Закарпаття: Розбита дорога у світле туристичне майбуття...

Хто не був у закарпатському селі, той не був в Україні. Змученим спекою дітям асфальту ця земля може видатися раєм. Скуштуєш гуцульського бануша, ковтнеш смачнющої води із струмка, розпитаєш у когось із місцевих про життя - і раптом піймаєш себе на думці, що не хочеш повертатися.

Карпатські села могли б стати справжньою туристською Меккою, якби не погані дороги. Вони влаштовують лише невибагливих мандрівників і дуже не подобаються примхливим інвесторам, які не поспішають вкладати гроші у розвиток провінційної туристичної інфраструктури.

На утримання доріг населених пунктів області щороку дають 13 млн. 150 тис. гривень - по 2 тисячі гривень на кілометр. Цього вистачає залатати ями та інколи - розчистити від снігу.

Торік на Закарпатті не проклали жодного метра твердого покриття, та й нині на це сподіватися годі. Тому в селі Лазещина Рахівського району асфальт закінчується якраз під банером із написом
"Лазещина вас вітає!".

- Сім кілометрів твердого дорожнього покриття могли б подарувати селу надію на нове заможне життя, - каже сільський голова Іван Пранничук. - З нашого села - найкращий вихід на Говерлу. Та щоб дістатися підніжжя, доводиться надто довго трястися у всюдиході. Нема дороги - нема перспективи.

Ще один місцевий парадокс: роботи в Лазещині вистачає, а працювати ніде. На чотири з половиною тисячі мешканців - чотири лісопереробних підприємства, дві початкові школи й одна загальноосвітня, крихітна лікарня та 30 з лишком торгових точок - ото й увесь вибір. Тому місцеві мешканці їздять заробляти за кордон - на сезон або вахтовим методом.

Із землею в Лазещині - теж проблеми. Село межує з Карпатським біосферним заповідником, який прагне розширити свою територію за рахунок сільських пасовищ. Ми не проти збереження природи, каже Пранничук. "Якщо нам допоможуть збудувати дорогу, почне розвиватися сільський туризм, люди матимуть інші джерела прибутку, і втрата землі не буде такою болісною", - пояснює він. Адже з городини селяни мають небагато. "У нас родить тільки ріпа, біб і діти", - жартують у селі.

Відстань до свого світлого туристичного майбутнього малі лазещани щодня міряють ногами. Декому до школи - 3-4 кілометри. Вранці дітей відвозить шкільний автобус, а вже повертатися доводиться на своїх двох. По бездоріжжю.

Село розкидане в радіусі 10 кілометрів у горах, тому місцевій "сімейній" медсестрі Наталці Щерб'юк доводиться крокувати на виклик по півтори-дві години. У місті на одного медика припадає 14-15 дітей, у нас - 30, каже жінка. Горянам за законом мають платити на 25 відсотків більше, але все одно
фельдшерка з 34-річним стажем отримує не більше 650 гривень. Як прожити на цю суму, добре знає Олена Сухарюк. Вона пригадує, як колись узимку рятувала 56-річного хворого. Щоб доправити непритомного чоловіка до дороги, де на нього чекала швидка із району, довелося винаймати підводу.

Демографічні перспективи у селі невтішні: народжується стільки ж, скільки помирає. Сільрада не має жодного квадратного метра землі запасу, тому якщо до Лазещини приїде молода сім'я і захоче тут оселитися, їй ніде буде збудувати хату. Хіба що в горах. Іван Пранничук мріє дістати гроші на складання генплану забудови села і розширення його меж, а це коштує десь 140 тисяч гривень. Сума просто космічна з огляду на скромну сільську скарбницю, якої ледь вистачає на зарплатню бюджетникам. Привабливі тутешні перспективи ніяк не хочуть відбиватись на папері у серйозних кабінетах, а тому досі існують переважно в голові самого Пранничука. А ще ж він хоче реконструювати занедбаний сільський вокзал, відкрити садок на 35 діточок, а ще - створити культурний осередок в недобудованому клубі, який пропонує купити інвесторам...

Якщо такі знайдуться, Іван Пранничук обов'язково повезе їх в одне дивовижне місце, де відчуваєш себе вже не в Лазещині, а в самому серці Карпат. Тут можна добре роздивитися одразу три найзнаменитіші вершини - Говерлу, Попа Івана і Петроса.

P. S. Як повідомили в Державній службі автомобільних доріг, цього року на будівництво сільських шляхів передбачено витратити близько 1 млрд. 430 млн. гривень. В Україні нема доріг до 330 населених пунктів. Цьогоріч шляховики обіцяють прокласти дороги з твердим покриттям до 110 сіл і містечок.
Ганна Луканська, "Голос України"
20 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини