«Карпатська Січ» подарувала бібліотеці у Колочаві книжки (ФОТО)

Захід відбувся в рамках акції "Благочинна пожертва книжок для бібліотек Закарпатської області"

«Карпатська Січ» подарувала бібліотеці у Колочаві книжки (ФОТО)

Активісти "Карпатської Січі" вирішили і словом, і ділом допомогти відроджувати культуру села і подарували бібліотеці близько 60-ти примірників книжок. Більшість авторів є закарпатцями і майже всі книги – патріотичної та просвітницької тематики. Тут є посібники для вихователів, викладачів і батьків "Казки і безпека дітей", є і збірник "Карпатська Україна в боротьбі", збірка віршів закарпатської поетеси Софії Сороки "Живу тобою, Україно!", "Отча Земля" Й. Лемка, "Українська мова" Л. Дмитришина, "Лебедія. Як і коли виникла Україна" С. Палачинди, "Щастя в боротьбі" В. Рогача та багато інших.

Завідувачка бібліотеки Марія Угровці розповіла, що" бібліотеку досить часто відвідують школярі – як молодші дітлахи, так і ті, які збираються поступати у вузи. Для того, щоб поступити, обов’язково потрібні додаткові знання, які вони знаходять в бібліотеці. Молодші також полюбляють читати, цікавляться як казками, так і чимось пригодницьким, беруть книги й історичні. Ну, а старше покоління то є старше, самі розумієте, що їм не до книг, вдома роботи вистачає. В цілому село потроху розвивається, молодь хоче вчитися, тому заходить часто в бібліотеку». Пані Марія подякувала за книги, «які дійсно є потрібними і вони обов’язково знайдуть свого читача".

Координатор "Карпатської Січі" Тарас Деяк сказав: "Ми робимо це, щоб привернути увагу супільства до катастрофічного стану культури в сучасній Україні, а саме в селах. В державі панує зневіра. Зневіра у власних силах, тому ми хочемо показати, що можливо жити краще, можливо розвиватися, але для цього потрібно самій людині зрозуміти, що вона сама повинна встати і почати з себе - саморозвиватися, а для цього досить зайти в бібліотеку, бо там є завжди та книга, яка вам потрібна і яка вам допоможе розуміти, пізнавати та самостверджуватися в світі. Цими книгами ми хочемо підняти патріотичний дух, українське слово та просвітницьку думку серед закарпатців, щоб вони розвивалися та в майбутньому піднімали з руїн нашу Батьківщину. А це все почитається з книги".

«Карпатська Січ» висловлює особливу подяку видавництву МПП «Ґражда» та крайовому товариству «Просвіта», а також Закарпатській станиці національної скаутської організації «Пласт» та Конгресу українських націоналістів за подаровані ними книги нам, для їх розповсюдження.

Дана акція, а саме – доброчинна пожертва книг для бібліотек Закарпатської області – буде продовжена. Для того, щоб забезпечити патріотичною, просвітницькою літературою районні та сільські бібліотеки, організаторам акції потрібна підтримка. А тому «Карпатська Січ» звертається до небайдужих краян, організацій чи партій, які мають і можуть подарувати книги, долучитися до цього культурно-просвітницького заходу та повідомити про свій намір через пошту karpatska.sich@gmail.com .

17 червня 2013р.

Теги: Карпатська Січ, книжки, бібліотека, Колочава

Коментарі

455 2013-06-20 / 22:37:44
Там Ольбрахт писав книги,Ванчура,є якась традиція. Колочавці мусять робити по світах. як і більшість горян, але це вже недобра традиція з часів Угорського королівства й до нині.

кс 88 2013-06-18 / 18:37:20
Почитай звіт, і вчитайся в слова Марії Дмитрівни, вона краще то точно володіє інформацією як читає село та молодь.

pfr 2013-06-18 / 10:12:54
нашто там тув Колочаві книжки, кіть уни лем по сезонах та по лісах блудять, і ще у бульбульці сидят? цімбор тамка раз найщов книгу Руданського. На смітнику. Кось увер гет. і ще купу книжок.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини