань: в інформації на офіційному сайті Ужгородської міської ради за лютий визначалась тривалість конкурсу у місяць. Згодом же, ймовірно через вимоги законодавства, її було продовжено до 4-х місяців. Положення й умови конкурсу для широкого загалу залишились невідомими – ні на офіційному сайті, ні в муніципальній газеті вони не були оприлюднені. Тим же, хто бажав взяти участь у конкурсі, міська рада пропонувала дізнаватися про його умови безпосередньо в управлінні на той час ще архітектури та містобудування (що, до слова, суперечить постанові Кабміну про порядок проведення архітектурних та містобудівельних конкурсів). Не було доведено до відома громадськості й інформацію про якісний і кількісний склад журі – прізвища тих, хто оцінював ескізні проекти, Закарпаття онлайн нині публікує чи не вперше. 

Та, незважаючи на дещо підозрілу утаємниченість конкурсу, він таки відбувся: на початку цього місяця серед трьох учасників журі визначило переможцем львів’янина Романа Данилевича. Тепер саме за його пропозицією буде розроблятися вже безпосередньо проект реконструкції площі Театральної. Тобто, оприлюднений ескізний проект не є тим остаточним і кінцевим варіантом реконструкції центральної площі міста: як стало відомо Закарпаття онлайн, до ескізної пропозиції журі висловило чимало зауважень, які тепер мають бути враховані при розробці проектно-кошторисної документації. 

Скажімо, заперечення були висловлені в сторону можливої появи під стінами будівлі обласної філармонії так званого порталу: незрозумілої з малюнку скляної конструкції, що нагадує чи то торгову будку, чи то добудову з підвалом для пам’ятки архітектури. Ужгородці, які пам’ятають скандал довкола незаконного будівництва, у контексті якого згадувалося прізвище міського голови Віктора Погорєлова, не могли не помітити дивне співпадіння: скляна «незрозумілість» на ескізі постала один в один на тому місці, де в січні 2012 року несанкціоновано облаштовувався фундамент.

Пам’ятаючи, що на територію свого часу вже були зазіхання нечистих на руку керманичів міста, цілком логічно запідозрити чергові намагання зацікавлених осіб «в обхід» суспільної думки привласнити ласий шмат території в центрі міста. Однак, як стверджують люди, що володіють інформацією про прект, скляною будовою перед філармонією автор відображав зовсім не МАФ, а такий собі «портал» – щось на зразок ліфта, який би забезпечував спуск для ужгородців та гостей міста до нижньої набережної. От тільки невідомо, як би цей «портал» почував себе в момент половоддя і виходів Ужа на заплаву, і для чого, взагалі, тут ця конструкція. якщо зовсім поруч -сходи, що ведуть до Ужа…

Окрім зауважень щодо недоцільності порталу, колегією журі була висловлена незгода стосовно геометрії брукування площі: колективу авторів-проектантів доведеться подумати над тим, яким чином запланований ескізом фонтан розташувати на площі найбільш раціонально. Бо ж за попередньою ескізною пропозицією фонтан (або й ціла палітра водограїв) накладається на основний пішохідний потік, натомість, навіть реконструюючи, площу Театральну необхідно зберегти, у першу чергу, саме як площу. Тож, ймовірно, у майбутньому проекті фонтан (чи то фонтани) матимуть дещо іншу форму і функціональні особливості, наприклад, вмикатимуться тільки у спеку, коли є потреба в "живій" воді, а от увесь інший час стоятимуть вимкненими, зберігаючи за Театральною статус просторої, дихаючої площі. 

Колективом авторів, які займатимуться розробкою проекту реконструкції площі, вирішуватиметься і питання її брукування "наново" – необхідно виконати мощення таким чином, щоб не порушити атмосферу старовинного історичного центру. Як «резервний» існує варіант брукування площі шашкою, але, оскільки це не дуже конструктивно (шашка «незручна», наприклад, для підборів), обиратиметься якийсь інший, альтернативний матеріал. Підходящим, кажуть фахівці, в цьому разі буде пісковик: на відміну від холодного і «скляного» граніту або вишуканого, але коштовного мармуру, пісковик – більш доступний і, разом з тим, благородний матеріал, який мусить дуже вдало підкреслювати обриси й штрихи історичного центру. Щоправда, питання матеріалу для брукування площі обговорюватиметься дещо пізніше: найперше потребує вирішення проблема благоустрою комунікацій.

Розгортанням проектної роботи щодо реконструкції площі Театральної займатиметься колектив авторів, серед яких будуть і ужгородські архітектори. Долучений до роботи й переможець конкурсу ескізних проектів: Роман Данилевич є членом творчого колективу, який володіє спеціальною ліцензією на проектування в історичних частинах міст і який спеціалізується на облаштуванні комунікацій, ним і забезпечуватиметься найперше саме цей бік проектування…

Коли буде розроблено вже власне проект реконструкції Театральної площі, автори обіцяють винести його на обговорення містобудівної ради, а також провести презентацію для широкого кола громадськості за участі журналістів. Однак, коли саме це станеться – нині говорити важко: роботи в цьому напрямку багато. Тож наразі залишається тільки чекати оприлюднення вже готового проекту масштабної реконструкції, розраховуючи на фаховість, здоровий глузд і гарний смак творчого колективу розробників. 

 

 

 

Закапаття онлайн

20 липня 2013р.

Теги: конкурс, Театральна, площа, проект, ескіз

Коментарі

Луна 2013-07-22 / 20:50:07
Стара, ще радянська, архітектурна братія ужгорода вже вичерпала себе (Сарваш і друг, Ганзел, Багрій, Кузьма, Вдовіна.......), а молодняку заздрять не допускають до роботи. Хоча в історичній частині є непоганні проекти молодих і не місцевих арх-рів. А скільки гвалту було навколо новобудови на пл. Театральній а вона виконана якісно і непогано вписалася в простір площі.

Читач 2013-07-21 / 17:58:50
7000 згоден з вами! Ужгород - це не те місто, яке було колись...
Старовинну архітектуру давно знівельовано бездарними бляшаними торговельними центрами та іншими "архітектурними" шедеврами.
Сучасному ужгородському менталітетові вже непотрібні історичні цінності. Тай мало хто із сучасного покоління (особливо молодого)знає,що це таке.
Не пройде якихось 20-30 років, і в Ужгороді не залишиться жодної зеленої зони, бо там стоятимуть іномарки. На набережній, на якій в принципі нема газонів, бо вони ЗАТОПТАНІ, замість дерев будуть стояти біл та міні борди...
Через кожний метр буде геделик із плазмами, в якому будуть сидіти вічно-голодні Ужгородці і нажиратися мнясів і напиватися пива... А замість Сакур по всіх вулицях розквітне борщовик...
А ми будем далі наївно вірити у якість архітектурні проекти...

Роман 2013-07-21 / 09:28:58
Дороги б выдркемонтували ы смыття прибрали

7000 2013-07-20 / 22:25:40
Так держать,ненажерливі бездарні архітектори! Браво! Історичне обличчя Ужгорода уже успішно знищено,так що можете і далі доказувати друг другу, хто з вас глупіший, тільки цьому місту це вже не допоможе!Велика біда Ужгорода,що йому "дістались"такі убогі і бездарні "архітектори"!!!

ужгородець 2013-07-20 / 21:57:56
До чого тут якісь призвіща? Кого ви захищаете?
Ви хочете сказати, що конкурс організовано, проведено чисто демократично і порядно?
У громадскості та колег інше враження. Читайте уважніше коментарі на всіх сайтах по темі.

архітектор 2013-07-20 / 20:26:20
То точно Павлей вліз :)

Градостроитель 2013-07-20 / 20:03:14
А где Вам померещилось, что я каким-либо образом участвую в проведении конкурса или в самом конкурсе. Очевидно, что более достойных дел, чем поливать грязью людей, у Вас нету. Между прочим, ни разу не слышал от ваших оппонентов коментариев про Вас лично, про Ваши умственные способности и т.д. Только о Ваших работах, только вот Вам по существу ответь нечего, очевидноЮ вот и начинаете какую-то пургу бубнить)

ужгородець 2013-07-20 / 19:53:12
Проект реконструкції явно не в тему!Реконструкція- браво! Тільки разом з ліфтами де вертолітна площадка,паркінг для лімузинів,шлагбаум для зупининення жебраків,а то і просто фейсконтроль? це ж все ТАК НЕОБХІДНО Ужгороду з розбитими дорогами,темними неосвітленими вулицями,непрацюючими підприємствами,безробіттям і масою інших проблем!!!Ганьба!дитячих садків в місті не вистачає, а вони на безглузду реставрацію гроші будуть викидувати!

Градостроителю 2013-07-20 / 19:45:04
А где вам, не уважаемый (или не уважаемая), померещилась зависть? В тексте и комментариях шла речь только о том, что вы не умеете, никогда не умели и настолько бездарны, что никогда и не сможете организовать и провести цивилизовано и открыто архитектурный конкурс. О какой зависти вы говорите?
К вам и подобным вам может быть только два чувства - сочувствия и презрения.

Громаді 2013-07-20 / 17:36:13
Тільки ужгородц- жителі единого в державі облцентру продовжують залишатися ЛОХАМИ!!!! Гідні такого керівництва міста! А шкода ужгород був однимз красивіших міст Украіни!

12345 2013-07-20 / 17:07:54
Насамперед треба визначитися чи потрібне сесе покращення нараз чи будь-коли взагалі або за ці гроші дашо іншоє в новому районі або будь-де інде дашо іншоє зонаджити.
Щодо премій - все зрозуміло.

Градостроитель 2013-07-20 / 15:53:20
Ооо, я вижу, наш любимый архитектор с Наполеоновским комплексом уже под двумя никами коментарии пишет!!! Хотя, дискуссию ему и остается уже вести только с самим собой. Зависть - плохое чувство, уважаемый, занимайтесь делом, а не других помоями поливайте.

Автору 2013-07-20 / 14:54:04
Навіщо так ускладнювати текст?
"...Долучений до роботи й переможець конкурсу ескізних проектів: Роман Данилевич є членом творчого колективу, який володіє спеціальною ліцензією на проектування в історичних частинах міст і який спеціалізується на облаштуванні комунікацій, ним і забезпечуватиметься найперше саме цей бік проектування…"

Можна було більш ясно і коротко написати - Долучений "переможець" близький до членів мафіозної архітектурної організації PRO URBE )))

архітектор 2013-07-20 / 14:36:53

Конкурс проведено в брудно-мафійозних традиціях провінційної підкилимної і бездарної мишиної возні бездарів від архітектури,
котрі бояться і не витримують відкритої творчої конкуренції у відкритих цивілізованих конкурсах.
Список членів жюрі, участників та переможців цього конкурсу це красномовно засвідчує і підтверджує.
За роботою "переможця" проглядається графіка відомого ужгородського архітектора, призвіще котрого не розголошується по НЕ зрозумілих причинах.
Для чого ці закулісні тайни? Чому не провести архітектурний конкурс, на якому вирішується доля історичного центру міста цивілізовано і відкрито,
як того вимагають закони та правила нормального суспільства?
Чи не тому, що єдиним шансом протягнути сумнівні ідеї та проекти була безконкурсна і безальтернативна участь родичів та приближених до
архітектурної мафії міста.
Ужгороду нічого доброго не світить, поки на ситуацію впливатимуть незмінні липові самозвані "авторитети", котрі не зробили нічого путнього для міста,
крім знищення його історичного архітектурного обличчя - за час діяльності та бездіяльності на посадах в управлінні архітектури міста.
Єдине, що вони навчились добре робити - це організовувати дерибан та розподіл тем та бабла в своїх інтересах.
Нічого іншого окрім відчуття гидкої неприязні до організаторів подібних "конкурсів" подібна нечистоплотна "мишина возня" не викликає.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини