ВКДКА повернула свідоцтво закарпатському адвокату Ларисі Герасько

Мабуть, п'яте засідання ВКДКА, яке відбулося 21 червня, виявилося одним з найбільш напружених в історії оновленої адвокатури: на порядку денному стояло аж 28 питань. До того ж серед них було відразу три резонансні справи – скарги екс-члена КДКА Закарпатської області Лариси Герасько, представника Севастополя в ВКДКА Романа Мартиновського і члена ВРЮ Сергія Сафулько. Правда, прийняти рішення вдалося лише по одному з них: Л.Герасько, по суті, реабілітували і повернули їй адвокатське свідоцтво.

ВКДКА повернула свідоцтво закарпатському адвокату Ларисі Герасько

Цього разу біля залу готелю «Русь», в якому зазвичай і проводять засідання ВКДКА, було надзвичайно жваво. З самого ранку біля входу гуртувалася групка людей, серед яких можна було помітити виконавчого директора Української Гельсінської спілки Аркадія Бущенка. Як з'ясувалося, він представляв інтереси члена ВКДКА Р.Мартиновського. Поступово підтягнулися й інші скаржники. Ближче до обіду, наприклад, з'явилися Л.Герасько і С.Сафулько.

Тим часом голова ВКДКА Валентин Загарія оголосив про початок засідання і повідомив, що, хоча частина членів комісії відсутні, кворум проте є: 23 представники – на «робочому посту». Їм належало «здолати» 28 питань порядку денного.

Спочатку ВКДКА приступила до розгляду стандартних скарг, резонансні справи залишили, так би мовити, на десерт. Адже саме по них очікувалися бурхливі дебати.

Насамперед представники ВКДКА захистили інтереси одеського адвоката Б., якого місцева КДКА притягнула до дисциплінарної відповідальності. Членів комісії переконали аргументи доповідача з цього питання, тому вони скасували рішення КДКА Одеської області та відмовили в залученні Б. до дисциплінарної відповідальності.

Далі КДКА захистила інтереси ще кількох колег.

Поки члени ВКДКА ударно працювали, а кулуарах теж розгорялися дискусії. Скаржники ділилися один з одним – розповідали свої історії. Причому можна було помітити два центри тяжіння – найбільші групи сформувалися навколо Л.Герасько і С.Сафулько. «Я не бачу, що в чомусь порушила закон. Я – вдова, одна піднімаю двох дітей, і члени ВКДКА чудово знають моє становище. Нехай їх рішення залишиться на їх совісті», – судячи з настрою, вона не вірила в позитивний результат.

Тим часом ВКДКА приступила до розгляду «справи Герасько». До слова, адвокат подала цілих три скарги – на дії голови ВКДКА, на порушення КДКА Харківської області стосовно неї дисциплінарного провадження і, власне, на рішення комісії, згідно з яким її позбавили адвокатського свідоцтва.

Підставами для прийняття такого радикального рішення нібито стали спроби екс-члена КДКА Закарпатської області незаконно зареєструвати раду адвокатів регіону і самовільно присвоїти собі повноваження голови. Нібито під час проведення установчої конференції Лариса Юхимівна вийшла на сцену, намагалася зірвати засідання, закликала всіх адвокатів покинути конференцію і не виконувати її рішення.

«Якщо адвокат закликає колег не виконувати рішення конференції, то це можна розцінювати як порушення, але, якщо читати протокол установчої конференції, видно, що вона зажадала, щоб покинули зал неделегати. Тому доказів того, що вона здійснювала такі дії – немає», – висловила думку доповідач у справі Наталія Вагіна. «Це політика... Так, були різні погляди на проведення конференції, всі це знають... Не може бути навіть мови про позбавлення за це адвокатського свідоцтва», – категорично заявив один з членів комісії.

Нарешті в зал запросили саму заявницю.

«Наступного дня після установчого з'їзду, який відбувся в Києві 17 листопада, засідала Рада адвокатів України, було прийнято колегіальне рішення про затвердження положення про Раду адвокатів, яким уповноважили зареєструвати СА області (йдеться про так звані альтернативні з'їзд та засідання, які рішенням судів були визнані неправомочними - прим. ред.). Отримавши ці документи, маючи на руках протокол установчої конференції, на якій мене обрали головою СА, я 22 або 23 листопада пішла їх реєструвати... Але реєстратор відправив запит до Києва і отримав відповідь, що зареєстровано Раду адвокатів на чолі з Лідією Ізовітовою. Після цього я забрала документи і жодного кроку в цьому напрямку не робила, жодного засідання не проводила», – виправдовувалася Л.Герасько.

Схоже, її доводи переконали членів ВКДКА, а може, вони просто пошкодували жінку, але факт очевидний: більшість проголосувала за скасування рішення КДКА Харківської області та закриття дисциплінарного провадження. Першу ж скаргу – на дії голови ВКДКА – залишили без розгляду.

Також ВКДКА заслухала доповідача за скаргою Р.Мартиновського на рішення КДКА Закарпатської області. Але коли почав виступати представник позивача А.Бущенко, члени комісії стали розходитися: хтось поспішав на поїзд, хтось - на літак. У підсумку на засіданні залишилося всього 14 представників регіонів. Оглянувши спорожнілі ряди «бійців», В.Загарія змушений був закрити засідання «у зв'язку з відсутністю кворуму». Розгляд скарг Р.Мартиновського та С.Сафулько довелося перенести на наступний раз.

01 липня 2013р.

Теги: Герасько, адвокат, ВКДКА

Коментарі

Недоброзичливець нової адвокатури 2013-07-14 / 12:53:00
З Ларисою Герасько все ясно - покаялася. Скоро за її стопами мабуть піде Ольга Машкаринець. Жінок можна порозуміти, це - кусок хліба. Залишилось, щоб покаявся Ігнатко і побратався з Немешом і Фозикошом, тоді його кудась дооберуть, і він теж отримає титул у адвокатському самоврядуванні і побратається з Пєтькою і Льошкою. Тільки одне незрозуміло - вам же повірили адвокати, за вами пішли, ви казали, що будете йти до кінця, а тепер тупо капітулюєте. Це - кидок. Ті адвокати які вас підтримували і були в опозиції, можуть вас порозуміти, але не можуть виправдати. Ясно одне - Ізовітові, Загарії, Немеші, Фазекоші за підтримки влади отримали перемогу, і будуть керувати адвокатурою довго.

вибір 2013-07-02 / 08:02:20
Зламали і перегнули через коліно людину...Змусили піти на зговір з власною совістю.Такі як Ізовітова лише так і поступають.Вмирати легко ця гестаповка не буде, однозначно...

Вітік Бедік 2013-07-01 / 23:35:26
Ізовітова зробила останне китайське попередження пролетарям, останне!

виборець 2013-07-01 / 20:13:10

Не знаю точно, але чомусь ця «ситуація» з Л.Герасько, дуже нагадує «каяття» С.Чайбина.
Була б чоловіком – визначення цьому вчинку було б однозначне. А так…
Просто зламали вдову з двома діточками. І засуджувати її за це «рішення» важко.

Залишилось дочекатись «дій» у тому ж напрямі «загнаних у кут» О.Машкаринець та її чоловіка, судді Апеляційного суду.

Працюйте далі, пані Лариса, і більше не грайтеся у «фрондерство».
За Вами ж йшли колеги-адвокати, які Вам вірили.
Бог Вам суддя.

*********** 2013-07-01 / 16:58:27


Тут не помийна яма. Правилами коментування заборонено хамство і використання прізвищ сторонніх людей як ніків. Коментар видалено. Адмін


читач 2013-07-01 / 14:04:56
Ось таким чином розправляються з неугодними, з тими, хто спробує щось заперечити чи не погодитися. Це система гнила.А це нормально, судячи з із публікації, що останнього представника Бущенко А. не було кому вислухати, не було кворуму? Це пряма неповага до громадян, які позиваються щодо несправедливих рішень ВКДКА, а саме до її керівника Л.Ізовітової, яка є монстром і диктатором.Але не довго так буде, колись за все треба платити по рахункам...

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини