Закарпатцям показали, як господарюють у державних та міських лісах Кошиць

Господарювання в державних та міських лісах словацьких Кошиць ведеться на сталих засадах. В цьому мали змогу особисто переконатися 13 закарпатських та івано-франківських лісівників, які відвідали Державне лісогосподарське підприємство Кошице та Міські ліси Кошице в рамках проекту HUSKROUA 1001/028 «Безперервне навчання лісівників задля кращого ведення лісового господарства».

Закарпатцям показали, як господарюють у державних та міських лісах Кошиць

Зустріч з керівництвом державного лісогосподарського підприємства Кошиць (http://www.lesy.sk), одного з 23 лісогосподарських підприємств, які ведуть господарювання на території державних лісів Словаччини, засвідчила важливість та необхідність таких зустрічей. Близько 30 запитань, адресованих Йозефу Седлаку, директору підприємства, та його заступникам з економічних та виробничо-технічних питань прозвучало під час зустрічі, і на всі питання лісівники отримали вичерпну, відверту та обґрунтовану відповідь. Наших лісівників цікавили і породний склад лісів, пошкодження та усихання лісів, підходи у заготівлі та експорту деревини, послуги підрядників на лісозаготівлі та інших лісогосподарських роботах, публічні аукціони з продажу деревини, ціни на деревину й значення сертифікації лісів для лісівників та покупців-деревообробників, складові зарплати та соціального пакету співробітників, наявні фінансові пільги для підприємства, сплата податків, витрати та доходи від лісогосподарювання, електронний облік деревини, лісогосподарювання в умовах приватизації лісів, оцінка роботи лісівників громадськістю, лісова педагогіка, самовільні рубки лісу населенням, мисливське господарство та інші. Керівники державних лісів Кошиць підкреслили, що у лісогосподарюванні вони все більше орієнтуються на засади наближеного до природи лісівництва, для чого було створено демонстраційний об’єкт Pro Silva в Смолніцкій Осаді на площі понад 2130 га.

Далі розмову про ліс та його значення для громади продовжили вже в лісі під час відвідування Міських лісів Кошиць (www.meleskosice.sk) та зустрічі з директоратом цього підприємства. Ці ліси є другими за величиною міськими лісами у Центральній Європі (після Віденських), займають територію майже 20 000 га. Перші згадки про ліси міста Кошиці походять з ХІІІ сторіччя, а історія міста тісно пов’язана з навколишніми лісами. Все це, а також те, що 57% території – це ліси спеціального призначення: приміські ліси з рекреаційно-оздоровчою функцією, ліси в заповідних територіях та ліси у зоні охорони водних джерел, 28% – експлуатаційні ліси та 15% – ліси з переважаючою функцією охорони грунту, що всі ці ліси сертифіковано Лісовою наглядовою радою за схемою FSC, лісівники дізналися з розповіді заступника директора міських лісів п. Мирослава Текелі. Він зазначив, що одним з головних завдань місцевих лісівників є інтегроване стале господарювання в лісі, коли отримання доходів від комерційної заготівлі деревини поєднується з захисною та рекреаційною функціями лісів. Неможливо недооцінити рекреаційну значимість цих лісів, які щоденно, а тим більше у вихідні дні, інтенсивно використовуються велосипедистами, пішохідними туристами, та й просто сім’ями з дітьми і літніми людьми для прогулянок і активного відпочинку. Всьому цьому сприяють дитяча вузькоколійна залізниця, новозбудований амфітеатр, відновлені кам’яні мури, прокладені пішохідні та вело доріжки, які приваблюють городян та туристів. А піднявшись на 98 сходинок оглядової вежі, розташованої на висоті 466 м.н.р.м, з 16-метрової висоти відкривається чудова панорама міста Кошиці та навколишніх лісів.

Програма спільного польового семінару для 30 лісівників Закарпаття та Івано-Франківщини, Кошицького та Пряшівського країв, який на цей раз відбувся вже у Словаччині, крім зустрічей з колегами-лісівниками включала представлення результатів після першого року виконання проекту «Безперервне навчання лісівників задля кращого ведення лісового господарства» та проведення польової частини семінару на закладеній демонстраційний площі Смолніцка Осада. Питання наближеного до природи лісівництва у Словаччині та його практичного впровадження у державних лісах Словаччини представив п. Рудольф Бруханік, експерт та тренер проекту. Обмін інформацією та дискусія між паном Бруханіком та паном Парпаном, директором УкрНДІГірліс, одним з учасників семінару, торкнулася існуючих в українських Карпатах дослідних пробних площ, що були створені за останні 30 років, а також отриманого досвіду вибіркової системи господарювання та спільних аспектів впровадження наближеного до природи лісівництва в лісогосподарську практику України та Словаччини і продовжилась вже за рамками офіційної частини програми.

В другий день семінару, відбулося представлення та огляд навчального об’єкту наближеного до природи лісівництва Смолніцка Осада площею 2130.78 га, який знаходиться на висоті 450-1154 м н.р.м., на схилах з середнім ухилом 23,5°. Керівним принципом ведення лісового господарства на об’єкті Смолніцка Осада є вибір окремих дерев, націлений на переформування деревостану на близький до природного багатоярусний ліс. Три ділянки навчальної пробної площі з’єднані навчальною стежкою довжиною 3500 м, вздовж якої знаходиться 8 інформаційних стендів, які демонструють дбайливе ставлення до лісу та інформують відвідувачів про мету, принципи та підходи наближеного до природи лісівництва.

На останок, варто згадати слова пана Ладіслава Алцнауера, лісівника, якому вже майже 70 років, і який протягом 20 років застосовував вибіркові способи господарювання в лісах Смолніцкої Осади: «Давайте дамо лісу більше часу для природного поновлення. Нам треба розуміти ліс і його екосистему, як мудру справу Творця, і так само ставитися до лісу і з терпінням приймати рішення і робити заходи, які допомагатимуть лісу».

За матеріалами www.forza.org.ua

16 липня 2013р.

Теги: ліси, Кошиці

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини