У нацпарку “Синевир” радилися з сільрадами, що робити зі сміттям

Проблема сміття давно вже не є новою у нашій області, районах, селах. Особливо страждають села, що мають туристичну привабливість. Маючи величезні природні та історико-архітектурні об’єкти і можливість працювати у туризмі, закарпатські села потерпають від стихійних сміттєзвалищ.

У нацпарку “Синевир” радилися з сільрадами, що робити зі сміттям

Активно бореться зі сміттям і Національний парк «Синевир». Еколого-освітні заходи, акції, рекламно-інформаційні кампанії – все це дає певний ефект. Люди, навіть розуміючи всю шкоду, не мають куди дівати побутові відходи.

«Ми зрозуміли, що поодинці нам це питання ніяк не вирішити, – розповідає директор НПП «Синевир» Микола Дербак. – Саме тому, 21 лютого 2013 року у селі Драгово Хустського району була створена Асоціація сільських рад Тереблянської долини Закарпаття та НПП «Синевир». Основна мета діяльності новоутвореної організації – це пошук ефективних шляхів вирішення проблеми по утилізації сміття без шкоди навколишньому середовищу».

Голови сільських рад, які входять до асоціації та директор Національного парку кілька місяців знайомилися з новітніми технологіями по утилізації сміття, вивчали досвід чеських колег, шукали інвесторів…

Вже з готовими напрацюваннями всі зустрілися 8 липня у візит-центрі НПП «Синевир». Участь у нараді взяли голови сільських рад Василь Худинець (Колочава), Юрій Горват (Синевирська Поляна), Микола Куруц (Синевир), Іван Ярема (Негровець), Михайло Рішко (Забрід), Михайло Керита (Драгово), Іван Лях (Чумалево), Іван Савка (Вільшани), Михайло Дудаш (Данилово), директор НПП «Синевир» Микола Дербак.

Під час обговорення проблеми, голови обмінялися досвідом по вже дієвих заходах у боротьбі за чисте довкілля, які дали певний результат. Для прикладу, встановлення металевих ящиків зменшило у деяких селах кількість пляшок біля річок вдвічі.

Та повністю вирішити проблему може лише повна утилізація твердих побутових відходів. «Я відвідав спеціалізовану виставку і маю кілька пропозиції по повній утилізації, – почав доповідь сільський голова Колочави Василь Худинець. – Є кілька варіантів побудови заводу який може обслуговувати всю Тереблянську долину або можна купити контейнер, що спалюватиме сміття з певного села. Та вартість його сягає близько 2 млн. гривень. У сільських рад таких грошей немає».

Та для залучення інвестора у побудову сміттєпереробного заводу потрібно вже мати ділянку, де можна поставити завод і отрмати дозвіл громади. А кілька гектарів вільної землі, яка б відповідала усім нормам, можна знайти лише у селах Хустського району, далеко від природоохоронних установ. Із запропонованих варіантів, голови зійшлися на селах Данилово, Чумалево та Драгово. Очільники сільських рад готові обговорити із своїми громадами можливість виділення території для побудови заводу. «Національний парк готовий виділити свою техніку, пальне для підготовки такої території тощо, – переконує Микола Дербак.

Результатом наради стало рішення їхати кільком головам оглянути запропоновані ділянки і після їх узгодження зустрітися із "губернатором" області Олександром Ледидою, який обіцяв підтримати ініціативу асоціації, - повідомляють в НПП “Синевир”.

10 липня 2013р.

Теги: сміття

Коментарі

жительЛьвова 2013-07-12 / 11:03:09
Щороку їздимо з друзями на Синевир і щоразу бачимо багато позитивних змін.На території парку дійсно чисто і впорядковані місця для відпочинку, поставили туалет на озері,покращується інфраструктура.Видно що керівництво парку і підлеглі працюють на повну.Звичайно ж, якби ще держава звернула на них увагу і відремонтували дорогу на озеро - то це було б взагалі супер!

іван 2013-07-10 / 20:41:12
разом з своїми друзями з Росії, ми побували на син озері. і біля медведів, всюди чистота порядок, всі працівники нацпарку привітні і щирі люди, молодець директор даного парку , навів належний порядок в даній установі ! ТАК ТРИМАТИ .

світлана 2013-07-10 / 17:47:31
недавно побувала в національному парку ябула приемно вражена багато побудовано бусідок мостів будинків відпочинку це рабачинка водолікарня на озері синевир прибрано чистота туалет ведмеді молодці раджу побувати кожному дякую працівникам

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини