Олег Гаваші: „Українсько-словацькі відносини протягом останнього часу набули ознаки стратегічних”

26 червня 2013 року в Братиславі, в приміщенні Історичної будівлі Національної Ради Словаччини, було проведено урочисте прийняття з нагоди 20-річчя підписання Договору про добросусідство, дружні відносини і співробітництво між Україною та Словацькою Республікою. Відзначення цієї події стало доброю нагодою поглянути на пройдений за два десятиліття шлях та замислитися над перспективами українсько-словацьких взаємин.

Олег Гаваші: „Українсько-словацькі відносини протягом останнього часу набули ознаки стратегічних”

Відносини наших народів мають давнє та, головне, дружнє і позитивне історичне коріння, сягаючи сивої давнини. Ми – сусіди, які століттями живуть поруч один з одним, в приязні, допомагаючи та підтримуючи один одного у непрості часи.  Наші дружні відносини, як результат глибоких історичних та культурних зв’язків українського та словацького народів, нині яскраво підтверджуються вже традиційними днями добросусідства між Україною та Словаччиною, які у травні кожного року відбуваються на кордоні двох держав разом з обміном творчими колективами, проведенням інших важливих культурних заходів.

Наша дружба скріплена кров’ю українців та словаків, пролитою в роки Другої світової війни, про що нагадують численні місця пам’яті та обеліски загиблим визволителям на всій території СР.

У сучасний період історії Україна однією з перших країн світу визнала державну незалежність Словацької Республіки, що сталося 1 січня 1993 р. Мiж державами були встановлені дипломатичні відносини, у Братиславі та Києві сьогодні діють, вiдповiдно, українське та словацьке посольства. У 2000 р. відкрито Генеральне консульство СР в м. Ужгород, у 2003 р. – Генеральне консульство України в м. Пряшів. У початковий період розвитку українсько-словацьких відносин нашим молодим державам довелося долати  проблеми внутрішньої трансформації та розробляти  чітку стратегію відносин.

Вже наприкінці червня 1993 р відбувся перший офіційний візит Президента Словаччини М.Ковача в Україну, під час якого був підписаний двосторонній Договір про добросусідство, дружні відносини та співробітництво, що дало змогу активізувати практичну взаємодію між двома країнами практично у всіх сферах. 

Логічно зауважити, що необмежені можливості для розвитку всебічного співробітництва між Україною та Словаччиною обумовлені як численними об’єктивними  чинниками: наявністю спільного кордону, глибокими історичними та культурними зв’язками наших народів з досить чисельною українською національною меншиною в Словаччині та словацькою – в Україні, так і присутнім в обох державах розумінням, разом з переконанням, того, що шлях благополуччя і добробуту, об’єднання і солідарності – це те, чого прагнуть усі  народи європейського континенту: ставши повноправним членом Європейського Союз у 2004 р., Словацька Республіка всебічно сприяє реалізації української стратегії – бути невід’ємною  інтегрованою частиною сучасної Європи.

Для нас неоціненним є досвід вступу Словаччини до ЄС, зокрема, пройдений нею шлях внутрішньої трансформації, адаптації національного законодавства до стандартів Євросоюзу. Ми щиро вдячні словацьким партнерам за реалізацію конкретних дієвих проектів, програм, механізмів у сфері євроінтеграції. У цьому контексті варто відзначити, зокрема, „Національний конвент щодо Європейського Союзу в Україні”, який передбачає передачу українській стороні словацького досвіду організації перед вступом Словаччини до ЄС загальнонаціональної дискусії (конвенту) щодо різноманітних аспектів функціонування Євросоюзу. Позитивної оцінки заслуговує діяльність Центру передачі інтеграційного та трансформаційного досвіду (CETIR), створеного у 2010 р. при МЗС Словаччини, який сприяв проведенню стажувань представників України в міністерствах та відомствах Словацької Республіки.

На особливу увагу заслуговує співробітництво між Україною та Словаччиною у багатосторонній сфері – у рамках членства України та Словацької Республіки в Організації Об’єднаних Націй, співпраці України з Північноатлантичним Альянсом, розвитку формату „Вишеградська група + Україна”, взаємодії України та Словаччини в інших провідних організаціях – ОБСЄ, Раді Європи, Дунайській комісії, співпраця у реалізації Дунайської стратегії.

З 1 січня 2013 р. Україна вперше у своїй історії головує в ОБСЄ – найбільшій в регіоні безпековій організації, до складу якої входять 57 держав-учасниць. Головування в ній стало доброю нагодою для ще більш тісної взаємодії між Україною та Словаччиною в реалізації порядку денного діяльності Організації, спрямованого на зміцнення регіональної безпеки та стабільності.

Активне співробітництво здійснюється на рівні груп міжпарламентської дружби – з Україною (у складі Національної Ради СР) та зі Словаччиною (у складі Верховної Ради України).

За 20 останніх років відбулась значна кількість двосторонніх візитів на всіх рівнях.  Упродовж останніх років відбулася значна активізація політичного діалогу між Україною і Словацькою Республікою, який сьогодні характеризується інтенсивним розвитком основних напрямів двосторонньої співпраці в політичній, економічній та гуманітарній сферах.               

Необхідно особливо відзначити, що кожний візит в Україну або Словаччину був наповнений конкретними домовленостями, підписанням взаємовигідних договорів та контрактів, обговоренням актуальних питань обопільної зацікавленості. 

Логіка розвитку та зміст двосторонніх українсько-словацьких взаємин спрямовані на підтримку поступового входження нашої країни до європейського простору.   Під час виступу 13 червня 2013 р. на 18-му Саміті глав держав Центральної Європи  в м. Братислава Президент України В.Ф.Янукович зазначив: «Ми вважаємо, що важливим інструментом подолання існуючої кризи в Європі є продовження процесу розширення ЄС, який би передбачав включення України до єдиного європейського політичного і економічного простору».

Ключове місце у відносинах між нашими державами завжди посідало торговельно-економічне співробітництво. Загальний зовнішньоторговельний обіг між Україною та Словаччиною, починаючи у 1993 р. з кількох десятків мільйонів доларів США, протягом цих 20-ти років стабільно зростав і у 2012 році становив суму 1,32 млрд. доларів США. Для збереження такої позитивної динаміки потрібно спільно працювати у двох напрямках. По-перше, необхідно якнайшвидше підписати Угоду про асоціацію з ЄС, яка передбачатиме створення зони вільної торгівлі, що, безперечно, позитивно вплине на торговельні взаємини двох країн. По-друге, необхідно нарощувати потенціал двосторонньої торгівлі, секторальної та регіональної співпраці, повноцінно використовуючи наявні механізми спільних комісій, організовуючи бізнес-заходи - презентації, виставки, бізнес-форуми.

Зважаючи на економічний потенціал наших країн, існують значні резерви для активізації торговельно-економічної співпраці між Україною і Словаччиною, зокрема, значні  перспективи  має  співробітництво  між  нашими  країнами  в  енергетичній  галузі  та  у  сфері  транзиту  енергоносіїв. Виняткове значення має сьогодні питання енергетичної безпеки. Диверсифікація шляхів постачання енергоносіїв та пошук нових джерел енергії набуває особливої важливості для всього світового співтовариства.

Важливою складовою наших відносин є міжрегіональне співробітництво між Україною та Словаччиною, яке є водночас одним з основних векторів співпраці обох країн, що розвивається досить високими темпами. На сьогодні між двома країнами на міжрегіональному рівні укладено близько 50 угод про співпрацю на різних рівнях - як областей, так і районів та муніципалітетів. Окрім того, укладено близько 30 документів про співпрацю між навчальними закладами, виконання яких забезпечує контакти на мікрорівні – між конкретними структурами, підприємствами, університетами, школами, науковими інститутами, закладами культури, бібліотеками тощо. Завдяки цьому, постійно проводяться спільні заходи, наукові та практичні конференції.

У інтенсивному українсько-словацькому  політичному діалозі, який ведеться на усіх рівнях, питання культурно-гуманітарного співробітництва, забезпечення прав української національної меншини в СР та словацької – в Україні  посідають важливе місце.

Зокрема, відкрито школу зі словацькою мовою навчання та центр словацької культури у м. Ужгород. Ми очікуємо також, що офіційна Братислава надасть сприяння в завершенні проекту створення центру української культури у м. Пряшів, відкриття якого  заплановане на друге півріччя цього року. Відкриття зазначених культурних та освітніх закладів свідчить про реальну турботу наших держав про українську та словацьку національні меншини, що компактно проживають в Пряшівському краї Словаччини та Закарпатській області України. 

Серед основних зовнішньополітичних пріоритетів України, крім європейської інтеграції, розвитку двостороннього співробітництва та участі України у діяльності міжнародних організацій, - співробітництво із закордонними українцями в рамках Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року. Ми бачимо ефективну взаємодію України із закордонною громадою Словаччини, яка значно сприяє розвитку українсько-словацького співробітництва, та допомагає вирішувати актуальні питання закордонних українців Словаччини.  

У цьому зв’язку висловлюю слова вдячності як Союзу русинів-українців СР,  так і Словацько-українському товариству за внесок, який вони роблять у розвиток українсько-словацьких відносин, збагачення загальнонаціональної культури України, задоволення прав та інтересів представників української національної меншини Словаччини. Посольство України в Словацькій Республіці і надалі залишатиметься добрим другом всіх українців Словаччини та українських організацій Словацької Республіки і всебічно підтримуватиме українську громаду у вирішенні її питань.

На завершення хочу зазначити, що українсько-словацькі відносини протягом останнього часу набули ознаки стратегічних. І це знаходить свій прояв у багатьох сферах – політичній, консульсько-візовій, торговельно-економічній, енергетичній, транспортній, транскордонній, міжрегіональній тощо.

Україна бачить свою перспективу  в єдиній Європі. Тому переконаний, що добросусідські відносини між нашими  державами будуть і наділі міцніти і розвиватися. Ми віримо в переможність для долі нашої держави духу європейської єдності, який, зокрема,  проявляється в успішних, перевірених часом українсько-словацьких відносинах.

Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші                                                  

01 липня 2013р.

Теги: Словаччина

Коментарі

МмМ 2013-07-01 / 20:39:42


З пропагандою русинства - на тупиковий ресурс до Старости (Жаливи). Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини