З 1 січня 2011 року заяви на отримання угорського паспорта подали 50 658 громадян України (ВІДЕО)

Дволикі українці. Скільки наших співгромадян паралельно мають паспорти інших країн? Точної відповіді просто не існує. Але експерти, уважно вивчають зовнішню політику Румунії та Угорщини, вважають: ці країни настільки активно наділяють своїм громадянством жителів України, що офіційному Києву варто серйозно захвилюватися. В один прекрасний момент може з'ясуватися: на території Закарпаття українців за паспортом майже не залишилося. І тепер вони - піддані Будапешта і Бухареста з багатьма витікаючими звідси наслідками.

З 1 січня 2011 року заяви на отримання угорського паспорта подали 50 658 громадян України (ВІДЕО)

Алла Матюшок, кореспондент:

- Поки прості українці і чиновники пробивають шлях до Європи - багато наших громадян уже давно там. Більшість жителів Закарпаття отримали угорські та румунські паспорти. За новими документами люди намагаються виїхати за кордон, але не всі можуть пройти контроль.

Свій чи чужий. Розпізнати співвітчизника, у якого угорський документ, складно. У прикордонних районах живуть люди різних національностей. Але "недосвідчені" самі себе видають.

Павло Шварцман, заступник начальника штабу прикордонного контролю Чопського прикордонного загону:

- Новий паспорт, в нього немає жодного штампу, по нашим базам він також не проходить, що колись вїжджав. Ми проводим бесіду і виявляється що він громадянин України.

За останні півроку на пунктах пропуску так "попалися" близько 30 осіб. Але ні затримати новоспечених громадян країн ЄС, ні вилучити у них паспорти інших держав - тут не можуть. Заповнюють протокол про порушення кордону і передають документи до суду. Максимальний штраф - 1700 гривень. Все.

Сусідня країна, каже Віра Деметер, - більше про них піклується, ніж рідна. Підручники в школу купують, допомогу на дітей дають. І в обмін - нічого не просять. А майбутні мами туди народжувати їдуть безкоштовно!

Віра Деметер, жителька Мукачева:

- Йдуть пільги. Не треба за медицину платити. Паспорта такі мають, що навіть уявлення не мають про Угорщину і не вміють говорити.

Вартує оформлення не так уже й дорого - 300-500 євро, а переваг - не злічити.

Степан, житель Берегова:

- Візи не потрібно робити, хтось на роботу їздить, хтось машину купує, хто відпочивати. Там дешевше.

Дізнатися скільки наших співвітчизників отримали угорське і румунське громадянство - ми спробували у консульствах. Угорці надіслали письмову відповідь.

Іштван Тот, генконсул:

- З 1 січня 2011 року 50 658 громадян України подали заяви на отримання угорського паспорта.

Про те, що багато закарпатці мають заборонене в Україні подвійне громадянство, - знають усі контролюючі органи.

Віктор Любенко, перший заступник начальника управління СБУ в Закарпатській обл.:

- Щоб з цим боротися в нас немає жодних законних підстав.

Ігор Михайлишин, начальник ГУ державної міграційної служби України в Закарпатській обл.:

- Повинна бути матеріальна база. Докази, що наш громадянин добровільно звернувся щодо набуття громадянства сусідньої держави.

Позбавити українського громадянства має право тільки президент. Але державі це не вигідно.

Віктор Таран, директор центру політичних студій та аналітики:

- Є реальна загроза. Якщо мешканці цих областей скористаються міжнародним правом про те що 30% громадян які є мешканцями іншої держави і мають право оголосити референдум про вихід зі складу України і приєднання до складу Угорщини чи Румунії. Це вже питання цілісності нашої держави.

Закарпатці запевняють - поки зі своєї рідної землі виїжджати не збираються. Але хочуть жити краще.

Алла Матюшок, Василь Міняйло, Подробиці

16 липня 2013р.

Теги: громадянство

Коментарі

йончи 2013-07-17 / 16:15:19
Угорець 2013-07-17 / 14:30:25

Вам то може і смішно, а мині свада в хижі і ковпота на службі, бо майор казав убим писав рапорт, а я удкіль знав што то ся так уберне.
Ми з Моріков з удного варуша ай у одну сме школу ходили тай лиш самі сме ся спознали, а вийшло так што я ся жинив на іностранці а яка вна іностранка, лиш за вто што знає читати та й писати по мадярськи, бо ї теща научила, а я лиш говорити годен.
А щи пушла Моріка в отряд та удкрила такий писок на майора, што тот ся зо мнов пак і кланяти ни хотів, а дуже порядний чулувік із Хмельницького, тай файно робиме.
А як добре што се не зтер, ачий Моріка учитає, бо вчера ни мала час бо робили з тьощов закладованьо, айбо вна постоянно на сись сайт заходит, а я юй нич ни кажу, може се учитає та буде ся ганьбити.

Угорець 2013-07-17 / 14:30:25
Йончійови без паспорта. Тебе Йончі треба удправити у 95 квартал, бо я чуть на діля ся не сховзнув од сміху. Я бы тобі не совєтував з Моріков ся розводити. Маєш файну жону - сокоти її. А паспорты - то такоє. Будь чулувіком, та й усьо. Радуйся, ож ты пагоны маєш, а жона паспорт.

йончій й чути ни хочу доким раз на службі про паспорт 2013-07-16 / 16:25:00
А щи ня радьте чилюди, што ош як жуна взяла мадярський паспорт, а вто вже й наші діточки мадяри ци ні, два фатьовики, старший в украінськуй школі а малого жона хоче дати в мадярську, а што чинити, аж ми жона прияла мадярське гражданство та й я уже мадяр, ци Моріка бреше, бо й так маю доста біди із тими паспортами.

йончій биз паспорта 2013-07-16 / 16:03:06
"Треба Любі Друзі радикально міняти законодавство, радикально заборонити "двійництво" як Зраду Батьківщини і карати "двійників" як зрадників від 8 до 15 років, а декого й пожиттєво, от тоді будем мати Країну і Державу, сильну та могутню."

Яким файно сисе написав, усьо постирайте ай лиш сисе лишіт, уби моя Моріка учитала та вби ся напудила, ї гута вбила із жунов як уна мене вже допикла із тим паспортом, бо сама ні на што ни здубна а лиш ходит із тим паспортом та всім ся хвалит а мині лиш біди ськає, а ко ї гудує, паспорт ци мої пагони, тать я ся тайно уже у "свободу" записав уби тих двуйкарю усіх виймняти а Моріку напудити вби ми дала покуй, бо я доки доки а пак пурву юй тот паспорт бо мині й пагони добрі.
Моріка й моє папіря хотіла удправити на паспорт, казала што мож і без мене, бо я ся пяний пудписав, а ни хоче ми вбирнути, каже што я типирьки уже всьо руно мадяр а я юй із "свободи" принюс цідулу што ош я у "свободі" та най сидит тихо.

А ни знаю што чинити, радьте ня чиляди, ци ся розводити з Моріков, айбо маєме дітей двоїчко, а нашто мині вби діти били биз опу, а ци цімбору із "свободу" привисти вби муту напудили, бо я вже водив, лиш пяні сме били, а угнала нас усіх вон із хижі.

йончі ай чути ни хочу про паспорт, бо мині й так добре 2013-07-16 / 15:23:34
Ось так, Ось так працюють "патріоти", я, простий громадянин, погранец жона ї гута вбила учинила мадярський паспорт, лякаю "двійкунів", бо й сам боюся уби ня ни вигнали із-за жони із файної роботи, а "патріоти", прошу "хто не встиг, вперед", но ай най се лиш учитає моя Моріка а буду мати сваду в хижі, вкаже ми що м дуринь, а кої гудує, нашто мені паспорт, мені й пагони добрі, хоть і з двома звіздочками впоперек но щи ня гудуют тай файно.

Це я 2013-07-16 / 13:57:11
йончі з паспортом 2013-07-16 / 12:32:48
"Треба Любі Друзі радикально міняти законодавство, радикально заборонити "двійництво" як Зраду Батьківщини і карати "двійників" як зрадників від 8 до 15 років, а декого й пожиттєво, от тоді будем мати Країну і Державу, сильну та могутню."

Якщо і буде такий закон, не буде мати дію стосовно тих, хто встигне оформити угорське (любе) громадянство до втупу в силу цього закону. Такщо, хто не встиг, вперед.

йончі з паспортом 2013-07-16 / 12:32:48
"Заповнюють протокол про порушення кордону і передають документи до суду. Максимальний штраф - 1700 гривень. Все."

Не "Все", а нічого.

Поясню чого.

Прізвище в мадярському і українському паспорті не співпадають, тобто різні особи.

Якщо признаєся, що він "іванов ван ванич" а в мадярському "йончі орбан", то в суді виникає питання, а чи то одна й та сама особа, можна через процедуру встановлення юридичного факту, але тоді треба оби "йончі орбан" був повним лохом і ідіотом, сам прийшов у суд представив судді обидва паспорти й особисто підтвердив, що "іванов ван ванич" і "йончі орбан" - одна й та ж особа.

І то ще суддя добре подумає, а нашто йому геморой, як правило папірячко із суда повертают на "дооформлення", там його по нинішній динь і "дооформлюют".

Треба Любі Друзі радикально міняти законодавство, радикально заборонити "двійництво" як Зраду Батьківщини і карати "двійників" як зрадників від 8 до 15 років, а декого й пожиттєво, от тоді будем мати Країну і Державу, сильну та могутню.

Смерть ворогам!
Слава Україні!

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини