Володимир Смоланка розповів, як розвиватиме українську нейрохірургію

2 липня в Ужгороді відбулася прес-конференція професора Володимира Смоланки, директора Закарпатського центру нейрохірургії та неврології, голови комісії Закарпатської облради з питань охорони здоров’я.

Володимир Смоланка розповів, як  розвиватиме українську нейрохірургію

Минулого тижня закарпатського професора Володимира Смоланку обрали Президентом Української асоціації нейрохірургів. Це відбулося на п‘ятому з’їзді нейрохірургів України,  який проходив з 25 до 28 червня в Ужгороді. Подібні з’їзди відбуваються раз на 5 років (відтепер з’їзди збиратимуться кожні 4 роки). «Ужгородський» з’їзд сягнув рекордних показників – у ньому взяли участь понад 350 делегатів з 16 країн світу, у тому числі Президент європейської Асоціації нейрохірургів та голови двох її комітетів. На попередніх 4 з’їздах з Європи не приїжджав ніхто. Наразі ж були присутні провідні європейські нейрохірурги, у тому числі члени так званого тренувального комітету, що об’єднує людей із значним досвідом, вмінням передати свої знання молодому поколінню (у тому числі до тренувального комітету входить В. Смоланка).

«Приємно, що з’їзд проходив у будівлі Ужгородського національного університету, котрий був одним із його співзасновників. Я вдячний за підтримку ректорату, який забезпечив і місце для виставки, і окремі приміщення для секційних занять. Цей з’їзд показав, що все-таки наша українська нейрохірургія за 5 років здійснила крок вперед. Рівень доповідей значно зріс, зокрема, їх наукова наповненість. Це результат багатьох чинників: люди намагаються отримати нові знання, є великий притік молоді, не останнім чинником є і те, що протягом останніх років значно покращилася діагностична база», - каже Володимир Смоланка.

Учасники з’їзду відзначали високий рівень його організації, наголошували, що з’їзд був організований справді по-європейськи. Це стосується і структури доповідей і того, як були проведені самі засідання, у тому числі тривали кілька сателітних симпозіумів.

На з’їзді провели вибори нового керівництва. Досі протягом 20 років Президентом Асоціації був академік Національної академії наук та Національної академії медичних наук, професор Юрій Зозуля. Наразі змінилося не тільки керівництво, а, можна сказати, ціле покоління. У середньому вік новообраного керівництва – 50 років – найбільш оптимальний вік для нейрохірургів.

Асоціація нейрохірургів України – громадська організація, яка об’єднує фахівців, тобто це і професійне об’єднання, аналог того, що існують у всіх розвинених країнах світу. Асоціація є частиною і європейської, і світової асоціацій. На з’їзді в Ужгороді статут української Асоціації привели у відповідність до європейських норм. А також намітили план роботи.

Основна мета Асоціації, за словами В. Смоланки – забезпечувати прогресивний розвиток нейрохірургії в Україні, розробляючи стратегічні та тактичні напрямки діяльності. Зокрема, все більше значення у медицині отримують так звані стандарти і протоколи лікування. Щоб оцінити роботу спеціаліста, визначити, чи правильно він лікував хворого, існують певні критерії. І саме їх розробляють подібні асоціації, базуючись на серйозних дослідженнях, що проводяться у світі. Відповідно, кожен лікар отримує певну логістику – як поводитися при встановленні того чи іншого діагнозу. Це важливо, бо медицина стає все більш точною наукою і кожен нейрохірург повинен знати ці стандарти та діяти відповідно до них, як у діагностиці, так і в лікуванні.

Асоціація працюватиме і над створенням в Україні спеціалізованих центрів. Вони потрібні з огляду на те, що хворих із надскладною патологією в окремих випадках можуть оперувати тільки одиниці лікарів. Тож потрібно налагодити систему, за якої люди зможуть потрапити саме до того фахівця, який в силі допомогти. До прикладу, В. Смоланка протягом року оперує понад 100 хворих з-за меж Закарпаття. Це люди, яким не могли надати фахову допомогу у їхніх регіонах.

Також В. Смоланка розповів, що Асоціація дбатиме про можливість участі українських нейрохірургів у провідних курсах підвищення кваліфікації, що тривають у світі: «З 1996 по 2010 рік частину своєї відпустки я проводив в одній з європейських клінік. Пам’ятаю, як це було важко. Добирався електричками, жив у якихось приміщеннях при лікарнях. Але я розумів, що треба йти далі, треба вчити. Тому і зараз ми розуміємо, що молоді треба допомагати, створювати для них більше умов для навчання і самовдосконалення. Лобіюванням цього питання також займатиметься Асоціація».

Фахівці відзначали, що Закарпатський центр нейрохірургії і неврології набагато краще обладнаний, ніж інші центри в Україні. Утім, двох наявних операційних вже не вистачає, наразі зводять 3 нові, планують розширити і відділення інтенсивної терапії (реанімації), створити інсультний блок. «Очікуємо підвищення якості надання допомоги хворим з інсультом. Хочемо створити таку структуру, яка визнана оптимальною Європейською асоціацією неврологів», - каже В. Смоланка. 

Асоціація нейрохірургів України об’єднує майже 800 нейрохірургів у 32 осередках. Структура  заснована 26 листопада 1993 р у Києві на І з’їзді нейрохірургів України. На 11-ому Міжнародному Конгресі нейрохірургів, який відбувся в липні 1997 року в м. Амстердамі, Українська асоціація нейрохірургів була прийнята до Європейської асоціації нейрохірургічних товариств та Всесвітньої федерації нейрохірургічних товариств, - повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

02 липня 2013р.

Теги: Смоланка, нейрохірург

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини